GÜNDEME BAKIŞ- İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal Gündeme Bakış Tv’nin canlı yayın konuğu oldu. 31 Mart yerel seçimlerde iyi bir sonuç aldıklarını fakat istedikleri oy oranlarını yakalayamadıklarını kaydeden Hızal, “Seçimleri Türkiye geneli ve İzmir ölçekli değerlendirmek söz konusudur. İttifaklarla girilen ilk yerel seçim, dolayısıyla 2014 ile 2019 yerel seçimleri karşılaştırmak çok mümkün olmaz. Buradaki kıyaslamayı son zamanlar yapılan referandum ve Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ile yapılması daha doğru olur. 2014 yerel seçimlerinde oyumuz yüzde 35 civarındakiyken bugün yüzde 39’lara çıktı. İstediğimiz oyları alamadık ama 2014 yılına göre çok daha fazla oy aldığımızı görüyoruz. Biz seçime çok iyi hazırlandık. Büyükşehir Belediye Başkan adayımız Nihat Zeybekci ile iyi bir seçim kampanyası yürüttük. İstediğimiz sonuçları tam manasıyla alamadık ama Türkiye genelinde Cumhur İttifakı’nın yüzde 52 gibi bir oy oranı var” diye konuştu. 

KEMALPAŞA’YI 2 YILDIZ’DAN 5 YILDIZLI OTELE ÇEVİRDİK
Kemalpaşa’da AK Parti’nin kaybetmesinin kendilerine büyük bir sürpriz olduğunu dile getiren Hızal, “Kemalpaşa sosyolojik olarak AK Parti seçmenin çok yoğun olduğu ve iyi yatırımların yapıldığı bir ilçemizdir. 5 yıl içerisinde adeta Kemalpaşa 2 yıldızlıdan 5 yıldızlı bir otel haline getirildi. Bu konuda Başkan Arif Uğurlu’ya çok teşekkür ediyoruz. Seçimden önce anketler yaptık. Ne kadar anket yaparsanız yapın seçim sonuçları gibi olmuyor. Kemalpaşa neden böyle bir sonuç elde edildi, 2014 yerel seçimlerde bizim başarımızı arttıran oy bölünmesi söz konusu oldu. Bunun benzer bir konu Kemalpaşa’da oldu. Başka siyasi partilerin bizim benzer hareket etmesi burada oy devşirmeye neden oldu. Hizmet odaklı belediyeciliğe baktığımız zaman Kemalpaşa bizim en başarılı olduğumuz ilçeler arasında yer alıyordu. Ama sonuç böyle oldu. Önümüzdeki süreçlerde değerlendirmeler yapılacak” dedi.

İZMİR’DE HER 3 KİŞİDEN 1’İ AK PARTİ’YE OY VERDİ
Hızal, “İzmirli seçmen 31 Mart seçimlerinde, ‘biz size iktidar görevi vermiyoruz, ciddi şekilde denetim görevi verdik, yani önümüzdeki 5 yıllık süreçte sizlere ciddi görevler düşüyor. 1 milyon 30 bin kişinin yükü sizin omuzlarında’ dedi. İzmir’de her 3 kişiden birinin oy verdiği parti haline geldik” dedi.

KÖRÜ KÖRÜNE MUHALEFET YAPMAYACAĞIZ
İzmir menfaatine olan konularda CHP’ ile birlikte çalışacaklarının altını çizen Hızal,  “AK Partinin daha önce de yaptığı gibi ayakları yere sağlam basan bir muhalefet anlayışıyla devam edeceğiz. Körü körüne bir muhalefet yapmak istemiyoruz. En başta İzmir’in İzmirlinin lehine olan her koşulda belediyenin yanında ve arkasında duracağımızı söyledik ama İzmir’in aleyhinde olan her konuda şiddetle karşısında olacağız. Yaptığımız meclis toplantısında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer de dile getirdi, meclise gelen birçok öneri oy birliğiyle geçti dedi. Burada körü körüne bir muhalefet değil, doğrunun yanında olan bir muhalefetle 5 yılımızı dolduracağız” diye konuştu.

