Halil İbrahim GÜLER/ GÜNDEME BAKIŞ- İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde Selçuk Belevi mahallesinde “kamu yararı” gözetilerek Romanlara konut yapılması için tahsis edilmek istenenin araziye AK Parti grubundan karşı çıktı. Meclis’ten tartışmaya neden olan ve oy çokluğuyla geçen önerge için son kararı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verecek.

CUMHURBAŞKANININ İMZASINA İTİRAZ ETTİLER
Büyükşehir AK Partili meclis üyelerinin Roman Eylem planından haberleri olmadığını, Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın imzaladığı karara itiraz ettiklerini vurgulayan CHP’li Purçu, “AK Partili arkadaşlar Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın imzaladığı, üç bakanlığının onayladığı Roman Strateji planı ve içerisindeki eylem planlarını bilseydi böyle itiraz etmezlerdi. Ben bir şey istemiyorum ki bu alanı ben bağışladım. Hükümet eylem planında yapmak istediğinizi yaptın dedim. Alın bağışladım, çadırda duran vatandaşlar var, yapın dedim. 2017 eylem planında Romanlar konut yapılacak denildi. Yapıldı mı, yapılmadı. Kendi ödevlerini çalışsalardı itiraz etmezlerdi” diye konuştu.  

ROMAN STRATEJİ PLANINDA TARIM ARAZİSİNE YAKIN ALANLAR TERCİH EDİLMELİ DENİLDİ
Bu alanın neden Roman vatandaşlara tahsis edilmesi gerektiğini de açıklayan Purçu, “İnanın hangi işi yaparsanız yapın ama eğer vicdani yapmıyorsanız siz o işi gereğince yapmamış olursunuz. Aklım mantığım almıyor. Mağdur bir vatandaş grubu, bunları görmezden gelinemez, kimse göremez. Romanların meslekleri öldü, eğitim de yok. Tarımda işçiyle ilgili sıkıntı var. Romanların tarımsal alanda üretim yapmaları işsizliklerin böylece engellemeleri için hükümet eylem planlarında tarım alanlarına yakın yerlerde Romanlara konut yapılması uygun gördü” dedi.

URLA VE SEFERİHİSAR’DA MİLLET AYAĞA KALKTI
Roman vatandaşlara konut yapılması için yer bulunmasında çok zorluk çekildiğinin altını çizen Purçu, “Biz kendimiz için bir şey beklemiyoruz, vatandaşlarımız için uğraşıyoruz. Bu yer tahsisiyle ilgili valilikte dilekçeler bulunuyor. Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nde de var. 5 yıl önce Milli Emlak Müdürlüğüne yer tahsisi için başvuruda bulunduk. Urla’da Seferihisar’da Çeşme’de Menderes’te çadırda yaşıyorlar. Urla’da, Seferihisar’da Roman vatandaşlar gelecek diye millet ayağa kalktı. Dedim olmuyorsa ben araziyi veriyim yapılsın. Devletin yapılması gerekeni biz yapalım dedim” açıklamasında bulundu.

100 KİŞİYİ BARINDIRAMIYORUZ, YAZIKLAR OLSUN
Purçu son olarak, “Bu ülkede 6 milyon mülteciye biz kucak açmış bir devletiz. Kendi milletimizi, 100 kişiyi barındıramıyoruz. Yazıklar olsun! Irkçılık, ötekileştirme yapamayız. Dışarıdan gelen insanlara milyarlarca para harcamadık mı? 100 tane Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı askere giden, vergisini veren vatandaşı nasıl dışlar yok sayarsınız. Bu sorunu nasıl görmezden gelirsiniz? Roman rezil yaşıyor, rezil yaşamaya devam etsin diyorsunuz. Ama biz buna izin vermeyeceğiz. Bu ülkede herkesin hakkı var. Sadece Romanların değil herkesin hakkını korumaya devam edeceğiz”  diye konuştu.