Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir İl Başkanlığı, moto kurye dernekleri temsilcileriyle birlikte gerçekleştirdiği basın açıklamasında moto kuryelerin yaşadıkları sorunlara dikkat çekti. Konak’ta düzenlenen açıklamada CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, İzmir Motorlu Kuryeler Derneği Başkanı Muzaffer Saklavcı, İzmir Motorsikletli Kuryeler Derneği Başkanı Burhan Akgül, CHP İzmir İl Yönetim Kurulu Üyeleri, CHP’li ilçe başkanları ve meclis üyeleri ile moto kuryeler yer aldı.

‘NİTELİKSİZ İŞ GÜCÜ ARTTI’
Tüm Anadolu Motosikletli Kuryeler Federasyonu’nun verilerine göre Türkiye’de resmi kayıtlı olarak 100 bin civarında motorlu kurye, kayıt dışı çalıştığı tahmin edilen ise yaklaşık 900 bin kurye olduğunu belirten CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, “Pandemi süreciyle hızlanan internet üzerinden verilen online siparişler, sanal ortamda alışveriş patlamasına yol açtı. Bu talebin artmasıyla birlikte gıda, zincir market, zincir restoran gibi sektörler moto kurye sayılarında artışa gitti.Bu hızlı artışla beraber, istihdamda nitelikli iş gücü ne yazık ki göz ardı edildi. A2 motor ehliyeti alan herkes bu alanda çalışmaya başladı. Atanamayan öğretmen, iş yeri kapanan esnaf, moto kuryeciliği umut ve ekmek kapısı olarak gördü. Sektörün büyümesiyle niteliksiz iş gücü arttı. Bunun sonucunda da ölümle sonuçlanan trafik kazalarında artış gözlendi” diye konuştu.

‘KURYELER BASKI ALTINDA HİSSEDİYOR’
‘Tüm Anadolu Motosikletli Kuryeler Federasyonu’nun verilerine göre pandemi sürecinde ölümle sonuçlanan kazalarda, daha önceki yıllara göre 10 kat artış gözlendiğine dikkat çeken CHP İl Başkanı Yücel, “Bu kazalarda geçtiğimiz 1 yıl içinde 190 kişi hayatını kaybetti. Ölümle sonuçlanan bu kazaların çoğunluğu, kural hatası ve hız olarak kayıtlara geçti. Kuryeleri kuralsızlığa iten nedenlerin başında, bazı zincir mağazalar ve markaların zamana yönelik “Hız Performans Sistemini” devreye sokması geliyor. Bu sistem yüzünden işini kaybetmeyle yüz yüze kalan kuryeler kendilerini baskı altında hissediyor” dedi.

‘YÜKSEK TEHLİKE SINIFINI ALINMALI’
Sektörün en büyük beklentilerinden birisinin de mesleki yeterlilik belgesi verilirken uygulanacak kriterler olduğunu söyleyen CHP’li Yücel, “Mesleki yeterlilik belgesi alacak kişilerin “güvenli sürüş eğitimi, sağlık ve psikoteknik testi, trafik kurallarına uyma, işbaşında eğitim” gibi testlerden geçerek bu belgeye sahip olması, mesleki yeterlilik açısından son derece önemlidir. Devletin yetkili kurumlarınca iş sağlığı ve iş güvencesi açısından yasal düzenlemelerin öncelikli olarak tamamlanması ve moto kuryelik yasal mevzuat anlamında “yüksek tehlikeli iş” sınıfına alınmalıdır” ifadelerini kullandı.

‘TÜM RİSKİ EMEKÇİLER ALIYOR’
Yücel konuşmasını şöyle sürdürdü: Bazı zincir mağazalar ve markalar yüksek tehlikeli bu iş kolunda riski almamak adına çalıştırdıkları kuryeleri kendi bünyelerinde sigortalayıp çalıştırmak yerine, şahıs şirketleri kurdurarak alt taşeron gibi çalıştırmaktadır. Tüm riski zor koşullarda çalışan emekçi moto kurye arkadaşlarımız almaktadır. Pandemi sürecinde kurulan şirket sayısının neden arttığının diğer bir göstergesi de bu bilgilerle desteklenmektedir. Hızla büyüyen bu sektörde diğer bir sorun ise ucuz iş gücü yaratmak adına, mültecilerin ve göçmenlerin, ehliyetsiz ve daha düşük ücretlerle çalıştırılmasıdır. Bu tür uygulamaların önüne geçmek yasal düzenlemelerle olacaktır. Bir milyona yakın yurttaşımızın çalıştığı moto kurye sektörünün sorunlarını görmezden gelen AKP hükümetinin aksine, Cumhuriyet Halk Partisi olarak tüm moto kuryelerin sorunlarının dile getirilmesinde onların destekçileri ve sesleri olmaya devam edeceğiz.”

