GÜNDEME BAKIŞ - CHP’de tüm belediye başkan adayları listelerinin düzenlenmesi, değiştirilmesi ve onanmasıyla yetkili olan MYK bu yetkilerini CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na devretmişti. CHP kulislerinde Kılıçdaroğlu’nun adayları değiştirip değiştirmeyeceğine yönelik endişeler konuşuluyor. 50'ye yakın adayın ise bugün saat 11:00'de açıklanması bekleniyor. CHP yönetimi tarafından, il ve ilçe başkanlıklarına gönderilen genelgede; partinin tüm belediye başkan adayları listelerinin; düzenlenmesi, değiştirilmesi ve onanması yetkisinin Merkez Yönetim Kurulu’da (MYK) olduğu bildirildi. MYK da bu yetkisini Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na devretmişti. Böylece Kılıçdaroğlu’nun hem henüz açıklanmayan adaylar hem de daha önce Parti Meclisi’nce belirlenen adaylarla ilgili “revizyon” yetkisi, kayıtlara geçmiş oldu.

Milliyet gazetesinden Şevket Yaman'ın haberine göre Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Denizli, Hatay, İstanbul, İzmir, Kastamonu, Kırklareli, Kilis, Kütahya, Manisa, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Uşak, Tunceli, Trabzon, Yalova ve Zonguldak’ın tüm seçim çevrelerinde belediye ve il genel meclis üyelikleri aday listelerinin onama yetkisinin de MYK’da olduğunun kaydedildiği genelgede, bu seçim çevreleri dışında kalan yerlerdeki liste onama yetkisinin il ve ilçe başkanlıklarında olduğu ifade edildi.
Genelgede, genel merkeze sunulacak taslak listelerin hazırlanmasından il başkanlıklarının sorumlu ve yetkili olduğu vurgulandı. Taslak listeler hazırlanırken belediye başkan adayı, büyükşehir belediye başkan adayı ve bölge milletvekillerinin azami mutabakatının sağlanmasına özen gösterileceği ve cinsiyet ve gençlik kotalarına uyulacağı belirtildi.

REVİZYON YETKİSİ VAR
Genelgede, “Tüm seçim çevreleri için belediye başkan adaylığı listeleri genel merkez tarafından hazırlanıp onanacaktır. Merkez Yönetim Kurulu, tüm seçim çevreleri için düzenleme, onama, teslim, değiştirme yetkisini nihai olarak elinde tutup, gerek gördüğünde doğrudan müdahale edebilecektir” denildi. Böylece, MYK’nın da yetkisini devrettiği Kılıçdaroğlu’nun, hem henüz açıklanmayan adaylar hem de daha önce Parti Meclisi’nce belirlenen adaylarla ilgili “revizyon” yetkisi kayıtlara geçmiş oldu. Bu gelişme ile birlikte kulislerde, daha önce belirlenen adayların değişip değişmeyeceğine yönelik endişeler dile getirilmeye başlandı.

50 CİVARINDA ADAY BUGÜN AÇIKLANACAK
CHP, İstanbul’un Silivri ve Maltepe, İzmir’in Bayraklı, Muğla’nın Bodrum ve Ankara’nın Etimesgut ilçeleri ile Ordu ve Siirt’te yarışacak isimlerin de bulunduğu 50 civarında adayı bugün açıklayacak. Açıklamayı saat 11.00’de Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun yapacak