Halil İbrahim GÜLER/ GÜNDEME BAKIŞ-  CHP İzmir Gençlik Kolları Kongre heyecanı başladı. Koronavirüs salgını nedeniyle Aşık Veysel Rekreasyon alanı, Açık Hava Anfisi’nde gerçekleşti. Kongreye; CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, Parti Meclis Üyesi Devrim Barış Çelik ile Hasan Efe Uyar da katıldı.

DİVAN BAŞKANI ALİ ENGİN SEÇİLDİ 
Kongrede Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin divan başkanı seçildi.
Başkan Engin “Pandemi koşullarında da büyük alanlarda biraz mesafe ile maskelerimiz takarak yapmak zorundayız. Siyaseten bu süreci tamamlamak zorundayız. Gençlik kollarını çok demokratik bir şekilde yapan bir partiyiz. Bu sürecin parti içi demokrasimizi güçlendireceğine inanıyorum. 2012-2015 de il başkanlığı yaptım. Burada birçok kardeşlerimiz için birer genç olarak bizden sorumlulukları üstlenmek için yola çıktıklarını görmek hepimize gurur veriyor. O yıllarda çocuk denecek yaşta olan arkadaşlarımızın şimdi partimizde görev almak için centilmence mücadele ettiğini görüyoruz. İzmir bu konuda öncü ,olan şehirlerimizde. Daha önce yapmamız gereken bir kongreydi ancak içinde bulunduğumuz bu durum süreci buraya kadar getirdi. Birden fazla adayın olmasını ise hepimiz normal karşılıyoruz. Demokrasi bu sürece kadar icar edilmiş en iyi rejim ancak uygulanması da en zor rejimdir. Bu çerçevede bu kongremizi yapmamız lazım. İki adayımıza da başarılar diliyorum. Ozan arkadaşımızda jenerasyon gereği görevi yeniş bir arkadaşımıza devredecek. Buradan çıktığımızda el ele kol kola, yeni bir sorumluluğunun beklediğini bilinmesi gerekiyor.  Buradan çıktıktan sonra hep beraber bu mücadelenin içerisinde olacağız. Büyük demokrasi ittifakına sahip çıkmamız lazım. Sadece CHP’ye oy veren üyeler değil, itibarlı ve kardeşçe bir ülke isteyen herkesle birleşmemiz lazım” diye konuştu.

"GENÇLERE GÜVENİYOR VE İNANIYORUM"
Gençlerin önemine vurgu yapan CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel şunları söyledi,
“Ben şuna tüm kalbimle inanıyorum; Atamızın ülkemizi emanet ettiği siz gençlerimiz, hem bu ülkenin birer evladı olarak, hem de CHP'nin birer neferi olarak bu emanete canınız pahasına sahip çıkıyorsunuz, sahip, çıkacaksınız. Şunu çok iyi idrak etmek lazım; Bu kongre sadece il gençlik kollarımızın yönetim kademelerinin seçileceği değil, CHP'yi iktidara taşıyacak ve CHP iktidarında bu ülkeyi yönetecek kadroların seçileceği bir kongredir. Attığınız her adımda, çıktığınız her yolda, vereceğiniz her mücadelede başarılı olacağınıza tüm kalbimle inanıyorum. Neden? Çünkü; Birileri kendi gelecekleri için, koltuk kapmak için her türlü ahlaksızlığı yaparken, pandemi sürecinde ev ev, sokak sokak dayanışmayı örgütleyen gençler burada. Birileri; televizyon ekranlarından ‘Kemalistleri ortadan kaldırmak için FETÖ'yle kol kola yürüdüklerini’ itiraf ederken; Çiftçiye destek olmak için Kemalpaşa'da kiraz hasadı yapan, emekçileri mücadelelerinde yalnız bırakmayan, üniversite mezunu olmasına rağmen, sistemin işsiz bıraktıklarını, atanamayan öğretmenleri savunan gençler burada. Birileri her türlü eleştiriye karşı, muhalefete karşı, her türlü demokratik tutum ve tavra karşı sosyal medya holiganlığı ve trol örgütlenmesi yaparken; Saray rejiminin baskılarına ve sansürlerine rağmen bir Cumhurbaşkanına dislike atarak binlere milyonlara umut olan gençler burada. Daha kimler yok ki aramızda... İlk kurşunu atarak ölümsüzlüğe erişen genç Hasan Tahsinler burada! Çanakkale içinde 15 yaşında vurulan kahraman Mehmetler, Kurtuluş Savaşı'nda bir bahar günü Akhisar'da şehit düşen 20 yaşındaki Gördesli Makbule'ler burada. Gezi'de 19 yaşında gülüşü kalan Ali İsmailler, yaşı büyütülerek darağacına yollanan Erdal Eren'ler ve son nefesinde ‘Yaşasın Tam Bağımsız Türkiye’ diye haykıran Deniz Gezmiş'ler burada. Ve daha genç bir subayken, boğazda işgal kuvvetlerinin savaş gemilerini görüp ağlayan yaveri Cevat Abbas'a "Ağlama çocuk, geldikleri gibi giderler” diyen Mustafa Kemal'ler burada! O yüzden değerli arkadaşlarım; Sizlere güveniyoruz. Atatürk gençliğine, Cumhuriyet Halk Partisi Gençlik Kollarına güveniyoruz ve inanıyoruz” dedi.

