İran çok uzun zamandır seyahat etmek istediğim bir ülkeydi. Coğrafi olarak bu kadar yakın olup, hakkında bilinmezin bu kadar çok olduğu, herkesin korkarak ve önyargıyla yaklaştığı bir ülkeye karşı merak doluydum. Herkes gibi benim de aklımda “İran güvenli mi? İran’da şeriat var, nasıl davranmalıyız?” gibi sorular vardı.

İran denince aklıma küçükken izlediğim “Kızım Olmadan Asla” filmi geliyordu. Türkiye için çekilen “Geceyarısı Ekspresi” filminin ne kadar yanlı ve yanlış olduğunu düşününce İran’ın da anlatıldığı gibi olamayacağına inandım.

Bu güzel ülkenin sıcakkanlı insanları ile tanışınca ne kadar haklı olduğumu da gördüm. Benim için beklediğimden çok eğlenceli ve ilginç bir seyahat oldu.

İran’a Ulaşım

İstanbul’dan Tahran’a birçok firma ile, Tahran dışında birçok şehre ise THY ile direk uçabiliyorsunuz. Biz ise Van’dan trenle gitmeyi tercih ettik. Van – Tahran tren yolculuğu yaklaşık 23 saat sürüyor. Van – Tahran tren biletini internetten alamıyorsunuz yalnızca uluslararası gişesi olan tren istasyonlarından alabiliyorsunuz. Euro üzerinden satılan bilete biz kişibaşı yaklaşık 160 TL ödedik. Trende vagonlar 4 kişilik örtülü kuşetli kompartımanlardan oluşuyor. Temiz çarşaf ve yastık kılıfı veriliyor. Dileyenlere kahvaltı ve öğle yemeği servisi de yapılıyor. Kahvaltı ve öğle yemekleri yaklaşık 20 TL tutuyor.

Van-Tahran treninde kahvaltı

Van’dan hareket ettikten 4 saat sonra İran sınırına ulaşılıyor. Burada önce Türkiye tarafında Kapıköy sınır kapısından çıkış yapılıyor. Daha sonra trenle İran’a devam edilip Razi sınır kapısında İran’a giriş işlemleri yapılıyor. Gümrük kontrolleri için valizleriniz ile trenden inmeniz gerekiyor. Xray cihazı yok. İranlı görevliler önce tek tek tüm valizleri kontrol ediyor ve daha sonra pasaportunuza giriş mührü basıyor. Tüm valizlerin tek tek kontrol edilmesinin sebebi ise bavul ticaretini önlemek.

İran sınırından Tahran’a yolculuk yaklaşık 18 saat sürüyor. Yol üstünde Tebriz dahil birçok şehirde tren duruyor. Tren yolculuğunun büyük kısmı dağlık ve virajlı olduğundan ortalama hız 60 km’yi geçemiyor. Tahran’a yaklaşırken 90-100 km’ye ancak ulaşılabiliyor.

Tahran’da Reis Hoşgeldin Diyor

İran’da Para Konusu

İran ile ilgili en karışık konu para konusu diyebiliriz. İran’ın resmi para birimi İran Riyali ancak sokakta insanlar Riyal değil Tümen kullanıyor. Aslında Tümen diye bir para birimi yok. Tümen bir sıfır atılmış Riyal. Halk kolaylık olsun diye 500.000 Riyal demek yerine 50.000 Tümen diyor. Restoranlarda, sokaklarda herşey Tümen’e göre düzenlenmiş.

Büyük Problem Iran Riyali

Seyahatimizin olduğu Ekim 2019’da 500.000 Riyal yani 50.000 Tümen 5 Dolar’a eşitti. Örneğin 100 dolar ile İran’a giden birinin 10.000.000 Riyal’e eşit bir parası oluyor ve bu durumda fiziki olarak oldukça yer kaplıyor. Cüzdanda veya cepte taşımak gerçekten zor. Bu nedenle belirli sıklıklarla Dolar veya Euro bozdurmak mantıklı. Döviz bürolarında TL çevirdiklerini de gördük.

Mastercard, Visa, Amex gibi hiçbir kredi kartının veya banka kartının geçmediğini bu nedenle yanınızda sadece nakit olması gerektiğini belirtmekte fayda var. Bazı turistik yerlerde kredi kartını belli bir komisyon karşılığı kabul ettiklerini söylediler ancak biz denemedik.

İran’da Konaklama

İran’da booking, airbnb gibi siteler kullanılamıyor. Bu nedenle konaklamanızı hostelworld üzerinden, otellerin kendi web sitelerinden veya couchsurfing’den yapabilirsiniz. Burada özellikle değinmek istediğim konu ise couchsurfing. Biz CS üzerinden konaklamadık ancak İran’a geleceğimizi, nereleri gezmemiz gerektiğini CS aracılığıyla sorduğumuzda sayamadığımız kadar mesaj ve davet aldık. Şehirleri dolaştırmak isteyenler, evlerine davet edenler, konaklama için yardımcı olanlar, sadece sohbet etmek için buluşmak isteyenler…

Biz bu davetlere en başta temkinli ve şüpheyle yaklaştık. İranlıların misafirperver olduklarını duymuştuk ancak bu kadarını beklemiyorduk.

Biz Hostelworld üzerinden ayarladığımız yerlerde kahvaltı dahil 30 TL’ye konakladık ancak dediğim gibi CS üzerinden para vermeden, hem sohbet edebileceğiniz hem size şehri dolaştırabilecek insanlarda rahatlıkla kalabilirsiniz.

Tahran’da Heritage Hostel‘da, İsfahan’da ise Anar Guesthouse‘da konakladık.

Isfahan Anar Guesthouse

Kaldığımız hostellerde her milletten gezgine rastladık. İtalyan, Alman, Fransız, Çinli (heryerdeler:) Hatta 45 gündür İran’ı otostop ve otobüsle dolaşan bir Türk kadınla tanıştım. Otostop çekerek tanıştığı kişilerin evinde bile kalmış. İran’ın kadınlar için oldukça güvenli olduğunu söyledi ve evlerine davet edenlerden çekinmememizi önerdi.

İran Hakkında Merak Edilenler

Herkesin ilk aklına gelen şeriat kanunlarından da bahsetmek lazım. Herşeyden önce İran bize anlatıldığı gibi çok ağır dini kuralların olduğu, halkın zorlanarak yaşadığı, sıkıntılı bir ülke kesinlikle değil. Bize televizyonlarda anlatılanların büyük kısmının bir algı politikası olduğu çok açık. Tabi ki her şey çok güzel, insanlar çok mutlu demiyorum ama 1979’da Hümeyni ile gelen İslami Rejim o tarihten bu yana biraz esnemiş.

BİR SONRAKİ YAZI’DA ŞU KONULARA DEĞİNECEĞİM…

- İran’dan kıyafet kuralları

- Ahlak polisi

- İran’da ev partileri ve alkol

- İran yemekleri