GÜNDEME BAKIŞ- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, depremin ardından son 24 saatte yapılan çalışmaları açıkladı. Başkan Soyer, “Depremin üzerinden geçen 74 saatte, yıkılan bina sayısı 7, hasarlı bina sayısı 504, can kaybı 91, yaralı sayısı 994, tedavisi devam eden hasta sayısı 220, taburcu edilen yaralı sayısı 774, ağır yaralı sayısı 4, boşaltılan bina sayısı 172, enkazdan kurtarılan kişi sayısı 106 oldu. Sahada çalışan arama kurtarma personelimizin sayısı İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bin 485 ilçelerde 119 diğer illerden gelen 180 oldu. 2 Kasım itibariyle sahada çalışan toplam personelimizin sayısı 6 bin 224, iş makinesi sayısı 267’ye yükseldi. Gönüllü kişilerde sürekli artış olduğu için tam tespit yapılamıyor. İçme suyumuz son 24 saat içerisinde 97 bin 298 litreye, ekmeğimiz 77 bin 355’e, süt yardımımız 7 bin 720’ye, öğün olarak gıda yardımımız büyükşehir, ilçeler ve çevre iller toplamda 112 bin 144’e, içeceğimiz 48 bin 797’ye bebek mamamız 21 bin 768’e ulaştı. Çadır sayısı 2 bin 588’e, battaniye ve yorgan sayısı 25 bin 991’e, ısıtıcı 739’a, dağıtılan maske sayısı 369 bin 642’ye ve dün 0 olan uyku tulumu sayısı son 24 saatteki desteklerle 252’ye ulaştı” diye konuştu.

KENTTEKİ YAPI DURUMUYLA İLGİLİ BİLGİ VERDİ
Arama kurtarma çalışmaları özelinde de konuşan Başkan Soyer, “Şu anda düne kadar bin 428 personel çalışıyordu bu rakam bin 784’e çıktı. Toplam personelimiz de 6 bin 224’e çıktı. Dolayısıyla burada da İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak takviyeyi sürdürüyoruz. Belki rakamları yine hasar raporu olarak paylaşmak doğru olacak: Yıkılan binamız 7’ydi, hasarlı binamız 504, yaralı sayımız 994, tedavisi devam eden yaralılarımız 220, taburcu edilen yaralı sayısı 774, ağır yaralı 4, boşaltılan bina sayısı 172, enkazdan kurtarılan kişi sayısı 106 ve maalesef 91 vefatımız var. Bu arada Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde yürümesi gereken hasar tespit çalışmalarına da 131 teknik personelimizi görevlendirdik. Bildiğiniz gibi il afet ve acil durum bünyesinde bu çalışmalar yürütülüyor. Bakanlığın oluşturduğu bir teknik ekip havuzu da var. Buraya Devlet Su İşler Genel Müdürlüğü’nden, Karayolları Bölge Müdürlüğü’nden birçok kurumdan teknik elemanlarla oluşturulan bir yapı. Bu çerçevede yapılan çalışmalarda dünden beri 4 bin 424 tespit çalışması tamamlandı. Bu binaların 3 bin 903’ünün hasarsız olduğu görüldü. Az hasarlı 397 bina tespit edilirken, orta hasarlı 66, ağır hasarlı 42, yıkık 7 ve acil yıkılması gereken de 7 bina tespit edildi. Hafif hasarlı tespiti yapılan binalar vatandaşlarımızın eksiği neyse kendi başlarına gidererek içinde hayatlarını sürdürmelerine imkan veren bina demek. Orta hasarlı binalar teknik çalışma yapılması gereken binalar. Ağır hasarlı olanlar da yıkılması gereken yapılar. Önümüzde böyle bir süreç var ve bu çalışma yapılacak” diye konuştu.

DOĞANÇAY YAKININDA BİR PARSEL ÖNERDİK
Başkan Soyer Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un  ‘konteyner kenti kuracağız’ açıklamaları ilgili değerlendirmede bulundu.  Soyer, “Biz, bu konuyla ilgili bir çalışmayı başlattık. Yarına kadar tamamlamış olacağız. Yarınki toplantımızın ana başlığı olacak. Sizlerle paylaşacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 30 gün içerisinde bu kentin tamamlanacağını söyledi. Bizim önerdiğimiz yer Doğançay yakınında bir parsel oldu. Onlar nasıl bir karar verecekler bilmiyorum. Onların taktirinde” diye konuştu.

