Önergesinde “İzmir tarihi boyunca birçok medeniyetin yeşermesine şahitlik etmiş, birçok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Türk’ün mührünü vurmasıyla eşsiz bir Türk yurdu haline gelen İzmir ilimizin çözüm bekleyen bazı sorunları olduğu da bilinen bir gerçektir. Alınması gereken önlemler bir an önce alınmazsa Ege’nin incisi ilimizi gelecekte çok daha büyük sorunlar beklemektedir.” İfadelerine yer veren Osmanağaoğlu; “sorunlardan birisi de yıllardır çözüme kavuşturulmayan İzmir’in çöplük sorunudur.” dedi. 

GÜNLÜK 5 BİN TON ÇÖP GELİYOR
Önergesinde “Bütün İzmir’in çöpünün toplandığı Harmandalı Çöplüğünün çevreye verdiği rahatsızlık ve zarar artık sadece İzmir’in değil bütün Türkiye’nin bildiği bir gerçektir. 1992 yılında faaliyete geçen Harmandalı çöplüğüne kurulduğu yıllarda 20 yıllık bir ömür biçilmiştir. Kurulduğu dönemde günde bin ton çöpün geldiği Harmandalı çöplüğüne bugün günlük 5 bin tonun üzerinde çöp geldiği bilinmektedir.  Geçtiğimiz yıllarda haberlere yansıyan çöp heyelanlarının da yaşandığı alanda 50 metrelik çöp dağlarının oluştuğu da bilinen bir gerçektir.” İfadelerine yer veren Osmanağaoğlu Kurum’un cevaplaması istemiyle şu soruları yöneltti:

İZMİRLİ ÇÖZÜM BEKLİYOR
İzmir’in çöplük sorunun çözüme kavuşturulmasıyla ilgili Bakanlığınızın bilgisi dahilinde sürdürülen bir çalışma var mıdır? Harmandalı çöplüğünün çevreye verdiği zararın minimize edilmesiyle ilgili Bakanlığınızın bilgisi dâhilinde yapılan bir çalışma var mıdır? Varsa hangi aşamadadır? İzmir’in çöplerinin, çevreye zarar vermeyecek şekilde değerlendirilmesi için modern atık tesisi yapılmasına ilişkin bir çalışma var mıdır? Varsa hangi aşamadadır? Harmandalı çöplüğü haricinde, çevreye zarar vermeyecek şekilde, uygun görülecek başkaca yerlere çöp tesisi kurulmasına ilişkin bir çalışma var mıdır? Böyle bir çalışma varsa; planlanan projelerin bitirilmesinin hedeflendiği tarih nedir? 

İzmir’in adeta kanayan yarası olan Harmandalı Çöplüğü ile ilgili halihazırda somut bir adım atılmadı. Bakan Kurum’un vereceği cevap merak ediliyor.