"EKONOMİ ELEŞTİRİSİ"
CHP’li Yücel konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Bu alada bulunan herkes, AKP iktidarının 20 yıldır ülkemizde yarattığı tahribatları biliyor. Her geçen gün daha da yoksullaşıyoruz. AKP iktidara geldiğinde 1 dolar 1 lira 40 kuruş, şu anda 1 dolar 7 lira 35 kuruş. AKP iktidara geldiğinde asgari ücret 184 lira, çeyrek altın 32 lira, asgari ücretle 6 tane çeyrek altın alınabiliyordu. Şu anda asgari ücret 2.324 lira, çeyrek altın 750 lira, asgari ücretle 3 tane çeyrek altın alınıyor. İşte bu gidişe dur demek için CHP’ye siz gençlere önemli bir görev düşüyor. Özgür düşünen, demokrasiyi, cumhuriyeti yüceltmek için çabalayan aydınlarımızı, gazetecilerimizi, akademisyenlerimizi susturmak için her türlü yolu deneyen bir iktidar var. Kadına uygulanan şiddetin önüne geçmeyi amaçlayan, kadına sahip çıkan, şiddete karşı duran "İstanbul Sözleşmesini” iptal etmek için nabız yoklayan, fırsat kollayan bir iktidar var. Yarın 30 Ağustos Zafer Bayramı. Bugün özgür ve bağımsız bir şekilde, kimsenin boyunduruğu altında olmadan yaşayabiliyorsak, bunu 30 Ağustos'ta bize zaferi getiren Mustafa Kemal Atatürk ve büyük taarruzda, İnönü'de, Sakarya'da, Dumlupınar'da canını veren şehitlerimize borçluyuz. Ve bugün bu iktidar 30 Ağustos kutlamalarını engelleme peşinde. İşte bizler ülkemizin bu sorunlarını çözmek için büyük bir mücadele veriyoruz.”

