GÜNDEME BAKIŞ- CHP Narlıdere Belediye Başkan Adayı Ali Engin’in seçim ofisi açılışında konuşan İzmir Büyükşehir  Belediye Başkanı Adayı Tunç Soyer, çarpıcı açıklamalarda bulundu. Soyer bazı projelerini yarın yapacağı tanıtım programını beklemeden açıklarken, Metro üzerinden hükümete yüklendi.

BURADA DEMOKRASİ DERSİ VAR
“Burada bir demokrasi dersi var, okuması olmayan öğretmek isterim. Birbirine rakip adaylar, birbirinin ellerini kaldırıyor. Farklı siyasi partilerin il başkanları aynı kürsüde millete hitap ediyor. Gör bunları gör Ankara, burada başka bir hikaye yazılıyor” diyen Soyer, “Bu demokrasidir, demokrasi dersidir. Bilmeyenlere buradan duyurmak istiyoruz. Türkiye’de rejim değiştir. Otorite her gün merkeze kayıyor. Buna katlanmak mümkün değil. Demokrasi, insanların geliştirdiği en güzel yaşam biçimidir. Bunu İzmir’de başaracağız. Demokrasi, elimizden almak isteyenlere karşı uyanık olacağız. Bu memleketin potansiyelini, zenginliklerini elimizden alanlara karşı uyanık olacağız. Demokrasimize, İzmir’in kaynaklarına sahip çıkacağız. Bir kalp bedene nasıl kan pompalıyorsa, İzmir de bu coğrafyanın kalbi. Hem doğuya hem de batının kalbi. Biz bu kalbe masaj yapıp pompalamasına devam edeceğiz. Biz bu zenginlikle uyumlu yaşamıyoruz. Biz bu coğrafyanın bize bahşettiği güzelliklerle yaşamak için mücadele vereceğiz. Bizim hikayemiz budur, bunu yazacağız” dedi.

RAYLI SİSTEM ELEŞTİRİSİ
Soyer, “Geçtiğimiz günlerde küçük bir haber olarak geçti. Ulaştırma Bakanlığı hafif raylı sistemde İstanbul’a 2019 yılı için 3.2 milyar ödenek ayırmış. Ankara 1 milyar ayırmış, İzmir’e 30 bin lira ayırmış. Buradan birkaç ders var çıkarmamız gereken. Birincisi şu bunu Ulaştırma Bakanlığı ayırır, tahsis eder ama açıklamaz. Neden bunu açıkladı? Eğer bize oy vermezseniz, (AKP’li belediyelere diyor) işte böyle size bir şey vermeyiz. Yani vatandaş ile seçmeni ayırıyor. Benim seçmenimsen vatandaşımsın mesajı veriyor. İzmir o kadar güçlü bir kent ki. Bugüne kadar hükümet Ankara, İstanbul’a o kadar büyük destek verdi ki… bugün hafif raylı sistemde 179 kilometrede metro yapan İzmir Büyükşehir’e tek kuruş vermedi.  Ama ne oldu? Oldu,  mu? Oldu. İzmir Büyükşehir kaynakları gücü, İzmir’in potansiyeli bunları yapmaya yeter, yetmiştir, bundan sonra da yetecektir. Hiç kuşkularınız olmasın bize verilen göz ağı erir gider ve zerre kadar bize dokunmaz.  Biz İzmir’e, İzmirliye güveniyoruz. Bu sayede yıkmayacağımız dağ yok, geçmeyeceğimiz yol yok, yapmayacağımız iş yok. Hep birlikte yapacağız. Hem adil bölüşeceğiz, hem de o refah yaşamı birlikte büyüteceğiz” dedi.

BAZI PROJELERİNİ AÇIKLADI
Soyer, yarın tanıtımını yapacağı projelerinden bir kaçını açıkladı. Soyer, “Yarın İzmir ile ilgili projelerimizin bir bölümü açıklayacağız. Bir kez daha bir proje tanıtımı yapacağız. Ondan sonra 3. Bir cemreyle biz bunlara cemre diyoruz. Birinci cemre yarın İzmir’e düşecek. 2. Cemre 11 Mart, 13 Martta 3’üncüsü ile baharı müjdeleyeceğiz. Projelerimizi, İzmir büyükşehir belediye hafızası üzerine inşa edeceğiz. Onun birikimi verileri üzerine inşa edeceğiz. Ben aday siz de vatandaş olarak şanslısınız. Sıfırdan bir şeye başlayacağız. Oradan ilham alarak kendi vizyonumuzu katarak bir hikaye çıkaracağız. Dolayısıyla Bütün Türkiye’yi sallayacak bir hikaye çıkacak. Bizim önceliğimiz sosyal projelerimiz olacak. Neden sosyal projeler olacak? İzmir gerçekten ürettiği değerlerle, zenginliklerle en kılcal damarlarla en arkadaki kardeşlerimizin yüzünü güldürecek zenginliğe sahip ama adaletli paylaşılmıyor. Kardeşlik ve barış olmadan adalet ve kalkınma olmaz.  Önceliğimiz, kardeşlik ve barıştır. Önceliğimiz sosyal demokrasiyi hayata geçirmektir. Büyükşehir’in başlattığı süt kuzusu projesi vardı. Bu proje 134 bin çocuğumuza süt ulaştırıyordu. 1, bunu 250 çocuğa çıkaracağız. 2, bunu halk süt projesi ile bu ucuz sütü üreticiden aldığımız sütü yoksul ve yoksun kardeşimize ulaştıracağız. 3, Halk gıda kooperatifi ile yepyeni bir oluşum başlatıyoruz. Üreticimizin ürettiklerini, sadece İzmir değil, tüm Ege bölgesindeki üreticilerimizin ürettiklerini İzmir ile paylaşacağız. İyi temiz sağlıklı gıdaya ucuza ulaşılacak. Sefehisar’da 10 yıldır uygulayageldiğimiz Seferihisar kasabı, y ada et tanzimi bütün İzmir’in ilçelerinde uygulanacak. Buna halk et diyeceğiz, buna halk ekmek diyeceğiz ucuz eti ve ekmeği vatandaşlarımızla buluşturacağız. Bütün perspektifi değiştiriyoruz. Sadece belli zümrelerin iktidarı, belediyesi olmayacağız. Büyük bir aşkla o günü bekliyoruz. O gün bizi o koltuklara taşımaya var mısınız, söz mü? Eğer sözler, gözler yalan söylemiyorsa kazanacağız, kazanacağız, kazanacağız” dedi.