Halil İbrahim GÜLER- GÜNDEME BAKIŞ- Aziz Kocaoğlu’dan görevi teslim alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, mesaisine başladı. Önceki dönem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanları Burhan Özfatura ve Yüksel Çakmur, Soyer’in nasıl bir yol izlemesi ve ilk yapması gereken konular hakkında Gündeme Bakış’a açıklamalarda bulundu.

EHLİYETLİ VE SİYASETE BULAŞMIŞ BİR EKİP KURMALI
Soyer’in ilk etapta İzmir dinamiklerinin dinlenmesi gerektiğinin savunan Burhan Özfatura, “İlk etapta bir tarama konferansları yapıp, şehirde belirli fikirleri olanları meslek odalarını, bütün parti temsilcilerini toplayıp öncelikler ilgili bir iş programı yapmasında yarar var. Bu katılımcı yönetim açısından hem de ihtiyaçların politik konularla değil de sağlık tespiti açısında yararı var. İş programlarının fon ve mali tabloların yapılması yarar var. Bundan sonrada bütün ilçe belediye başkanlarıyla bir araya gelerek, muhtarlarla bir araya gelerek bence çalışma tablosunu tespit etmesi gerekiyor. Projelerini gördüm. Önce ehliyetli insanlardan yani politikaya bulaşmamış, hiçbir şekilde kirlenmemiş kişilerden bir ekip kurması gerekiyor. Bu ekip çok önemli” diye konuştu.

BASMANE’E ÇUKUR KULE DİKİLMESİ ÖNLENMELİ
Basmane alanında yapılaşmanın durdurup yeşil alan yapılması gerektiğini kaydeden Yüksel Çakmur, “Kendi projeleri, programları var. Kendisi acısından önem taşıyor. Benim herhangi bir şekilde bu proje bu proje olsun demem saygısızlık olur. Kendisinin projelerinde başarılar diliyorum. Burada önemli olan Basmane’de bir ulusal yarışma sonucu bilim adamları gelip jüri oldu. Burada Belediye Başkanı dahil hiçbir politikacı konuya dahil olmadı. Basmane alanı ‘çukur’ olarak nitelendirildi. Büyük bir algı operasyonu yapıldı ve adaletsizlik yapıldı. Yeşil alan olması burasının gerçekleştirmesi için asıl sahibine tekrar gelmesi lazım. Buranın mülkiyet hakkını bir aile almıştı fakat TMSF’ye geçti. Şimdi bu malımızı almak için TMSF’ye başvurmalıyız.  Dava açıldı, hazır buraya kötülük yapılmadan burası için bir adım atılması gerekiyor. Çünkü bu alana iki kule dikilecek. Bu bir ilçe eder. Kulelerin dikilmesi İzmir’i boğmak bunaltmak demektir. Basmane ilk çözüm bulunacak olan alandır çünkü Türkiye Cumhuriyeti Ordusu İzmir’e Basmane’den girmiş, Yunan bayrağını burada indirmiş. Bu alan çok önemli Basmane alanı bu öksüzlükten kurdurulması gerekiyor. Orayı çok kültür sanat merkezi olarak düşündük, buna göre hareket ettik. Bu benim görüşüm. Buranın altına otopark yapılarak alana opera, kültür, sanat merkezi yapılması gerekiyor. Kültürpark ile birleştirmeliyiz. Benim kanaatim budur. Eski bir belediye başkanı olarak değil bir İzmirli yurttaş olarak da bunu istiyorum” dedi. 

BAYRAKLI’DA YÜKSEK YAPILAŞMA…
Bayraklı’nın birinci derece fay hattı üzerinde yer aldığını ve burada yüksek binaların yapılmasına izin verilmesine, “gaflet ve dalalet içerisindedirler” diyen Çakmur, “Benden sonra gelen bir belediye başkanı çok büyük bir gaflet ve acımasızlık içinde çok önemli yerleri sattı. Buraları yeşil alan yapması gerekirken… İzmir deprem kuşağında yer alıyor ama Bayraklı etekleri birinci derece deprem fay hatları yer alıyor, Menemen’e kadar. Burada konu parti değil, eğer parti olarak girersek işin içinden çıkamayız. Dürüstün, hırsızın partisi olmaz, kötü idarecinin partisi olmaz. Kavramları doğru bir şekilde yerine oturtturmak gerekir. Buraya 100 katlı, 30 katlı binalar yapıldı. Bu fay hattına bu yapılaşmayı verenler gaflet ve dalalet içerisindedirler. Hatta suç unsuru olmuştur. Çünkü burada bilim adamlarının raporları bulunuyor, buraya bina yapılamaz. Bizim de hazırlattığımız raporlar var. Kimseye hakaret etmemeden bunları sakin bir şekilde konuşmak gerekiyor. Bayraklı’da yüksek yapılaşmaya izin verilmemelidir” diye konuştu.