İZMİR’İN SORUNLARI SIRALADI
İzmir’de temel sorunları ve çözümlerini anlatan Hızal,  şunları söyledi:
“İzmir’de 15 yılı aşan aynı gelenekten gelen bir iktidar var. Ama kentin temel problemi bence çarpık yapılaşmalardır. Çünkü bütün sorunların temelinde taktirde diğer sorunları tam manasıyla çözülemez. Kentsel dönüşüm, çevresel sorunlar, tıbbı atıklar henüz çözüm üretilmediği için Manisa’ya gönderiliyor. İzmir gibi Türkiye’nin 3. Büyük şehrinde tıbbı atıklar bertarafı olmayan bir kentte, atıklar 30 kilometre uzaklıktaki Manisa’ya gönderiliyor. Ulaşım problemleri var. Geçmişte belki günün belli saatlerinde, haftanın belli gününde trafikle boğuşan İzmir artık günün her saatinde trafikle boğuşmaya başladı. Bunun yanında çok ciddi alt yapı sorunları var. 21. Yıl dünyasında yağmur suyu kanalizasyon aynı sistem içerisinden bertaraf ediliyor. Yağmurların çok yoğun yağdığı günlerde İzmirliler bunun ceremesini çekiyor. Bunlar sıralandığında 3-5 sorun gibi gözüküyor ama bunlarla bağlantılı sorunlar da olduğunda çok ciddi zorluklar ortaya çıkıyor. En başta şehirdeki kentsel dönüşümün gerçekleşmesi lazım. bu saydığım sorunlar yapılaşma ile birlikte bağlantılı şekilde çözülebilir.  İlk yapması gereken konu, trafik soruna kısa orta uzun vadeli çözümler yapılması gerekiyor. Alternatif yollar ve kavşaklar üretmek zorunda. Daha uzun vadede şehrin vizyonunu değiştirecek kentsel dönüşümü gerçekleştirmesi gerekiyor. İzmir’de çevresel konuların başında koku geliyor. Hatta Aziz Bey ile Tunç Bey arasında polemik konusu oldu. Aziz Bey kokmadığını iddia ederken Tunç Bey bizim söylediklerimizi desteklercesine kentte koku problemi olduğunu söyledi. Koku sorunu; arıtmadan, körfez temizliğinden ya da yağmur sularının kanalizasyondan atılması nedeniyle ortaya çıkıyor olabilir. İzmir’de henüz katı atık bertaraf tesisi yapılamamıştır. Bu durum dünyada sorun olmaktan çıkmış hatta şehrin içerisinde yapılırken İzmir’de ‘bunu biz yapacağız, edeceğiz, izinleri aldık, şuraya birledik’ demekten başka somut adımlar atılmadı. İzmir’de Büyükşehir ile ilçe belediye arasında yaşanan koordinasyon bozukluğu bulunuyor. Burada aynı siyasi partilerden olması koordinasyonu daha da koylaştırmaktadır. Bunun bir an önce çözüm bulması gerekiyor. Buna benzer bir olayı Bayraklı’da pazaryeri sorunu yaşamıştık.  Bu katı atık sorunun geçtiğimiz 10 yıllık süreçte çözülmesi gerekiyordu. Bu konuda AK Parti olarak elimizden gelen desteği vereceğiz.”

İNDİRİM SAATLERİ ARTIRILABİLİR
İzmir’in Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçirdiği 7-8 ile 18-19 saatleri arasında indirim uygulamasını değerlendiren Hızal, “Doğru yapılan işler olduğu kanaatindeyim ve bu konuyla ilgili mecliste AK Parti olarak desteğimizi verdik. İlk meclis toplantısında ulaşım indirimiyle ilgili bir konu vardı, bunu destekledik. Burada meseleye biraz daha farklı bakabiliriz. Bunu da önümüzdeki günlerde de dile getireceğiz. Bu saat aralığını biraz daha arttırabiliriz. Belki yaz aylarının sonlarına doğru belki 6-8 olabilir ama sonuç itibariyle doğru bir yaklaşım. Biz destekledik” diye konuştu. 

SU ÜCRETLERİ DÜŞÜRÜLSÜN
İzmir’de su faturalarının yüksek olduğunu ve bunun için indirime gidilmesi gerektiğine vurgu yapan Hızal, “Bu hafta Cuma günü mecliste İZSU konulu bir toplantı yapacağız. İzmirliler en pahalı su tüketiyor diye her zaman dile getirilir. Diğer büyükşehirlerin su fiyatlarının rakamlarının düşürülmesinde İzmir’in de örnek alacağı kanaatindeyim. İzmir hakkı bu kadar pahalı su tüketmeyi hak etmiyor. İndirim yapılması gerekiyor, bizim de önümüzdeki süreçte bu konuyla ilgili hamleler yapacağımızı sizin aracılığınızla iletmek istiyorum” dedi.