GÜNDEME BAKIŞ  - (Özel Haber) CHP'nin Roman kökenli İzmir Milletvekili Özcan Purçu'nun Selçuk'un Belevi Mahallesi'nde bulunan 25 dönüm arazisinin bir bölümünü, bölgede çadırlarda yaşayan Roman vatandaşlar için konut yapılması amacıyla bağışladı. Bunun ardında da tartışmalar başladı. Bu duruma ilk olarak Selçuk Belediye Başkanı Filiz Sengel Ciritoğlu karşı çıkmıştı. Parti içerisinde yaşanan bu tartışma genel merkeze taşındı. Konuya CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da dahil olmuştu. Bunun ardından da “kriz” belli ölçüde aşılmıştı.

VALİLİKTEN BÜYÜKŞEHİR’E YAZI!
Daha sonra ise İzmir Valiliği Büyükşehir Belediyesi’ne bir yazı yollayarak buranın mülkiyet sorunun giderilmesi için ne yapılabileceğini sormuştu. Büyükşehir de alanla ilgili bakanlığı kamu yararı kararı alınması yönünde görüş bildirmişti. Bu gelişmenin ardından CHP’li Purçu, alanla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın “kamu yararı” kararı alması için girişimde bulunmuş, bu girişim başarılı olmuştu. 1/25 binlik ve 1/100000 binlik planlarda “tarım alanı” olan araziyle ilgili alınan kamu yararı kararı İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne gönderildi. Büyükşehir 1/100000 üst ölçek planında tarım alanı olarak belirlenen alanla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yeniden değerlendirme yapmasını istedi. Karar İmar Komisyonu’nda oyçokluğu ile aldı. AK Partili meclis üyelerinin CHP’li meclis üyelerine temayüllerde böyle bir uygulamanın olmadığını ve bu konuda karar alınamayacağı yönünde görüş bildirdi.

MECLİSTE TARTIŞILDI
Eylül ayı meclis toplantısında bu konu tartışılmıştı. İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal,  “İzmir Büyükşehir Belediyesi imar konularında aldığı kararlarda bir takım çelişkiler ortaya çıkıyor. Selçuk Belevi Mahallesi’nde bir karar alınmaya çalışılıyor. Aslında karar alınmaya çalışılıyor ama kamuoyu baskılarından da çekiniliyor. Bu konu 7-8 ay önce komisyonumuza gelmişti. Ortada bir değişiklik var ise ya geçirelim ya da reddedelim. Gerçekten merakla soruyorum; 100 binlik planlarda tarım arazisi olarak görülen bir alanda bir İzmirli hemşehrimiz gelse, ‘benim kalacak yerim yok ve burada konut ihtiyacımı gideceğim’ dese İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin vereceği cevap nedir? Reddedilir! Çünkü tarım arazisi. Şimdi ne yapıyor belediye? Büyükşehir Belediyesi, ‘Burası tarım arazisi ama biz burayı değiştirmek istiyoruz, bir takım kamuoyu baskıları var, bunlardan da çekiniyor, topu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na nasıl atarız?’ diyor. Tam olarak bunu görüyoruz. Bugüne kadar hiç olmamış şekilde bu bakanlığa gönderiliyor. Bu işte CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu olduğu için böyle bir uygulama yapılıyor. Bu ne objektifliğe ne demokrasiye ne hukuk kurallarına uyar. Kişiye göre, kuruma göre, belediyelere göre bir karar alırsak o zaman aldığımız tüm kararlarda ciddi sorunlar yaşarız. Bunun yanında Özcan Purçu olmasaydı bu karar bu şekilde verilmeyecekti. Çok net ifade ediyorum. Meselenin sosyolojik boyutunu tartışmıyorum, o başka bir şey. Bu kararın bu şekilde bakanlığa gönderilmesi ne hukuk kuralarına ne teamüllere uyuyor! Biz vatandaş için nasıl karar veriyorsak şu anda böyle karar vermek zorundayız. Muhalefet şerhimiz aslında bu. Özcan Purçu olduğu ve sübjektif bir karar alındığı için karşıyız” çıkışında bulunmuştu.

SOYER: ‘YAPILACAK EN DOĞRU İŞ BAKANLIĞA GÖNDERMEKTİR’
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise , “Ben 17 aydır ilk kez bir olay neticesinde valiliğin ‘kamu yararı’ kararının meclise geldiğini duydum. Mülkiyet meselesi çözüldükten sonra konunun değerlendirilmesi gerekiyordu. Gelen evraklar mülkiyet meselesinin çözüldüğünü gösteriyor. Gelen evraklar valiliğin kamu yararı aldığını gösteriyor. Burada meclisin yapacağı en doğru iş bunu bakanlığa gönderip onların karar almasını beklemektir” demişti.

PURÇU AK PARTİ’YE GİTTİ, KONUYU ANLATTI!
Yaşanan bu tartışmaların ardından flaş bir gelişme yaşandı. CHP’li Özcan Purçu AK Parti İzmir İl Başkanlığı’na giderek İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal ve AK Parti’nin Roman kökenli milletvekili Cemal Bekle ile görüştü. Görüşmede Purçu, yapılmak istenenleri anlattı ve AK Parti cephesinin desteğini istedi. Görüşmede AK Partili Hızal’ın mecliste söylediği çekinceleri dile getirdiği öğrenildi.

CEMAL BEKLE İLE BULUŞTUK!
Gündeme Bakış’ın buluşmayla ilgili sorusuna ilk önce yanıt vermeyen ancak ısrar sonrası kısa bir açıklama yapan CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, “O gün AK Parti İzmir Milletvekili Cemal Bekle ile buluşmuştum. Kendisi il başkanlığına bir evrak bırakacaktı. Ben de arabada bekledim.  O sırada İl Başkanı Kerem Ali Bey’i gördüm, selamlaştık. Bu kadar” dedi.

PURÇU AÇIKLAMASIYLA ŞAŞIRTTI
Purçu’nun AK Parti il başkanlığına giderek AK Partililerle yaptığı görüşmeyi inkar etmesi şaşkınlık yarattı.