GÜNDEME BAKIŞ – CHP İzmir’in tecrübeli ismi, İl eski Başkanı Alaattin Yüksel,  kongreyle ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Yüksel, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ve parti yönetiminin yerel seçimlerden güçlü çıktığını ön görerek tek hakim güç olma yoluna gittiğini öne sürdü. Yücel, “Adayların yüzde 95’i önseçimle belirlenen partiden il başkanının genel merkezden tayin edildiği sisteme dönüştü. Divan başkanı yazıyla tayin ediliyor. İl başkanı ‘şu olacak, tek adayla gidilecek’ deniyor. Parti içi demokrasi sıfırlanmış oldu. Parti tabanın ciddi tepkisi oluşmaya başladı. Altta alta zaten kaynıyordu” dedi.

SALT ÇOĞUNLUK BİLE DEĞİL

Yüksel, sözlerine şöyle devam etti:

“İzmir kongresinde tek aday zorlamasıyla kongreye gidilince delege rahatsız oldu. 658 kayıtlı il kongresi var. Tek başına bir kongreye gidiyorsun 658 il delegesinin sadece 258’ini oyunu alıyorsunuz. Bu salt çoğunluk bile değil. İmza toplansa, düşürülmeye kakışılsa sıkıntılı bir durum var. Bu bir güvensizlik oyudur. Bu güvensizlik Deniz Yücel’den çok genel başkana ve MYK’yadır. Çünkü ortada bir dayatma var. Tek aday dayatmasına karşı bir tepkidir. 658 delegenin olduğu bir kongrede  

200 oyla kurultay ve il delegesi seçilen arkadaşlar var. Seçilenlerle ilgili bir şey demiyorum. Ortaya çıkan sonuçlar kongrenin meşruiyetini sorgular. Bu delegasyonla genel başkan seçilecek. Az oy alan delegasyonla PM belirlenecek. Bu partinin geleceği açısında sıkıntı”

MEŞRUİYET TARTIŞMASININ BAŞLAMASI LAZIM

“Meşruiyet tartışması doğması gerekir” diyen CHP’li Yüksel, “İktidar olacağız, ülke yöneteceğiz’ diyen bir partinin genel başkanının, PM’nin bu kongre sonuçlarına göre seçilmemesi lazım. Deniz Yücel’e de üzülüyorum. Bu onun kabahati değil. Bu dayatma yukarıdan geldi. Genel başkan işaret edebilir ama zorunluluk, dayatma haline getirmemeleri gerekirdi. Deniz yücel fena bir il başkanlığı yapmadı. Ben üstü üste iki kez seçilerek il başkanı oldum. Üç kez il başkanlığı yaptım. Üç kongrede de güçlü rakiplere karşı mücadele verdim. Herhalde üst üste yarışarak seçilen il başkanı olma unvanını koruyacağım! Deniz Yücel’in yapacağı bir şey vardı. Cüneyt Oğuz, 80 imza topladı divanda imzaları çektirme operasyonu yapıldı. Deniz Yücel o an, ‘Bir dakika! Bu arkadaş imzaları toplamış, benim itirazım yok. Ben de imza veriyorum’ deseydi orada çok daha yüksek oyla seçimi alırdı. Şimdi delegenin üçtü bir oyuyla seçildi. Bu çok sıkıntılı bir durum”