İKTİDARA SESLENDİ
İktidara seslenen Yücel, “Moto kuryeleri görmezden gelmekten vazgeçin diyoruz. Çünkü siz, onları görmezden geldikçe onlar ölüyor, sakat kalıyor ve güvencesiz bir yaşama mahkum ediliyorlar. Moto kuryelik meslek grubu, acilen yüksek tehlikeli meslekler grubuna alınmalıdır. Bu konunun daha fazla sürüncemede bırakılması kabul edilemez. Meslekte yeterlilik belgesiyle ilgili düzenlemelerin ivedilikle hayata geçirilmesi ve yeterliliği olmayanların sadece A2 ehliyeti var diye moto kuryelik yapmasının önüne geçilmelidir. Moto Kurye olarak çalışma belgesi olan kayıtlı kuryelerin, motosiklet ve güvenlik ekipmanları ile ilgili yapacakları harcamalarda vergi indirimi ve devlet bankaları aracılığıyla uzun vadeli ve düşük faizli kredi sağlanmalıdır. Devlet tarafından, tüm televizyon kanalları ve radyolarda aynı saatte yayınlanacak şekilde kamu spotları hazırlanmalı, moto kuryelerin yaşadıkları zorluklara dikkat çekilerek, trafikte farkındalıklarının artırılmasına katkı sağlanmalıdır” açıklamalarında bulundu.

TAM DESTEK MESAJI
CHP olarak moto kuryelerin yanında olduklarını dile getiren Yücel, “Çalışma yaşamının içinde olan tüm insanlarımızın alın terinin karşılığını alması, sosyal haklarının eksiksiz verilmesi,  emeklerinin sömürülmemesi için, Cumhuriyet Halk Partisi olarak verdiğimiz mücadelede, bugün de moto kurye olan arkadaşlarımızın yanındayız. Pandemi şartlarında, sokağa çıkmaya dahi korktuğumuz zamanlarda, bizim için günlerinin en az yarısını; caddelerde ve sokaklarda paket ve gönderi yetiştirmeye çalışarak geçiren bu kardeşlerimize tüm Türkiye adına teşekkür ediyor, bundan sonra da yanlarında olacağımıza söz veriyoruz” dedi.

‘YAŞATMAK GÖREVİMİZ’
CHP İzmir Milletvekili Kani Beko da,“Bu güzelim insanlar çok kutsal görevler yaparak bizim evlerimizi ziyaret ettiler ve ihtiyaçlarımızı getirdiler. Bu arkadaşlarımız çok kıymetli işler yapıyor. Bu arkadaşlarımızın temel ihtiyaçlarını giderebilmeleri için örgütlenmeleri ve sendikalı olmaları gerektiğini düşünüyorum. CHP olarak moto-kurye arkadaşlarımızın hep yanında olacağız. AKP hükümetine sesleniyorum; bu insanları öldürmek değil, yaşatmak görevimiz” dedi.

‘HIZ SİSTEMİ ÖLÜME GÖTÜRÜYOR’
‘Tek temennimiz moto kuryelerinin ölmemesi’ diyen İzmir Motorsikletli Kuryeler Derneği Başkanı Burhan Akgül şunları söyledi: “Motorun üstüne bindiğimiz zaman ölme ihtimalimiz olmasa da sakat kalma ihtimalimiz yüzde 90. Her zaman her seferinde bunu dile getirmeye çalışıyoruz. Şu anda internet sitelerinde 30 dakikada hız diye bir sistem var, ona çok dert yanıyoruz. Kimse bize bu konuda destek vermedi.30 dakikada halkımız kendi evlerinde yemek yapmayı başarabiliyorsa biz 30 dakikada o yemeği getirelim. Biz 30 dakikada bu yemeği hazırlatıp getirmeye çalışıyoruz. Birçok arkadaşımız bundan dolayı vefat etti. Moto kuryeler olarak kazalarda ölüyoruz. Normal yaşımızı bekleyip emekli olamıyoruz. Moto kurye olarak emekli olmak istiyoruz. Nomal şartlarda trafikte bizi araçtan saymalarını istiyoruz. Çok ciddi bir şekilde darp edilen moto kurye arkadaşlarımız var. Bunların önüne geçilmesi için önlemler aldık ama bazı eksikliklerimiz var. Mesleki yeterlilik belgesi şu anda zorunlu hale gelmedi ancak zorunlu hale gelmesini özellikle istiyoruz. Eğitimli moto kurye arkadaşlarımız olduğu takdirde ölümleri de en aza indireceğimizi düşünüyoruz. CHP’ye de bize verdikleri destekten dolayı teşekkür ediyorum.”

‘ÖLMEDEN ÖNLEM AL’
‘CHP’ye sesimize ses, kanayan yaramıza merhem olduğu için teşekkür ediyorum’ diyerek konuşmasına başlayan İzmir Motorlu Kuryeler Derneği Başkanı Muzaffer Saklavcı da, Merak ediyorum; acaba ne zaman öleceğim? Serkan Kara gibi çatışma ortasında kalarak mı yoksa teslimat adresini bulamadığı için dövülerek hayatını kaybeden Mehmet Ali İbin gibi mi? Eğer bu sebeplerden dolayı ölmezsem muhtemelen ya katil bariyerler yüzünden ya da meslek hastalıklarından dolayı öleceğim. Pandemi döneminde resmi ve gayri 200’den fazla kurye çeşitli sebeplerden dolayı hayatını kaybetmiştir. Bunların artık son bulmasını istiyoruz ve ‘ölmeden önlem al’ diyoruz. Bunların çok basit bir yolu var. Katil bariyer istemiyoruz. Zaman ve hız psikolojik baskısı istemiyoruz. Erken emeklilik istiyoruz, tehlikeli meslekler grubuna girmek istiyoruz. Mesleki yeterlilik belgesi istiyoruz. Ve en önemlisi kuryenin insan yerine konulduğu bir dünyada yaşamak istiyoruz” açıklamasını yaptı.