Yaz aylarının bitmesi ile Kış mevsimi de Sonbahar ayları ile başladı. İşte bizlere yaratıcının güzel lütuflarından biri daha. Sabah uyanıp pencereden sokağa baktığınızda belki yağan yağmur, ağaç dallarının ince ince salınmasını, üşüdüğünü ve bölgesine göre çatıların kar ile süslendiğini görmek hepimizi gülümsettir.

Çocukların okulu başlamış, büyüklerin tatil planları yapma evresi geçmiş, okulla, iş e kış aylarının zorlu olabilecek şartlarında yetişme telaşına girilmiştir. Naftalin kokulu kışlık kıyafetler çıkartılmış, yazlık terlikler ve ayakkabılar yerine kalın tabanlı, içi yünlü bot ve ayakkabılarımız hazırlanmıştır. Ya evimizin önünde ki ARAÇLARIMIZ evet OTOMOBİLLERİMİZ hazır mı ?  Haydi değil ise profesyonelce ve amatörce neler yapılmalı bir bakalım.

Öncellikle kış öncesi aracımızın bakımını yaptıralım, bulunduğumuz bölgenin iklim şartlarına göre motor yağından tutun lastiklerine kadar profesyonelce aksiyon alınmalı ki; Tarçını bol sıcak salebi daha keyifli içelim.

Kış şartlarında oluşabilecek sürüş problemlerini dikkatle incelemelisiniz; Motorun ilk harekette zorlanması, bozuk rölanti ve avans ayarı, stop etme, düşük güç gibi sürüş problemleri varsa,  uygun bir serviste aracınızın ayarlarının yapılması gerekir.

Yakıt sistemindeki nemin donmasını önlemek için, yerleşim bölgesine göre depoya ayda bir kez bir şişe buz önleyici katkı eklenmesi yararlı olurken, yakıt deposunun yarıdan fazla dolu tutulması gerekir, çünkü dolu tutulan yakıt deposunda yoğuşma olmaz ve borularda oluşacak donmayı engelleyecektir.

Motor kayışları her aracın periyodik bakım cetveline göre zaten değişmektedir. Fakat zamanında değiştirilmeyen triger kayışı veya diğer kayışlar özellikle soğuk havalarda daha çabuk kopmaktadır, unutmayın.

Bakımı yazın yaptırdım, bir araç sahibi olarak kendim hangi kontrolleri yapabilirim?

Öncelikle aracımızın, soğutma suyu seviyesini kontrol edin ve yerleşim bölgeniz iklimine göre antifriz donma seviyesini belirleyin, aracınızın her sabah başına gittiğinizde bu olumsuzluk ile karşı karşıya kalmayın. Antifriz, kışın aracın soğutma sisteminin donmasını önler.

Silgeç su deposu, kış aylarında seyir halinde iken ve ilk çalıştırma sırasında keyifli sürüş için en çok ihtiyacımız olan sıvılardandır. Silgeç su deposu içerisindeki suyun donmaması için ½ oranında Antifrizli cam suyu koyabilirsiniz. Ayrıca camlarınız üzerinde sabahları oluşan don hadisesini azaltmak için evde yapabileceğiniz bir karışım tarifi vermeden geçmeyeyim. Bir sprey şişesine 5/1 oranında sıvı sabun 5/2 oranında sirke 5/2 oranında su koyarak bir solüsyon hazırlayalım ve bunu aracımızın bagajında saklayalım. İhtiyaç olması halinde ise aracımızı çalıştırmadan silgeçlerimizi hareket ettirme den ön camımıza ve arka camımıza sıkalım. Böylece donmuş silgeç tertibatımız ve silgeç lastiklerimiz kısa sürede açılacak ve rahatlayacak, camlarımız çizilmemiş ve pahalı olan silgeç motorlarımız zorlanmamış olacaktır.

 Yeni nesil araçların hemen hemen tüm camlarında hatta yan dikiz aynalarında bile olan cam rezistansı, kışın işinize oldukça yarayacaktır. Fakat eski model araçlarda sadece arka camlarda bulunan bu rezistansların ( Cam buğu giderici ) açma kapama düğmelerine basarak çalıştığından emin olun. Size bir pratik çözüm daha camlarınızı içerden buğu yapmasın diye tebeşir tahta silgisi ile içerden silebilirsiniz.

