Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanlığı’nın talimatıyla başlayan ilçe danışma kurulları devam ediyor. Çiğli, Konak, Kınık, ve Ödemiş İlçelerinin ardından CHP Bayraklı İlçe Örgütü de, danışma kurulu toplantısını gerçekleştirdi. Bayraklı Belediyesi’ne ait Havuz Düğün Salonu’nda yapılan toplantıya il yöneticileri, Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, CHP İzmir Milletvekilleri Kamil Okyay Sındır, Atila Sertel, Kani Beko, meclis üyeleri ve çok sayıda partili katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan toplantıda CHP Bayraklı İlçe Örgütü’nün çalışmaları, katılımcılara video sunumuyla anlatıldı. 

SUSMUŞ: “BAYRAKLI’DA SİYASET ATEŞTEN GÖMLEK GİYMEKTİR”
Danışma Kurulunun açılış konuşmasını yapan CHP Bayraklı İlçe Başkanı Pınar Susmuş, “Bayraklı demek İzmir’in kurulduğu yer demektir. Sokakları tarih kokona bu şehirde memleketimin her köşesinden göçen vatandaşlarımızın hassasiyetlerini bilmeden, yokuşun başında bir soluklanıp körfezi seyretmeden, bu coğrafyada siyaset yapamazsınız. Bir yanı gökdelenlerle bir yanı gökdelenler kadar büyük sorunları olan bu kentte siyaset yapmak ateşten gömlek giymek demektir. Bugün ilçe başkanlığında 2 yıl gibi bir süreyi tamamlamak üzereyiz. Bu süreçte koronovirüs salgını bizi kucaklaşmadan uzak tutsa da kalpten kalbe bir yol vardır görünmez. Ben bugün partilerimizin heyecan içinde burada olduğunu biliyorum. Bugün 17 Ağustos 2021, 1999 yılında Gölcük’te yaşanan deprem felaketinin yıldönümü. Bu büyük felaketim üzerinden 22 yıl geçse de acısı tazeliğini koruyor. Ne acıdır ki 30 Ekim’de İzmir’de yaşanan sarsıcı depremin etkilerini ilçemiz yaşadı. 117 vatandaşımızın yaşamını yitirdiği yıkıcı deprem herkesin hafızasında hiç silinmeyecek izler bıraktı. Bugün iki depremde de yitirdiğimiz canlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum” dedi. 

“10 KİŞİDEN BİRİ MÜLTECİ”
Susmuş, orman yangınlarına dikkat çekerek, “Her birimizi ülkemizde iyiye dair haber bekler olduk. Güneyde ve batıda ormanlarımız yanarken kuzeyinde sel felaketinde can veren vatandaşlarımız var.  Ülkemiz orman yangınlarının çok yaşandığı bir yer olmasına rağmen iktidar öngörüde bulunmadı. İktidar orman yangınlarını 3 kiralık uçakla bertaraf etmeyi amaçladı. Sonuç olarak iktidar eldeki imkanları da kullanmadı, yangına karşı organize olamadı. Ciğerlerimiz yanarak 83 bin hektarlık ormanlarımız yok oldu, hayvanlarımız yanarak can verdi. İktidar ormanların yeniden oluşacağını iddia ederken, bu ormanların oluşabilmesi için 75 yıla ihtiyaç olduğunu ve birçok alanın imara açıldığını biliyor musunuz? Doğal dengeyi yok sayan dere yataklarına yapılaşma izni veren, HES’leri inşa etmeye devam eden iktidar yaşanan sel felaketinin de baş sorumlusudur. Bozkurt’ta yaşamını yitiren vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. İktidarın rant odaklı politikaları bugün ülkemizdeki acı tablolunun temel sebebidir. Bugün bir markete girerken HES kodu sorgulanırken, ülke sınırlarımızdan giriş serbestisi vardır. Dünyada hiçbir yerde ülke sınırları yol geçen hanına çevrilmemiştir. Bugün 10 kişiden biri ülkemizde mülteci, ülke güvenliğinden söz etmemiz mümkün değildir. İktidar Taliban’la görüşmeyi sürdürüyor, Taliban Afganistan’ı ele geçirdi. Şimdiden intihar eden kadın haberleri geliyor. Şimdiden kadınların birçok alanda yasaklandığı kulağımıza geliyor. İlk kadın belediye başkanı, beni öldürmeye gelecekler paylaşımı yapalı daha bir gün oldu. Bize haklarımızı veren atama saygılarımızı iletmek ne büyük bir gururdur” açıklamasında bulundu. 