"MİLLET İTTİFAKI VURGUSU"
31 Mart yerel seçimlerinde kurulan Millet ittifakına vurgu yapan Yücel, “Toplumun tüm kesimlerini kucaklayan, çağdaş, çoğulcu bir demokrasi anlayışını hayata geçirmek zorundayız. Bunun için, bu gidişattan rahatsız olan, vatanını seven, milletini seven, ülkesi, devleti, bayrağı için canını vermeye hazır olan tüm kesimleri kucaklayacağız Bendensin, değilsin, ondansın, geçmişte şu partideydin gibi ötekileştiren dışlayan ayrıştıran  kutuplaştıran dili ve siyaset anlayışını bırakacağız. Buna izin vermeyeceğiz. 31 Mart başarısı bu anlayışla geldi. 31 Mart başarısı Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun toplumun tüm kesimlerini kucaklayan siyaset anlayışının sonucudur. O dönemde ne dedik; ‘Biz ittifakı sandıkta yapacağız’ dedik. O halde biz sandıkta bu ittifakı yapabiliyorsak, bugün CHP'li olmayan belli konularda farklı düşünen ama demokrasiyi önceleyen, toplumsal barışı önceleyen, insan haklarını önceleyen, ekonomik krizin, işsizlik sorunun çözülmesini isteyen farklı siyasi partilerle bir araya gelebiliyorsak, kendi içimizde de bu birlikteliği sağlamamız gerekiyor. Bugün burada aday olan, olacak olan arkadaşlarımız birbirinden değerli. Bu görevlere talip olan arkadaşlarımızın birini diğerine tercih etmemiz, birini diğerinden üstün görmemiz asla ve asla söz konusu değildir. Bildiğim kadarıyla 2 aday var. İki arkadaşımızın da bu görevi layıkıyla, hakkıyla yerine getireceğine inanıyorum. Yaklaşık 2,5 sene birlikte çalıştık. İl Başkanımız Ozan Uyan bugün aday değil. Görevi başka bir arkadaşımıza devredecek. Ozan Uyan'a ve Yönetim kurulu üyelerine yaptıkları çalışmalardan, verdikleri emekten ve mücadeleden dolayı şahsım adına ve partimiz adına teşekkür ediyorum. 30 Ağustos Zafer Bayramınızı şimdiden kutluyorum. Kongrede aday olan tüm arkadaşlarıma başarılar diliyorum. Kongremiz partimize, kentimize ve ülkemize hayırlı olsun” dedi.

UYAN: KAZANAN CHP OLACAK 
Kongrede konuşan mevcut İl Başkanı Ozan Uyan, “2 buçuk yıldır il başkanlığı sürecini yürüttük. Birlikte çok bayrak astık, etkinlikler, basın açıklamaları yaptık. Yeri geldi tartıştık ama CHP Gençlik Örgütleri faşizme karşı hep omuz omuzadır. CHP İzmir Gençlik Örgütleri Türkiye’nin en güçlü gençlik örgütüdür. Bu salonda birbirimizle yarışacağız ancak bu salondaki en önemli şey birlik ve beraberlik. Bu kongrede kazanan şahsılar değil CHP’nin onurlu gençleri olacak. 2 buçuk yılda çok şey yaşadık. Arkadan vuran da beni kardeşimdir yan yana durduğumda benim kardeşimdir. Altıok’un onurlu bayrağı altında hepimiz biriz beraberiz. Hep onurumla mücadele etmeye çalıştım. Ben her zaman siyasette şuna inandım bizi biz yapan kişiler şahıslar değil bizi biz yapan CHP’nin altı okunun onurlu gölgesidir. Gençlerin önünü açan Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na, 2 buçuk yıldır birlikte görev yaptığım Sevgili Ağabeyim İl Başkanımız Deniz Yücel ve ana kademe yönetim kuruluna, yönetim kurulu üyelerime, Büyükşehir belediye başkanımıza hem Aziz Bey’e hem Tunç Bey’e, tüm belediye başkanlarımıza teşekkür ederim. Kazanan CHP olacak, kazanan CHP’nin onurlu gençleri olacak” dedi.

