Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan ücretsiz maske dağıtımının uygulamada geç kalınmış doğru bir karar olduğunu söyledi. Yurtdışına maske satışı yapmak yerine erken dönemde vatandaşa dağıtımı sağlansaydı yayılım hızının bu kadar artmayacağını vurgulayan Sayılkan,“Eczanelerden ücretsiz maske dağıtımı için İstanbul ve Ankara’da pilot uygulama başlatıldı. Başarılı olursa İzmir ve diğer illerde de eczanelerden ücretsiz maske dağıtımı uygulamaya konulacak. Ücretsiz maske dağıtımın zamanlamasında hata yapıldı. Hastalığın görülmeye başladığı ilk zamanlarda hemen altyapısı oluşturulmalı ve başlatılmalıydı. Koronovirüsü ile mücadelenin ilk günlerinde maske önlemi alınmalıydı. Maske takımı ve dağıtımı gecikmiş ama doğru bir karar. Biz bunu en başında söyledik. Yurtdışına maske satmakla övünmek yerine o maskeleri içeride tutmalıydık. Çin’de, Çek Cumhuriyeti’nde, Avustralya’da olduğu gibi ilk günden itibaren markette, eczanede, sağlık kurumlarında, herkese ücretsiz maske vermeliydik. Herkes takmalıydı, bu önlem en başında alınsaydı bu hastalık bu kadar hızlı da yayılmayacaktı” dedi.

“İZMİR’DE MASKE TEMİN EDİLEBİLECEK YER YOK”
İzmirli vatandaşların maske temin edebilecekleri yer olmadığını belirten Eczacılar Odası Başkanı Sayılkan, “Eczanelere her gün yüzlerce insan geliyor. ‘Maskemiz yok, ne yapacağız, nereden temin edeceğiz?’ diye soruyorlar. Ben sadece bugün 150 kişiye neden eczanelerde maske satışı olmadığını anlattım. Vatandaş maskeyi nereden temin edeceğini bilmiyor. ‘Biz ne yapacağız’ diyorlar, maske satışı yok. Yetkililer ‘Yasak’ dedi. Eczaneler artık maske satmıyor. Dağıtım uygulaması İzmir’e gelmedi. Eczaneler ücretsiz maske dağıtamıyor. Pazara girerken, otobüse binerken gibi belli noktalarda belediyelerin dağıttığı maskeler var. Başka maske temin edilecek yer yok şu an İzmir’de” dedi.

“ELİMİZDEKİ MAKELERİ KENDİMİZE TAKACAĞIZ”
Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan ücretsiz maske dağıtımı kararından sonra maske satışının durması üzerine eczacıların ellerindeki maskeleri kendilerine takacağını ifade etti. Kararın ardından ellerinde kalan maskeleri değerlendiren Sayılkan, “Bizler de elimizdeki maskeleri kendimize takacağız, yanımızdaki personelimize takacağız” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, marketlerde ve eczanelerde maske satışının yasaklandığı duyurmuştu.