Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Konak Belediyesi Şubat Ayı olağan meclis toplantısı Belediye Başkanı Abdül Batur başkanlığında yapıldı. Meclisin açılış konuşmasını yapan Başkan Abdül Batur, “Bugün maalesef acı bir haberle uyandık. Askerlerimiz İdlip’te şehit oldu, Allah’tan rahmet diliyorum. Yaralılara şifa diliyorum. Elazığ’daki depremle 41 vatandaşımızı kaybettik. Kaybedilen vatandaşlarımız, yaralılar, kentsel tahribat deprem konusunda hepimize ders olmalı. Biz de bölgeye gittik. Fatma Şahin'nin davetiyle Elazığ’da toplandık. 8-9 katlı binalar iyi durumda değil. ‘Deprem öldürmüyor, binalar öldürüyor’u en iyi şekilde yerinde gördük. Bundan sonra bu tür felaketlerin yaşanmaması en büyük dileğimiz ama felaketlere karşı da tedbirimizi en iyi şekilde almalıyız, ders çıkarmalıyız. Elazığ’da kaybettiğimiz 41 vatandaşımıza Allah’tan rahmet diliyorum, geride kalanlara baş sağlığı ve sabır diliyorum. Ayrıca hastanelerde tedavi olan tüm yaralılara acil şifalar diliyorum. Grup başkan vekillerimizle bir arada görüştüler, onların bu görüş alışverişi ile hem bugün yaşadığımız Mehmetçiklerimizin şehit olması hem de depremde kaybettiğimiz vatandaşlarımız için sizleri saygı duruşuna davet ediyorum’’  dedi.

AÇILIŞI BİRLİKTE YAPACAĞIZ!
Meclis üyeleriyle devam eden ve bitmek üzere olan proje tanıtım videolarını paylaşan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, ‘’İlgili müdürlüklerimiz teftişle ilgili çalışmayı tamamlıyorlar, tahmin ediyorum 15– 20 gün içinde tamamlanacak. Gültepe Spor Tesislerini bu ay sonunda bitireceğiz. Engelsiz yaşam köyünde binaları tamamladık, sadece ağaç evler, amfi tiyatrosu ile ilgili çalışma devam ediyor, onları da bu ay sonunda tamamlamış olacağız. Orada 3-6 yaş zihinsel engelli çocukların kayıtları devam ediyor, bu arada kaydı olan çocukların eğitiminde de geçtiğimiz hafta Pazartesi günü başladık. Tabi bunların açılışlarını daha sonraki günlerde meclis üyelerimiz ile birlikte tüm proje alanlarımızı gezeceğiz, açılışı daha sonraki günlerde planlıyoruz. Birinci Kadriye’deki pazaryeri, otopark, semt merkezi- kreş şeklinde planladığımız projelerin de 24 Ocak’ta ihalesi yapıldı. Bununla ilgili müteahhit sorgulaması yapılıyor, tahmin ediyorum bu hafta veya önümüzdeki hafta başında projenin müteahhidi belli olacak. Ardından hızlıca çalışmalara başlayacağız’’ dedi.

AK PARTİLİ YILDIZ YEŞİLDEREYE DİKKAT ÇEKTİ!
AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız, ‘’Acı bir Elazığ depremi yaşadık, bu deprem bir farkındalığı da ortaya çıkardı. Deprem sonrası organizasyon alanında iyi olmakla birlikte öncesi yani hazırlıklar kısmını sadece acıyı yaşadığımız zaman hatırlıyoruz. Bu kapsamda da İzmir deprem kuşağında olan bir il, Konak maalesef yapı stoku olarak riskli alanların başında geliyor. Meclis üyesi arkadaşlarım da farkındalığı artırmak adına önergeler verdiler. Ben bu alanda söz almış bulundum, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın 19.02.2019 tarihinde kentsel dönüşüm süreç belgesi hazırlanması ile ilgili 30 ilçe belediyemize yazdığı bir yazı vardı. Bununla ilgili yine bakanlığımız 05.09.2019’da yine planlama ve yöntem toplantısı yaptı. Burada ana hedef afet riskli alanların belirlenmesi ve yüksek orandaki yerlerle ilgili dönüşümün nasıl yapılacağı,  dönüşümle ilgili nasıl ortaklıklar geliştireceği ile ilgili bir çalışma.  Benim sizden ricam bu çalışmaların hızlandırılması. Çünkü yaklaşık 1 yıl önce yazı yazılmış ve sadece bir toplantı gerçekleşmiş bunun üzerinden yaklaşık 4 ay geçmiş durumda. Bu çalışmanın ki biz Gültepe’de kentsel dönüşümle ilgili başladık ama meclis tutanağımızın ilerlemesi anlamında çünkü yapı imar barışı noktasında baktığınızda İzmir ölçeğinde yüzde 4.7 ile müracaatımız var. Büyükşehir’de biliyorsunuz hep tartışıyoruz, 1999 yılında Sayın Ahmet Priştina döneminde yapılan çalışmalar var. O raporları okuduğumda bu konuda Sayın Genel Sekretere de uğradım sıvılaşmadan kaynaklanan yol hatlarımız yani D300 karayolu diye tabir ettiğimiz Yeşildere ve Bornova’yı kapsıyor, bu yolların 1999’daki raporda bile sıvılaşma  riskinden kaynaklı 6 üstü bir depremde yıkılma riskinin olduğu belirtiliyor. O zamandan bu zamana nasıl bir çalışma yapıldığını konuşma şansım oldu. Sadece bu sene bir çalışma projesinin başladığını ve 2020’de güçlendirme olacağını öğrenmekle birlikte bundan en fazla etkilenecek olan ilçe biziz. Allah korusun o yol çöktüğünde ulaşım imkanı kalmamış oluyor, biz bu farkındalığı siyaset üstü bir anlayışla yapmamız lazım. Eğer talimat verirseniz en azından Bakanlıkla birlikte bir planlama gelirse ortak bir çalışma yapılırsa memnun olurum’’ dedi.

ÖNEMLİ BİR SÜREÇ OLABİLİR!
Başkan Batur ise, “Hassasiyetinizden dolayı çok teşekkür ediyorum. Gerçekten önemli bir konu, arkadaşlarımız da herhalde notlarını aldılar. Konuda süratle bu bilgilendirmeyi bakanlığımıza yaparsak hem Konak İlçesi için hem de yapılacak çalışmalar için önemli bir süreç olacak. Deprem riski her ilçede olduğu gibi Konak’ta da var. Konak yapı stokunda sıkıntı var, en eski binaların olduğu en eski yerleşimin olduğu bir ilçe. Bir an evvel bu çalışmaların yapılması bizim de dileğimiz. . Depremden kaçılmıyor bu bir gerçek, Elazığ’da gördük, 10 katlı bina ortadan yarılmış ama yanındaki bina sapasağlam. Bu da bize yapı hatası olduğunu gösteriyor. Bizdeki en büyük sıkıntı kontrolsüzlük yapımda devam ediyor. Bunun için bu konuya hassasiyetle yaklaşacağımıza siz de emin olun. Birlikte bu sorunları aşacağız’’  dedi.