BASKI VE BİATLA ASLA YÖNÜMÜZÜ DEĞİŞTİREMEZLER
Buca İlçe Başkanı Hüseyin Akgül gençlere baskı yapıldığını kaydederek, “Bornova yapılan operasyonla görevinden düşürülen Burak kardeşimizin yanındayız bürokrasi gücüyle arkadaşlarımıza baskı yapılması bizi yıldıramaz. İş sözü verilerek ve iş tehdidi yapılarak hiçbir arkadaşımızın boynunu bükemezsiniz. Çünkü biz iş yaparken cebimizde istifa dilekçemizle iş yaptık. Baskılar bizi yıldıramaz. Bizler baskı ve biatla asla yönümüzü değiştirmeyiz. Yönetimlerde çok ses ve çok nefes olmalıdır. Ama Burak Kotan arkadaşımız sanırız ki bunu istemiyor. Tunç Başkanımız seçiden bu yana arkasında olduk. Ama Tunç Başkan’ın adını kullanarak ve onun adını zedeleyerek kullananların ve baskı yapanların karşısında olacağız. Ben burada dik duruşuyla her zaman bizlerin yanında olan Mert Başkanıma başarılar diliyoruz. hakkaniyet, vicdan ve duruş kazanacak” diye konuştu.

"NE KONUŞURSAK KONUŞALIM POLEMİK OLABİLİR"
İlk konuşan İl Başkan adayı Burak Kotan, “Konuşmaların tamamlanmasının ardından sıra CHP İzmir Gençlik Kolları Genel Başkan adaylarına söz verildi. Kura çekimi sonrası ilk konuşmayı,  Gençlik Kolları Başkan adayı Burak Kotan yaptı. Kotan seçimden sonra tüm ilçe başkanlarını ziyaret edeceklerini söyledi. Kotan “Ne konuşursak konuşalım polemik olabilir. Hüseyin arkadaşımıza ben ulaşmaya çalıştım ancak ulaşamadım. Bir hatamız olduysa af olsun. Ben kimsenin adayı değilim kendi özgür irademle  aday oldum. Tanışmadığımız arkadaşlarımızla seçimden sonra tanışırız. Herkese teşekkür ediyorum” açıklamasında bulundu.
Kotan'ın listesi şu şekilde: 



“HİÇBİR BELEDİYE BAŞKANI OY ATAN ARKADAŞIMIZI İŞTEN KOVMAZ”
Konuşmasını gerçekleştiren CHP İzmir Gençlik Kolları İl Başkan adayı Mert Anıl Akgül, delegelerin işlerinden atılma korkusu yaşamaması gerektiğini söyledi. Akgül “Yaklaşık 7-8 aydır alanda kendimizi anlatmaya çalışıyoruz. Benle birlikte alanda mücadele eden Cevat kardeşimde büyük bir mücadele verdi. Biz bu yol kendimizi anlatmak gençliği bir adım öne çıkarmak için çıktık. Gençliği iktidar yürüyüşüne nasıl gideceğimizi konuşmamız lazımdı. Ancak biz hazurun listesini de buraya gelince gördük. Gençlik Kolları başkanımız 1 haftadır telefonları açmadı. Arkadaşlarımız tehdit ediliyor. Burada aday olan Burak kardeşim de sahsında iyi bir arkadaşımdır. Bütün aday arkadaşlarımızda iyidir ancak delege arkadaşlarımız belediye başkan vekilleri tarafından birebir aranarak işlerle tehdit edilecek kadar siyaset geldi. Adaleti sağlamaya çalışan büyüklerimize de teşekkür ediyorum. Genç arkadaşlarımızda burada özgür iradeleri ile sandığa gidecektir. Kendimizi örgüte emanet ediyoruz. Hiçbir arkadaşımızı işlerinden atacak belediye başkanlarımız yok. Tunç başkanımızın sonuna kadar arkasındayız. Adının kullanılmasına izin vermeyeceğiz. Başkanımızın bir arkadaşa oy attı diye kimseyi işinden etmeyeceğine inanıyoruz” diye konuştu.

Akgül'ün listesi de şu şekilde oluştu