GÜNDEME BAKIŞ – İzmir’de uzun süre tartışma konusu olan, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce’nin de dahil olduğu go-kart pistiyle ilgili 5’inci İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

ASKIYA ÇIKARILDI!
Konunun kapandığı sanılırken flaş bir gelişme yaşandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, go-kart pistiyle ilgili uygulama imar planlarını yayınlayarak askıya çıkardı. Yapılan uygulamalı imar planında, imar kanunun 18. maddesine göre düzenleme yapıldı, alanla ilgili yollar belirlendi.

İNCE’DEN TEPKİ
Gündeme Bakış’a konuşan Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, “Bunlar bir evde yaşamak istiyorlar. Ama o evde yaşayanları saymıyorlar. Onların her ihtiyacını, yolunu biz karşılayacağız. Bizi ezip geçiyorlar. Bunların mantıklı iş yaptıklarını sanmıyorum. Sponsorlar bunlara nasıl güveniyor? Hiç mi değerlendirmeleri yok. Yürütmeyi durdurulmuş planlar var. 18 uygulamasını devreye sokmuşlar. Burada teknik açıdan da topallık var. Bilir kişi raporları aşikar. Mahkeme burada ‘işlemleri durdur’ diyor. Ama bunlar devam ediyor. Mahkeme kararı herhalde tebliğ edilmedi. Burada kamu terki yok. Yolları yok. Geçtiğimiz sefer yollarını kapattım. İstedikleri kadar plan yapsınlar, yerlerine geçemezler. Bizi yok sayamazlar. Bizi yok saymaları artık terbiyesizlik boyutuna geldi” dedi. 

18 UYGULAMASI NEDİR?
İmar hududu içinde bulunan binalı veya binasız arsa ve arazileri, malikleri veya diğer hak sahiplerinin muvafakatı aranmaksızın, birbirleri ile yol fazlaları ile kamu kurumlarına veya belediyelere ait bulunan yerlerle birleştirmeye, bunları yeniden imar planına uygun ada veya parsellere ayırma işlemidir

MAHKEME KARARINDA NE DENİLMİŞTİ?
Mahkeme kararında ‘Dava konusu parsellerin bir bölümünün ve çevresinin tarımsal alan bütünlüğü bağlamında 5403 sayılı Yasa kapsamında dikili tarım arazisi kapsamında olduğu, dava konusu parsellerde yaşlı zeytin ağaçları bulunduğu, alanın yakın çevresinde de yer yer zeytinlikler olduğu, söz konusu Go-Kart eğitim pisti şeklinde bir kullanımın tarımsal alan bütünlüğünün ve zeytinlik alanların bozulmasına sebep olacağı, aynı zamanda dava konusu parselde öngörülen "Açık Spor Alanı" kullanımının üst ölçekli planlar olan 1/25.000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı ile 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı ile öngörülen tarım alanı kararlarına uygun olmadığı, planlar arası birliktelik ilkesinin sağlanmadığı ve plan hiyerarşisine uyarlılık göstermediği, planlama ilkelerine, şehircilik esaslarına, planlar hiyerarşisine ve kamu yararına uygun olmadığı anlaşıldığından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 01.11.2019 tarihinde onaylanan ve 11.11.2019 tarihinde askıya çıkarılan İzmir İli, Güzelbahçe İlçesi, Yelki Mahallesi, 1379, 1380, 1381, 1384, 1385 ve 1386 sayılı parselleri kapsayan 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar planı ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planının hukuka uygun bulunmadığı sonucuna vararak, dava konusu planların uygulanmasına geçilebileceği göz önüne alındığında, telafisi güç ve imkansız zararların doğabileceğinden; hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin; uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 Sayılı Kanunun 27.maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına karar vermiştir’ denilmişti.