Jant otomobillerde hayati öneme sahip bir güvenlik parçasıdır. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de birçok araç motor gücü ve ağırlığına göre farklı jant çapı, bijon sayısı, bijon aralığı, kalınlığı ve ağırlık gibi değerlerde değişik üretimler yapılmaktadır. Bu sebepten dolayı jant üreticileri yüksek maliyet getirdiği için birçok jant modelini tüm araçlara uyumlu üretemezler.

Aslında birçok erkek için aracının dış görünüşü çok önemlidir. Nasıl mı? Hanımların pırlanta tutkusu gibi. Aracının dış görünümüne önem veren ve bunu birinci sırada jantları ile yapan araç sahipleri var. Tabi ki bu jant seçiminde sadece görüntüye göz zevkine göre değil, ciddi teknik parametreler, güvenlik ve kaliteyi görmezden gelerek jant seçmek kesinlikle doğru değildir.

Sizlerle jant seçimine istinaden birkaç hatırlatma ve teknik detay ile tavsiyelerde bulunup bildiklerimizi paylaşayım. Doğru jant seçimi için araba üreticilerinin hazırlamış oldukları el kitapçıklarına göz atabilirsiniz. Bunun yanı sıra araca tavsiye edilen jant ölçüleri kapı içinde veya yakıt deposu kapaklarında yer almaktadır. Ülkemizde birçok modifiye tutkunu araçlarına normalden daha büyük ölçüde jant takmayı tercih ediyor. Yetkili araç üreticileri tarafından ise tavsiye edilen, mevcut  jant ölçülerinin dışında en fazla 2 inç daha büyük jant takabilme opsiyonudur. Ancak birçok modifiye tutkunu daha fazla ölçü değişikliği tercih ediyor. Sonra tabi ki takılan jant lastik çamurluk içlerine, dönüşlerde istinat noktalarına sürtme ve lastiğin aşınmasına sebep olmak ile beraber, konforsuz bir sürüşe de sebep oluyor.

Jantlarımız kesinlikle ve öncelikle kaliteli olmalıdır. Piyasadaki görseli hoşunuza giden jantların uzak doğu üretimi olup olmadığını ya da üretim menşeini mutlak sorgulayın. Jant, araçta kullanımı sırasında malzeme yorulması ya da bir darbe görmesi durumunda, kazaya sebebiyet vermeyecek dayanıma sahip olmalıdır.

Jantlarımızda nelere dikkat etmeliyiz?

Jant aldınız ya da mevcut, jantınızdan güvenli ve konforlu sonuç almak için uygun servislerde balans ayarı yaptırınız. Jantlarınızı mutlaka satın aldığınız servislerde orjinal bijon ve somunlarıyla taktırınız. Bijon ve somunu uygun tork değerinde sıktırınız. Jantınızda meydana gelebilecek dönme veya yüzey bozukluğunu engellemek için bozuk satıhlı, çukurlu ya da tümsekli yollarda aracınızı yüksek süratle kullanmayınız. Kaza sonucunda jantlarınızda meydana gelebilecek ezilme ve kırılmaları tamir ettirmeyiniz. Jantlarınızın üzerinde talaşlı torna ve kaynak işlemi gibi tadilat yaptırmayınız. Jantlarınızın temizliğini yaparken aşındırıcı veya çizici temizlik maddeleri ya da asit, benzin, tiner veya gaz türü çözücüleri kullanmayınız. Jantlarınızın temizliğini sadece duru su, sabun, oto şampuanı ve uygun sünger veya fırça yardımı ile yapınız. Jantlarınızın parlak ve pürüzsüz boyasını uzun süre muhafaza edebilmeniz için, buzlanma sebebiyle tuz dökülmüş olan yollardan geçtiğinizde, jantlarınızı duru su ile temizleyiniz.

Jantlarımız ekonomimizi etkiler mi?

Arabanızı düzgün ve çok fazla dur-kalk yapmayacağınız uzun yollarda kullanıyorsanız büyük jantı tercih edebilirsiniz. Ama sıkışık trafiğin olduğu şehirlerde ve düzgün olmayan yollarda araba kullanıyorsanız büyük jantlar hem konfor hem de yakıt tüketimi açısından hepimizi zorlar. Sağlamlık, jant ebadınız büyüdükçe araba lastiklerinin yanakları küçülür. Yollarda özellikle şehir içlerinde itina ile seçip girdiğimiz sert bir çukur lastiklerimiz yerine jantlarımızı bertaraf etmeye çalışır. Jantlarımızın, materyalleri kaliteli değilse kırılıp eğilebilirler. Bu da hem arabanızda ekonomik, hem de can güvenliğiniz için ciddi anlamda tehlike demektir. Ağırlık, genellikle büyük jantlar daha ağırdır ama bazı jant markaları farklı materyalleri deneyerek jantların ağırlığını azaltıyorlar. Hafif jantların avantajlarına baktığımızda daha az yakıt tüketimi ve yüksek performans görüyoruz. Seçiminizi yaparken aracınızı kullanacağınız yol şartlarını göz önünde bulundurmayı unutmayın. Keyifli sürüş İçin doğru tercih yapın.

Hayırlı yolculuklar.