Aracınızın mutlaka sileceklerinin ön ve arka olmak üzere kontrol ettirmenizde, sertleşmiş silecek lastiklerinin veya komplesini değiştirmenizde yarar var. Soğuk bölgeler için bir önerim olsun, komik gelecektir, lakin faydalı olur. Diz altı kışlık 1 çift çorabı silgeç lastiklerinin üzerine geçirin donmasını engelleyin, milli servettir ucuz diye önemsizleştirmeyin.

Akülerimiz, Yaz aylarında hem motor hem de havanın ısısı nedeniyle aküler yüksek sıcaklıklara maruz kalır. Kışın ise tam tersi olur. Akülerde ilk olarak kutup başları kontrol edilir. Oksitlenme varsa sıcak su dökülebilir. Bazı araçlarda kutup başlarında sigorta grubu vb. olabilir. Bu parçalara suyun değmemesi gerekli. Sıcak su dökme işlemini araç çalışmıyorken ve akü kablolarını sökmeden yapmalısınız. Start Stop olan aküler profesyoneller tarafından 6 ayda bir ya da bakım aralıklarında kontrol edilmelidir.

Kış aylarında hem kendi sağlığımız hem de keyifli sürüş için araç kaloriferimiz ve sistemi çok önemlidir. Havalar soğuk olacağından araç içerisinde üşür hasta oluruz tabiki, ancak daha kötüsü aracımızı kullanırken kaloriferimizin çalışmıyor olması. Kalorifer sistemi araç içerisini ısıttığı keza araç içerisindeki nemi düşürdüğü gibi, sürüş sırasında camlarımızın buğulanmasını ve böylece görüşümüzün açık olmasını da sağlar. Kalorifer (evapatör) radyatöründe tıkanıklık veya delik olması durumunda, aracınızın motoru ısınsa bile kaloriferi açtığınızda aracınızın içerisi ısınmayacaktır. Ayrıca birkaç tavsiye daha araç içerisinde açık su şişesi bırakmayın, araç içi nemini artırır. Keza araç içi nemine ekstra önlem almak istiyorsanız araç içine kedi kumu alın poşetin ağzını açık bırakın araç içi nemi keza buğulanmayı azaltacaktır.

Kış lastikleri can alıcı bir konudur. Keyifli sürüş için +7 derecenin altındaki sıcaklıklarda, yaz lastiklerinin yola tutunma özelliği önemli oranda azalır. Oysa kış lastikleri özel sırt karışımı ve tasarımı sayesinde daha güçlü yol tutuşu ve kısa fren mesafesi sağlar ve hayat kurtarır. Kış lastiği özelliklerine istinaden birkaç bilgiyi son olarak paylaşmış olalım.

Kış lastiğinin başlıca özellikleri ve araç sahiplerine keyifli sürüş için sağladığı avantajlar;

Kış lastiklerinin yaz lastiklere göre genellikle daha fazla diş derinliği vardır.

Kış lastiklerinde desen doluluk oranı, standart lastiklere göre daha azdır. Böylece yol yüzeyindeki kar, buz, su, çamur gibi maddelerin oluklardan dışarı atılması daha kolay olur.

Kış lastiklerinin sırt deseninde kılcal damarlı ve omuz bloklarının dişli bir yapısı vardır. Bu yapı, karlı, erimiş karlı ve çamurlu yüzeylerde ilave çekiş sağlar.

Kış lastikleri özel karışımı sayesinde kış şartlarında sertleşmeyerek, tutunma özelliklerini korur.

İçeriğindeki yüksek silika oranıyla, tutunma özelliklerini korur ve ıslak zeminde sürüş emniyetini artırır.

Lütfen profesyonel ve teknik donanımı yüksek lastikçi noktalarından yardım alın. Otomobil lastiği ayağınızdaki ayakkabı gibi! Dir yazımızı lastik hususunda daha detaylı bilgi için ayrıca okuyabilirsiniz.

Kış aylarında daha sakin sokaklar, yürüyüş için. Havaların soğuk olması evlerimizde sevdiklerimiz ile daha fazla zaman geçirmek için. Kaldıysa sobalı evlerde kestane yapıp birer çöplük olan cep telefonları ve televizyonlardan fırsat bulup eğlenceli sohbetlere, hasbihal söyleşilerine zaman ayırmanızı, sorunsuz seyahatler keyifli sürüşler olmasını dilerim.