Ne günlerden geçiyor ülkemiz ve dünya. Üç konu var döviz, otomotiv ve kovid 19. Tabi ki biz otomotiv dünyasının bizlere dokunan tarafını konuşalım. Konuşalım da üç aydır makale ele alıyorum, lakin o kadar moralim bozuluyor canım sıkılıyor ki kimsenin moralini bozmak istemiyor,  yazmaktan yorumlamaktan imtina ediyorum.

Ülkemizde ticaret, üretim ve tüketim o kadar kötü yapılıyor ki hiçbir hazırlık yok, hiçbir beklenmeyen duruma hazırlık olmadığı gibi, sanırım düşünende yok!

Bu bakışıma ulusal, global, kurumsal ve gayri kurumsal, kobiler kim varsa herkes dahil.        

Maalesef bir hazırlık, ihtiyat yok, kargaşa içerisinde fabrikalar, kargaşa içeresinde üretim, kargaşa ve kalabalık içerisinde fütürsuz alış-satış, hiçbir kaide söz konusu olmadan ithal araç, ikinci el piyasası aldı başını gitti, gidiyor.

Daha önceki yazılarımda belirtmiştim, otomotiv piyasası hareketlenir 2021 yılının ortalarında da toparlanır diye. Ancak araç almak zorlaşır. İkinci elde rakamlar düşse de toparlar diye o gün ki konjektöre atıfta bulunmuştum.

Sonrasındaki bir yazımda da bu fiyatlar ile sürmez, satış sonrası hizmetler tarafında ( Servis & atölye ) inanılmaz yedek parça problemi var demiştik. Arkasından eklemiştim ikinci el akıl almaz hale gelecek bir önce ki yılın (2020) yazında yaşanan ivmenin daha beteri bu yıl olur ve vatandaş satın alacak otomobil bulamaz, ülkemizde sıfır araç ÖTV'ye rağmen ucuz, esas yedek parça fiyatlarına dikkat çekmiştim. Tabi ki normal vatandaş elindeki avcundaki aracını korusun varını yoğunu fiyat artı diyerek satmasın diye. Çünkü dönüp yeni bir araç alma şansı olmayacak diye hayıflanmıştım.

İkinci el kurban bayramından bu tarafa, 2020 yılı atağını yapmak için bekliyordu, ha bu gün ha yarın diye. Ancak o kadar çok bekledi ki distirübütörler ve bayiler ellerindeki ikinci el araçlardan şimdi dövizin getirdiği kardan çok daha fazlasını kazanacaklar. Keza sıfır araç almak istiyorsan birçok markada ve bayide takasa araç vermezsen para ile sıfır araç alamıyorsun.

Otomotiv dünyası fabrikaları, yedek parça üreticileri çalışıyorlar. Nerede üretilen araçlar? Öyleyse üretilen yedek parça montaj hattına gitmiyor mu? Fabrika kapalı mı? Globalde birkaç markada birkaç fabrika kapalı da tüm markalarda niye araç yok, sizce anlaşılır mı? Otomotiv sektörü tükettiği Petro kimya, demir, alüminyum, bakır, tekstil, kauçuk ve plastik gibi yarı mamüllerin fiyatı düşsün alt maliyet olsun diye mi bekliyorlar. Hadi oradan derim!

Geçenlerde bir bayinin parkında, bir şirketin otoparkındaki araçların fotoğraf ve videosunu sosyal medyada paylaştılar. Bahse konu paylaşımların kastı ve senaryolarında paylaşanların kısmen haklılığı var tabi ki ancak otomotiv sektörü kendi içinde (satış, filo satış, leasing kiralama) gibi bölümlerin fabrika siparişleri de farklıdır, bir birine karıştırılmaz. Bunları seyredip gaza gelmenin manası yok, atı alan Üsküdar’ı geçti zaten.

Bugün itibari ile otomobil satış platformlarında mükerrer ile yaklaşık 320 bin civarında binek ve suv pick up sınıfı araç ikinci el satışta. Bu sayının doğru bir Pazar oluşturabilmesi için 80 milyondan fazla nüfusu olan ülkemizde en az iki katı olması gerekmektedir.

Tekrar söylüyorum otomotiv dünyasında satış sonrası yedek parça fiyatları önemli, geri kalan araç satış fiyatlarının bir önemi yok, araç fiyatları ÖTV’ye rağmen düşük. Hiç birimiz araçlarımızın onarım maliyetlerini ve işletme maliyetini düşünmüyoruz. Sigorta şirketleri kasko poliçelerini keserken fiyatları hasar onarım maliyetleri yükseliyor diye artıracak, artırılan tutar kimin cebinden çıkacak. Kasko sigortasının tutarını kim ödüyor, bakım fiyatları ve arıza onarım tutarları kimin cebinden çıkıyor?

Ey güzel ülkemin güzel insanı, konfor her insana yakışır, doğru insan her şeyin en güzelini hak eder.

Normal vatandaş maaşlı çalışan, memur kardeşim aracını elinde tut, çok ihtiyacın varsa sat. Değilse satma yerine yenisini alamazsın, aman !

Bugün yarın elinde yedek parçası olan depolar, ithalatçılar fiyatlama olmadığı için parça yok diyecekler. İnşallah temennim ve dileğim daha kötü olmaz.

Önümüzdeki süreçte parça krizi ve yarı iletken (çip) krizi yeni gelecek araçlarda, eskisine göre daha az donanım yada özellikle gelecektir. Lakin eski model olan araç ikinci elde donanım fazlalığından yenisine yakın fiyatlanacaktır.

Mevcut aracınızı koruyun varsa ufak tefek masrafı tamircinize yaptırın, bu dönem mevcut aracınıza binmeye devam edin.

Sakın trafik sigortasız, kasko sigortasız aracınıza binmeyin, emniyet kemerinizi takmayı unutmayın.