Halil İbrahim GÜLER-GÜNDEME BAKIŞ-  CHP 31 Mart Yerel Seçimleri sürecinde belirlenen aday listeleri Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) teslim edildi. YSK’ya listelerin teslim edilmesi sırasında yaşanan gelişmeler İzmir’de de birçok tartışmayı beraberinde getirdi. CHP Buca Belediye Başkan Adayı Suat Nezir’in listelerin tesliminden hemen önce adaylığının geri çekilmesi ve yerine Meclis üyesi Avukat Erhan Kılıç’ın getirilmesi tartışma yarattı.

TİTİZLİKLE HAZIRLANAN LİSTELER
Yaşanan gelişmelerin ardından Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, partisinin İzmir İl Binası’nda gerçekleştirdiği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Belediye başkanı adaylarını belirlediklerini ve meclis üye listesi ile dün YSK’ya teslim edildiğini belirterek konuşmasına başlayan Yücel, “Teslim edilen liste kadrolarına güveniyoruz. Adaylarımıza sahip çıkan tüm CHP örgütüne de güveniyoruz. Ülkemizin içindeki bu yoksulluktan ve AKP iktidarından kurtulmak için umudunu bağlayan CHP üzerine düşen görevi yapacaktır. Çok titizlikle yürüttüğümüz aday belirleme çalışmalarını dün sona erdirdik. Başvuru sayısı çok yazabileceğimiz sayı kısıtlıydı. Listede yazılmayan isimler de bizim için çok değerlidir. Hepsine ayrı ayrı ihtiyacımız var. Sürecin başından beri CHP’liyim diyen kimsenin siyasi kariyerini düşünerek hareket ettiğini düşünmüyorum. Bu tavırlarıyla ülkemizde, partimize ve ülkemize sahip çıkan örgütümüze teşekkür ediyoruz” dedi.

“AK PARTİ’DE HAYAL KIRIKLIĞI”
Geçtiğimiz günlerde Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun İzmir’e gelerek adayları tanıttığını hatırlatan Yücel, “Birliğimizi ve beraberliğimizi herkese gösterdik. O gün CHP içinde bir kavga olur da rant sağlarız diye bekleyen herkes hayal kırıklığına uğradı. Tüm Türkiye’ye İzmir’de nasıl kenetleneceğini gösterdik. Partimize teveccühün arttığını ve aradaki farkın büyüdüğünü gören AK Partililer hayal kırıklığı içinde” dedi.

‘O KADAR ÇARESİZLER Kİ!’
AK Parti’nin gıda dağıtımı üzerinden polemik yaratmaya çalıştığını söyleyen Deniz Yücel, “Yüzlerine, gözlerine bulaştırdılar. Belediyemiz ihtiyaç sahibi insanımıza sağ elin verdiğini sol elin görmeyeceği şekilde ücretsiz soğan patates dağıtacağını açıkladı. AK parti o kadar çaresiz durumdaki bizleri stokçulukla suçladı. Bu komik suçlamanın elle tutulur yanı yok. Stokçu kar etmek ister biz halkımızı düşündük. Aracıları kaldırdık, halkımıza bu ürünleri ücretsiz dağıttık. Onlar halka karşılıksız hizmet etmenin ne demek olduğunu bilmediği için rahatsız oldular. İmar değişikliği yapmadan önce kendilerine ve yakınlarına akpliler çok iyi bilir. İzmir Büyükşehir belediyesini ve İzmirlileri kendileri gibi zannetmesinler. Ya halka hizmet etsinler ya da gölge etmesinler” diye konuştu.

‘TEREDDÜT YAŞANDI’
Konuşmasına daha sonra CHP Buca’da gerçekleşen değişimle ilgili açıklamalarda bulunarak devam eden İl Başkanı Deniz Yücel, şu ifadeleri kullandı:
“Buca adayımız Erhan Kılıç olarak açıklanmıştır. Daha önce ismi duyurulan Suat Nezir’in adaylığı uygun görülmemiştir. Partimiz dün itibariyle hala Buca Belediye meclis üyeliği kabul edilen hukukçu bir arkadaşımızı aday olarak göstermiştir. Suat nezir partimizde sevilen bir isimdir ancak aday belirleme sürecinde verilen yasal takvimler bunun içindir. Dün itibariyle partimizin yetkili kararları uygun görmemiştir ve Nezir’in adaylığı geri çekildi. Adayın geri çekilmesi kararı genel merkezindir. Bir takım tereddütler nedeniyle adaylığı geri çekildi. Bu tereddütler parti içi bir konudur. Genel başkanımızın kararı ile Erhan Kılıç’ın aday olması uygun görülmüştür. Nezir’in adaylığı konusunda tereddütler hasıl olmuştur, adaylığı uygun görülmemiştir.”

LİSTELERE MÜDAHALE SÖZ KONUSU DEĞİL
“Meclis üyeleri belirlemede bir genel başkan yardımcısı görevlendirmiştir. Bu isim de Veli Ağbaba’dır” diyen Yücel, “Her il için MYK üyesi görevlendirildi. Belediye başkan adayı ile ilçe başkanı arasında mutabık kaldığı isimlerle liste oluşturulmuştur. Ne benim ne de Tuncay Özkan’ın müdahalesi söz konusu değildir. Aday belirleme noktasında emek, liyakat, müttefik parti içindeki geçmişi konusunda bir profil çizdik. Bu süreci belirleyen yapılar da listeleri oluşturmuştur. Suat Bey bizim için değerlidir, partimizin öz evladıdır. Partililiği konusunda hiçbir kuşkumuz yoktur. Adayımız ve CHP için çalışacağına inanıyorum. Bu arkadaşımızı aday olarak görmek isteyen kitleler vardır. Bu konuda bir rahatsızlık olması çok doğal. Ancak ben o arkadaşlarımızın sürece dahil olarak adayın başarısı için çalışacaktır. CHP herkesin üzerindedir kişiler partimizin üzerinde değildir. Adaylık konusunda bir tereddüt oluştu. Verilen kararları değiştirmek söz konusu değildir” diye konuştu.

‘LİSTELERİ İNCELEMEDİM’
Listelerin son halini inceleyemediğini belirten Deniz Yücel, sözlerini şöyle tamamladı:
"Bir değişiklik olmayacağını düşünüyorum. Mevzuatta bu konuda bir yaptırım yok. Listelerde bir değişiklik yok. Özellikle kadın ve gençlerin daha fazla yer alması konusunda çaba sarf ettik. Bazı ilçelerimizle ilçe başkanlarımız mutabık kalıp liste getirdiler bazılarında sağlanamadı biz de görevli MYK üyemiz ilçe başkanlarımızla bir liste oluşturduk. Bizi memnun eden tablolar da olabilir aksi de olabilir. Biz derken partimizin kurumsal kimliği anlamında söylüyorum. Listeler kesinleşmiştir. Bu konuda mutlu veya mutsuzluğu değerlendirmek söz konusu değildir.”