Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır'ın CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik yaptığı kentsel dönüşüm eleştirilerine yanıt verdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen kooperatifleşme modeli ide dönüşümün Türkiye'ye rol model olacak bir proje olduğunu kaydeden Bakan, "Necip Nasır aynı zamanda inşaat işleri de yapıyor. Müteahhitler derneği başkanlığı da yapmış geçmişte, Ticaret Odası meclis grubunda da bulundu. Bizden yaşça büyük ve benim de sevdiğim bir politikacı. Yani siyasi düşüncemiz ayrı olabilir ama sevdiğim, saygı duyduğum bir politikacıdır. Bizim yaptığımız işin farkında olduğunu sanmıyorum. Eğer bir gün müsait olursa İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kentsel dönüşüme getirdiği yeni perspektifi ve vizyonu kendisine anlatmak isteriz. Onun da hayran kalacağını tahmin diyorum. Çünkü şu anda AK Parti'nin yaptığı, TOKİ'nin yaptığı tamamen rantı hedefleyen, kamu arazilerini imara açan bir sistem" dedi. 

"KENDİSİNE SUNUM YAPMAKTAN MEMNUN OLURUM"

TOKİ'nin rant projeleri yaptığını ancak Büyükşehir Belediyesinin rantı halka paylaştırdığını anlatan Bakan, "Mavişehir'de mesela, rekreasyon alanını, halkın ortak kullanım alanını imara açtılar. Ben bunu Necip Nasır'ın da tasvip edeceğini sanmıyorum. Aklı başında olan kimse rekreasyon alanının, spor alanının imara açılarak, konut ve alışveriş merkezi yapılmasını kabul etmez. Kenti planlarken insanların nefes alacağı alan olarak yaratıyorsunuz orayı. Sonra TOKİ önce 3 kuruşa satıyor ardından da imarını değiştirip alışveriş merkezi ve konut yapılıyor. Mavişehir'de bunun örneği var. Bunları görürse bizim halkla beraber yaptığımız kentsel dönüşüm modelinin rantı değil de rantın kamuya paylaşımını, halka paylaşımını görürse düşünceleri değişecek. Eğer gelirse ben kendisine sunum yapmaktan memnuniyet duyarım" ifadelerini kullandı. 

"KARABAĞLAR'DA ELEŞTİRİLECEK BİR ŞEY YOK"

Nasır'ın Karabağlar'daki 540 hektarlık alanda yapılacak dönüşüme Karabağlar Belediyesi'nin dava açtığına ilişkin açıklamasını da değerlendiren CHP'li Bakan, "Orası bir rant projesine dönüştürüldü. Mesela Cennetçeşme'de kentsel dönüşüm başlama noktasındaydı, bütün anlaşmalar yapılmış, projeleri çizilmişti. O bölge afet alanı ilan edilerek Bakanlık bünyesine alındı. Büyükşehir Belediyesi'nin mutlak uzlaşmayla, yerinde dönüşümle, insanların sosyal ve kültürel dönüşümünü de sağlayacak, içinde sosyal donatı alanlarıyla, yaşam merkezleri, spor alanları, kütüphaneleriyle yapacağı dönüşüm yerine TOKİ binlerce konut yaparak, büyük müteahhitlere iş üretmek için, kimseyle uzlaşmaya da gerek duymayarak, rezerv alanı da kendi çıkarına kullanarak yaptığı bir kentsel dönüşüm var. Karabağlar Belediyesi'nin tutumu son derece yerindedir. Üniversite alanının küçülmesini istemedi, yerinde ve uzlaşı ile dönüşüm istedi. Burada eleştirilecek bir şey yok. Necip Bey teşrif ederse Karabağlar Belediye Başkanımızla birlikte itiraz gerekçelerimizi anlatmak isteriz" açıklamasında bulundu.