Hasar onarım sürecinin başlaması ile birlikte, hasar dosyanızı yöneten eksper yada dosya yöneticisi ilgili oto servis bakım istasyonundan meydana gelen hasarın ekspertiz listesini ( onarıma gerekli yedek parça ve uygulanacak işçilik) detayını gösteren listeyi talep eder. Bunun üzerine eksper ile oto servis bakım istasyonu aralarında istişare ederek, onarım sırasında öncelikle kullanılacak yedek parçayı ve işçilikleri belirler.

Türkiye de hemen her sigorta şirketi çeşitli yedek parça firmaları ile iskonto anlaşmaları yapar, parçaları bu firmaların aracılığı ile ülkemizin tüm illerindeki servis bakım istasyonlarına transfer ederler. Tabi bana sorarsan bu operasyonun bir sürü dezavantajı var. Örn. Parça yanlış gelir geri dönüşü en az 48 saat, aksine servis bakım istasyonu temin etse onarım sürecinde bir aksama olma ihtimali minimize edileceği gibi araç sahibi aracına daha çabuk kavuşur. Sakın nasılsa ikame araç alıyorum demeyin, hiçbir sigorta şirketinin parça gecikmesi sebebi ile ikame araç ek gün izni yoktur, sanki organizasyon başkasının.

Tabi ki bazen müşteri memnuniyetinin esas olduğunu idrak etmiş sigorta şirket yöneticilerine elektronik posta ile ulaştığınızda uzatma söz konusu olabilir, aklınızda olsun. Ayrıca bu süreci suiistimal etmeye çalışan vatandaşlarımızda yok değil. Ancak unutmayalım sigorta şirketleri de birer ticarethane olması hasebi ile öncelik maliyet hesabı yapılması doğaldır.  

Siz araç sahiplerinin aksaklıklar olması halinde kaprisini öncelikle servis bakım istasyonu yetkilileri göğüsler, dinler ve telkin etmeye çalışır. Buna rağmen kimse memnun olmaz işi doğru yapmayan süreci yönetemeyen ya da halk deyişi ile günah keçesi servis bakım istasyonları olur. Halbuki servis istasyonlarının hasar servisleri defalarca aramış, elektronik posta atmış bir mücadele vermiştir.

Biz Anlaşmalı Servisiz sigortalı bekliyor, araç çok ihtiyaçmış çocuklarını her gün okula, annesine bırakıp alıyormuş çok zor durumda kalmış sigortalı dese de, aksaklıkların düzene ve tekrar yoluna girmesi maalesef zaman almaktadır.

Aslında bir kısım sigorta şirketleri bu tip aksamalara sebep olacak hususlara ilişkin, Anlaşmalı Servislerini ya da seçtiği bazı servisleri yetkilendirmiştir. Örn: Parça konusunda insiyatif kullana bilen, ikame araç hususunda aracınız onarımda kaldığı sürece ikame araç süresinin söz konusu edilmediği, Anlaşmalı Servis İstasyonları vardır. Bunun için Acentelerinizi arayabilir ve Sigorta Şirketlerinizin Anlaşmalı Servis ara linkleri üzerinden bilgiye ulaşabilir, bilgi alabilirsiniz.

Aslına bakarsanız sizler sadece araç yokluğu çekersiniz, bu sektörün sigorta şirketleri, bağımsız sigorta eksperi ofislerinde ve oto servis bakım istasyonlarında siz aracınıza bir an önce kavuşun diye uğraş veren bir çok emekçisi vardır. Hasar dosyalarınız umarım aklı başında işin öneminin farkında olan emekçilere düşmesini temenni ederim.

Bu arada birkaç sıkça sorulan soruyu da sorup, bu yazımızda cevaplamış olalım.

Alkolü Kazada Hasarı Kasko Karşılar mı ?

Trafiğe alkol alarak çıkmak hayatı risk taşır. Alkollü durumlarda direksiyon başına geçmemeli, alkol kullanmamış olan bir yakınınızın aracı kullanmasını sağlamalısınız. Böyle bir imkanınız yoksa gideceğiniz yere toplu taşıma araçları, taksi vb. araçlarla ulaşmanız hayatı bir riski önlemiş olur. Alkol ile trafiğe çıkılmasının hukuki cezaları da vardır. 2418 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’na göre, hususi araçlarda 0.50 promile kadar alkollü olarak araç kullanımına izin verilmektedir. Bu durum hususi araçların kasko sigortası için de geçerlidir. Ticari araç sürücülerinin ise, alkollü olarak yaptıkları kasko hasarları teminat dışı kalmaktadır. Ayrıca araç sürücüsünün kazada alkollü ve kusurlu olması durumunda, bu aracın trafik poliçesinden karşı tarafa tazminat ödenmesi sonucu, sigorta şirketi kusurlu olan trafik sigortalısına alkollü olması nedeniyle ödediği tazminatı rücu eder. Keza sürücülerden birisinin alkolü olması kolluk kuvvetlerinin aranarak kaza yerine çağırılması gerekmektedir, bilgilerinize.

Hasar Onarımları Sonrası Araçlarımızda Trammer Kaydı Olur mu ?

Mini onarımlarınız sonrası trammer kaydı oluşmaz, keza hasarsızlık indiriminizde bozulmaz. Ancak beyanlı ya da kaza raporlu tüm kaza hadisesi ve hasar dosyası oluşturulmuş onarımlarda trammer kaydı oluşur. Ancak yukarıda belirtiğim gibi şirketlerin yetkilendirdiği oto servis istasyonlarında kusurluda olsanız belirlenen limitler dahilin de ise trammer kaydı olur, hasarsızlık indiriminiz bozulmaz, bilgilerinize.

Evet artık parçalarınız Anlaşmalı Özel Servise ya da sizin tercih ettiğiniz oto servis istasyonuna ulaştı onarım başlar ve devam eder. Devam eden bu süreçte yapılan tüm işlemler resimlenir, bağımsız sigorta eksperi ve sigorta şirket yetkilisi kontrolünde tamamlanır. Aracınız Anlaşmalı Servis İstasyonunda tamamlandı hiçbir ücret ödemeden, sadece birkaç matbu evrak imzalayıp aracınızı teslim alabilirsiniz. Kazasız Sürüşler Dilerim.