GÜNDEME BAKIŞ- İzmir’de hava sıcaklığının yükselmesiyle başlayan ‘koku’ tartışmasına CHP Genel Başkan Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Tuncay Özkan da dahil oldu. İzmir’de koku probleminin olduğuna vurgu yapan Özkan, Çevre, Şehir ve İklim Bakanlığı’na ise atıksu artıma tesisleri üzerinden yüklendi.

İZMİR DE BU KENTLERİMİZDEN BİRİ
Bakanlığın atıksu arıtma tesisi ve koku ile mücadele etmesi gerektiğini kaydeden Özkan, “İzmir'de Karataş bölgesindeyiz. Türkiye'nin bir atıksu arıtma tesisi sorunu var. Buna dikkat çekmek için buradan sizinle bazı şeyler paylaşmak istiyoruz. Denizlerimiz, nehirlerimiz, kentleşme büyüdükçe çok çabuk kirlenir, kokar ve çürür hale geldi. Aslında Türkiye'nin yaşadığı bu atık su sorunu, ne yazık ki iktidarın çürümesinin yozlaşmasının bir sonucu... İktidar, saray rejimi kokuştuğu için denizlerimiz müsilajla, kentlerimiz bu kötü kokularla boğuşmak zorunda kalıyor. İzmir de bu kentlerimizden biri... Türkiye'de atık su arıtma tesisi durumunu anlatmak için Çevre Bakanlığı'nın resmi rakamlarından bazı şeyler sunmak istiyorum. Çünkü Çevre Bakanlığı’nın sorunu aslında kentlerin atık sularının arıtılması sağlamak, denizlerimizin temiz kalmasını sağlamak… Ancak bununla ilgili yaptıkları hiç bir şey yok. Bakanlık, atık su arıtma tesislerinin etkin çalıştırılmasını, kullanılan elektrik giderinin yüzde 50’sini karşılıyor. Bakanlık verilerine göre 2021 yılında ülke genelinde bulunan 2 bin 248 adet atıksu arıtma tesisinden sadece 710 tanesi bu teşvikten (Yüzde 50) yararlanabiliyor. Bu durum ülke genelinde 1538'nin çalışmadığı, çalıştırılmadığı anlamına geliyor ve ya mevcut tesislerin yönetmeliklere uygun şekilde arıtma yapmadığını ifade ediyor. Bu durumda bakanlığın ülke genelinde arıtma tesislerinin yüzde 68'sinin neden teşvikten faydalanmadığını açıklamasını bekliyoruz. Bunlara bir çözüm üretmesi gerekmiyor mu? Tesislerin yüzde 68'i neden çalıştırılmıyor ve neden o kirlilik denizlerimize bırakılıyor, şehirlerimiz kokuyor?" dedi. 

KENTLERİMİZDEN ELİNİZİ ÇEKİN
“İzmir'de, Ege'de pek çok kentimizde, İstanbul’da Marmara’da olduğu gibi müsilaj sorununu yaşıyoruz” diyen Özkan sözlerini şöyle sürdürdü:
“ Pek çok kentte arıtma tesisi çalıştırılamadığı için, çalıştırılamadığı için, bakanlık bununla ilgilenmediği için, saray rejimi kokuştuğu için, aslında arıtma tesisi yapmak için vermeleri gereken parayı New York'ta vakıflara aktarıp gökdelen diktikleri, çiftlik satın aldıkları, her bir kuruşu çarçur ettikleri için atık sular arındırılamıyor. Bakanlık bu görevini yerine getiremiyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı'nı görevini yapmaya, atık su tesislerinin neden çalıştırılamadığını araştırmaya, tam kapasite çalıştırılması için görevini yerine getirmeye çağırıyorum. Ya o koltuklarından istifa edin, gidin, ya Türkiye'yi erken seçime götürün biz gelip halledelim, ya da ülkeyi müsilajla, çürüme ile kokuyla mücadele etmek zorunda bırakmayın. Denizlerimizden, kentlerimizden elinizi çekin!”