Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ – Türkiye’de yayılma hızı her geçen gün artan koronavirüse karşı İzmir’deki belediyeler teyakkuza geçti.

Başta İzmir Büyükşehir Belediyesi olmak üzere 30 ilçe belediyesi cadde ve sokakları tabiri yerindeyse “foşur foşur” yıkıyor!

HİZMETTE SINIR YOK!
Dezenfekte çalışmalarının yanı sıra açıkta gıda satışının yasaklanması, Pazar yerlerindeki denetimlerin artırılması, otobüslerde yeşil koltuk uygulaması, maske üretimi, acil olmayan yatırımların durdurularak kaynakların salgınla mücadele için dayanışma amaçlı hizmetlere aktarılması, 65 yaş üstü vatandaşların alışveriş ihtiyacının karşılanması gibi bir dizi çalışmalar da yürütülüyor. Sıklıkla ‘’Evde kalın’’ çağrısı yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, dijital platformda konser, egzersiz yayınlarını da İzmirlilerle buluşturuyor.

İlçe belediyelerde de koronavirüsü ile mücadele hız kesmeden devam ediyor.

ALKIŞLI DESTEK
Konak Belediyesi her gün sokak ve caddeleri ilaçlı suyla yıkayarak dezenfekte ediyor. Konak temizlik işlerin araç ve personellerini mahalle sakinleri camlardan alkışlayarak destekliyor. Konak İlçesinde çöp konteynerleri ve pazar yerleri de düzenli olarak dezenfekte ediliyor. Başkan Batur ise ‘’Yeni tip korona virüs salgınına karşı sokaklarımızda dezenfeksiyon faaliyetlerimize aralıksız devam ediyoruz. Zorunlu olmadıkça evden çıkmayalım’’ çağrısında bulunuyor.

İLAÇLI SUYLA YIKANIYOR
Karşıya İlçesinde ise sokaklar ilaçlı su ile yıkanıyor. Pazar yerleri zabıta ekipleri tarafından denetleniyor. Belediye evde kalan vatandaşlara ‘’evde kal ama sporsuz kalma’’ sloganıyla egzersiz video paylaşımında bulunuyor.

HER YER DEZENFEKTE EDİLİYOR!
Çiğli’de banka ve bankamatikler, sosyal tesisler dezenfekte ediliyor. Sokak hayvanlar düzenli olarak besleniyor.  Bornova ilçesinde taksi ve minibüs binen vatandaşlara verilmek üzere eldiven dağıtımı yapılıyor.

Sanayi siteleri, parklar, sokaklar, caddeler ilaçlı suyla yıkanıyor.

Bayraklı’da sokak ve caddeler dezenfekte ediliyor. Bayraklı Sosyal Etkinlik Merkezi (BAYSEM) koronavirüs tehdidine karşı alınan önlemler kapsamında uzaktan online eğitime başladı.

İlçede ayrıca 65 yaş üstü vatandaşlara alışveriş desteği veriliyor. Buca’da taksiler, eczaneler, belediye sosyal tesisleri, okullar dezenfekte edildi. Buca Belediyesi zabıta ekipleri sahte dezenfektan üreticilerine göz açtırmıyor.Balçova’da gece gündüz dezenfekte çalışmaları sürdürülüyor, sokaklar, meydanlar ilaçlı suyla yıkanıyor. Parklar, camiler, taksi durakları, eczaneler, okul civarları, sanayi siteleri dezenfekte edildi. Sokak hayvanları belediye ekipleri tarafından düzenli olarak besleniyor.

Narlıdere mahalle sokaklarında dezenfekte çalışmaları sürüyor. Otobüs durakları ve ortak kullanılan bir çok alan dezenfekte edildi. Balçova Belediyesi de ilçeyi baştan sona dezenfekte ediyor, sokakları yıkıyor. 

Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, ‘’Korona virüsüne karşı başlattığımız mücadelemiz sürüyor. Sizlere bir telefon kadar yakınız. Bugünleri de hep birlikte, beraber atatacağız. Sizden istediğimiz kurallara uymanız. Evde kalın, sağlıklı kalın’’ diyor ve 65 yaş üstü vatandaşlara alışveriş desteği veriyor.

İLAÇLAMA ÇALIŞMASI
Gaziemir’de ilçedeki sağlık kurumları, mahalleler, belediye hizmet binaları, sağlık ocakları, eczaneler, kamu kurumları, devlet okulları, ATM ve bankalar ilaçlandı.  Çocuk parkları, çöp konteynerleri, banklar, pazar yerleri, otobüs durakları, ilçe stadı, muhtarlık binaları ve semt evlerinde ilaçlama çalışmalarında ikinci aşamaya geçildi.

Başkan Halil Arda, ‘’Salgın sonuna kadar ekiplerimiz tüm mahallelerimizde çalışmalarını hız kesmeden sürdürecektir’’ açıklamasında bulundu. İlçede 65 yaş üstü vatandaşlara alışveriş desteği de veriliyor. 

Kemalpaşa ve Menderes Belediyeleri de teyakkuz halinde. Her iki belediye de parkları, sokakları dezenfekte ediyor, ilaçlıyor. İlçenin ana arterleri belli aralıklarla özel ekipler tarafından köpüklü suyla yıkanıyor.