ODALARIN SÜRECE DAHİL EDİLMEMESİ BÜYÜK EKSİKLİK
İzmir’de kamu binaların hasar durumlarının ve STK’ların sürece dahil edilmemesi sorulması üzerine Soyer, “Kamu binaların hasar tespit binaların yapacağı o çalışmaları görmek lazım.  Bu ekipler nasıl özel binaları yapılıyorsa, kamu  binalarının da tespitlerini yapacaklar. Çalışmalara odalarımızın değerlendirilmemesi büyük bir eksiklik. Ama bu uzun bir yolcuk. Yasal düzenleme konusunda önemli bir çalışma yapacağız” dedi.

TEK DERDİMİZ…
Kentsel dönüşümle ilgili açıklamada bulunan Soyer, “Yıkılan binalarla ilgili yaptığımız çalışmalarda tamamı 1992 ile 1997 yılında ruhsat alınmış. 1999 yılından sonra deprem yönetmeliğine uygun olarak yapılmamış. Burada büyük boşluk olduğunu gördük. Kentsel dönüşüm dediğimiz çalışmalarda ruhsatı olmayan alanlara gibi düşünüyor. Ama ruhsatlı olan yerlerde ihtiyaç olmadığı gösterir. Bu deprem bize burada bir yanlış olduğunu gösterdi. Bayraklı’nın yukarı mahallerinde yıkım yok. Bu ezberin yıkıldığını düşünüyorum. 1999 yılın önce yapılan yapıların zemin katlarının ticarete (market, spor salonu) açılmasıyla birlikte bir takım deformasyon oluşmuş. Bizim bu konuyla ilgili bir değerlendirme yapma yetkimiz yok. Bizim yıkma yetkimiz de yok. Bu çalışmanın sonunda bu yasal düzenlemeyle ilgili bazı çalışmalar olacak. Tüm tespitler için ekipler kuracağız. Bir tür yapı güvenlik karnesi düzenleyecek. Deprem fonu vardı. Belki o fonunla desteklenmesini isteyeceğiz. Ne olduğu bilmiyoruz ama… Velev ki yapılmadı Büyükşehir olarak biz odalarla birlikte yapacağız. İzmir’deki tüm binalarda yapı deformasyonu olup olmadığını kontrol edeceğiz. Odalarımızla işbirliğiyle ekipler kuracağız. Tek derdimiz İzmir’deki yaşayan vatandaşlar bu şehirde güvenli yaşadığına emin olmasıdır. Önümüzdeki bütçe görüşmelerinde bu öncelik gözeterek planlanacak. Büyükşehir Belediyesi olarak İzmirlilerin güvenli bir şehirde yaşadıkları dair inançlarını güçlendirmek için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.

DEPREME YÖNELİK BÜTÇE ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR
İlerleyen süreçte İzmir Büyükşehir’in depreme yönelik ne kadar bütçe ayrılacağını sorusuna ise Soyer, "İzmir Büyükşehir Belediyesi Toplum Sağlığı Daire Başkanlığı kurduk. Aynı gerekçeyle Deprem Daire Başkanlığı kurduk. İzmir’in depreme olan duyarlılığını biliyorduk. Büyükşehir rehberlik yapması için böyle daireleri kurduk. Bu konuyla ilgili ne kadar bütçe ayrılacağına yönelik çalışma yapılıyor. Deprem bize burada yapacağımızı düzenlemenin nasıl şekilleneceğini göstermiş olacak” yanıtını verdi.   

ALT YAPIDA HİÇBİR SORUN YAŞANMADI
Kentin alt yapısının depreme hazır olup olmaması yönündeki soruya Soyer, “Bu an itibariyle hiçbir sorun olmadı. Metro hatlarında, İZBAN hatlarında içme suyun kanallarında bir patlama olmadı. 20 nokta küçük onarımlar yapılarak giderildi. Alt yapıda hiçbir sorun yaşanmadı” dedi.