Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Funda Barlık Obuz, Gündeme Bakış’a konuştu. Obuz, “İzmir’de bir süre sonra hastane yatakları kliniği ağır hastalarla dolabilir. Testi pozitif, ancak hastalık belirtilerini hafif olarak gösteren veya bulgusu olmayan hastaların, hastane dışında belli bir süre izolasyonda olması gerekecek. Bu izlem evde olmayabilir. Çünkü hasta evde kendisi dışında hastalığı bulaştırabileceği aile bireyleriyle yaşıyor olabilir. Bu durum hastalığın yayılması açısından risk faktörü oluşturmaktadır. Bu amaçla hastane dışında otel, yurt gibi yerlerin kliniği hafif olan kişilere ayrılması gerekiyor. Bu yönde de çalışmaların yapılması gerekiyor.”

“TABURCU OLAN KİŞİLERİN DE İZOLASYONUNU KORUMASI GEREKİYOR’’
PCR testinin sonradaniki kez negatif olması, hızlı antikor testindeimmunglobülin (Ig ) G pozitifliğinin bulunması ile hastalığın geçmiş olduğunun anlaşılabileceğine dikkat çeken Obuz, “Hastaneden iyileşerek taburcu olan kişilerin de hekimlerinin önereceği korunma ve izolasyon önlemlerine dikkat etmeleri gerekiyor. Hızlı antikor testi şu anda Türkiye’de kullanımda değil. Bu testler geldiğinde hastalığın erken dönemini ve bağışıklığın oluştuğu dönemi kandaki değerlere bakarak saptamak mümkün olacak. Fakat şu an için elimizde bu test bulunmuyor’’ dedi.

“İZMİR’DE SAĞLIK ÇALIŞANLARINA KALACAK YER AYARLANMASINI BEKLİYORUZ’’
İzmir’de sağlık çalışanlarına kalacak yer ayarlanması için görüşmeler yapıldığını belirten Prof. Dr. Funda Barlık Obuz, ‘’Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de ve İzmir’de de pandemi klinikleri ve polikliniklerinde görevli sağlık çalışanları mesai saati sonrası evlerine gitmek istemiyorlar. Bulaşıcılığı oldukça yüksek olan bir virüsle karşı karşıyayız. Sağlık çalışanları da bu virüsü ailelerine taşımaktan çekiniyorlar. Kalabilecekleri yer konusunda İzmir İl Sağlık Müdürü ile görüştük. Kendileri Oteller Birliği ile görüştüklerini, otel ayarlayacaklarını söylediler. Bundan sonra herhangi bir açıklama yapılmadı. Sanıyorum görüşmeler, çalışmalar sürüyor. Başka illerde hayata geçirildi, bazı illerde belediyeler de devreye girdi. İzmir’de de yapılmasını bekliyoruz. Covid-19 PCR testi riskli alanlarda çalışıp, temas öyküsü bulunan sağlık çalışanlarına uygulanıyor. Hepsine uygulanmıyor’’ dedi.