Halil İbrahim GÜLER/ GÜNDEME BAKIŞ- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Kültür ve turizm bakanı Nuri Ersoy’un, “İzmir’de su sorununu çözdük. Ozmoz sistemiyle belediyelerden daha ucuza su üretilecek” açıklamalarını yorumladı. Bir açılış öncesi Gündeme Bakış’ın sorularını yanıtlayan Başkan Soyer, “Bakan Bey sorunu çözmüş. Öyle bilgi verdiler. 25 milyon metreküp miktarında bir suyu ters ozmoz yönetimiyle tatlı suya çevireceğini söyledi. Bekliyoruz” diye konuştu.

Başkan Soyer, Geçtiğimiz günlerde TMSF Başkanı yaptığı görüşmenin ardından “Basmane Çukuru” ile nasıl bir yol izleneceği merak konusu oldu. Soyer konuyla ilgili “Daha henüz bununla ilgili bir karar yok” dedi.

OZMOZ NEDİR?
Birbirinden geçirgen zarla ayrılmış, farklı derişiklikte iki çözeltinin bazı durumlarda yer değiştirdiği görülür. Çözücü molekülleri, zardan, çözünen maddenin moleküllerinden daha çabuk geçer. Sonuç olarak, çözücü, derişikliği az olan çözeltiden fazla olana geçeceğinden, iki çözeltinin derişikliği eşit olacaktır. Bu olaya ozmoz (ya da geçişme) denir.