“ERKEN SEÇİM ZAMANI, HEMEN ŞİMDİ…”
 Erken seçim çağrısında bulunan İlçe Başkanı Susmuş, “Tüm Nato ülkeleri ve AB Afganistan’dan çekilirken,  Mehmetçiği Afganistan’da bırakmak, evlatlarımızı Taliban’ın insafına bırakmaktır. Birileri analar ağlamsın derken, biz kalpten haykırıyoruz. 47 Avrupa Konseyi ülkesi arasından cezaevinde en çok tutuklu olan ve en çok gazetecinin tutuklu bulunduğu Türkiye, kadına şiddetin en yaygın olduğu ülke de Türkiye. Kadınlarımızın yüzde 38’i şiddet mağduru. Gençler mutsuz umutsuz. İşsiz ve ümitsiz vatandaşlarımızın durumunu anlatacak kelime bulmak çok güç. Kılıçdaroğlu’nun her fırsatta sunduğu gerekçelerle hemen erken seçim zamanının geldiğinin kanıtıdır. Ülkemizin kaynaklarının doğru kullanıldığı, genlerimize iş olanaklarının yaratıldığı, huzur ve güven ortamına ihtiyaç vardır” diye konuştu. 

“PARTİMİZİN İKTİDARI İÇİN ÇALIŞALIM”
Susmuş, “Bayraklı belediyemizle, başkanımızla, bürokrat ve emekçileriyle her daim gurur duyduk. Onların başarısı ı kendi başarımız saydık. Biz yol arkadaşıyız ilkesiyle birlik ve bütünlük içinde hareket ettik. Örgüt bana Genel Başkanım Kemal Kılıçdaroğlu’nun Bayraklı’daki temsilcisi olma onurunu verdi. Bundan daha büyük bir onur olduğunu düşünmüyorum. Seçildiğim ilk günden itibaren ilçe başkanlığını bir makam olarak görmedim. Bayraklı’nın dert ortağı, hukuk danışmanı, ablasıydım, olmaya devam ettim. İlçe binamızın olumsuz koşullarına ve aracımızın olmamasına rağmen gücümüz yettiğince sahada olmaya çalıştım. Yönetici arkadaşlarımla birlikte uğraş verdim. Binlerce insanımızı parti binamızda ağırlarken yemek yemeği unuttuğumuz günler oldu. 30 Ekim depreminde belediyelerimiz yaptığı üstün yardım çalışmalarının yanı sıra ilçe örgüt olarak gece gündüz demeden uğraş verdik. Elbette bu bir bayrak yarışı, bu görevi bizden daha iyi yapacak nesiller gelecek ve CHP iktidar olacak. Hepimizin uğrunda bedel ödediği, CHP belki de uzun yıllar sonra ilk kez iktidara bu kadar yakınken, hiçbir olumsuzluk, gereksiz dedikodu ve söylemeler küçücük. Hiçbir zafere çiçekli yolardan gidilmedi. Genel Başkanımızın gece gündüz demeden mücadele ettiği bir dönemde hiçbir partilimizin kişisel kavga ve hırsa, kutuplaşmaya hakkı yoktur. Gün birlikte mücadele etme, Genel Başkanımızın mücadelesine topyekûn omuz verme günüdür. Dün dünde kaldı can cazım bugün yeni şeyler söyleme zamanı. Ben tüm örgütümden birlik ve bütünlük içinde partimizin ,iktidarı için çalışmayı talep ediyorum” dedi. 

SINDIR: “AKP’Yİ SANDIĞA GÖMECEĞİZ”
Divan Başkanlığına seçilen Milletvekili Kamil Okyay Sındır, “Birbirimizi alkışlamaya çok ihtiyacımız var, hadi gençlerimizi, kadınlarımızı, kendimizi alkışlayalım. Bizim rakibimiz biz değiliz, olmamalıyız. Bu ülkeyi yönetemeyen basiretsiz iktidarın millet tarafından da artık çıplak olduğu görülüyor. Bunların amaçları yoksulun yanında olmak değil, kendi sermaye çetelerinin kabaran iştahını karşılamak. Vatandaş bunu görüyor. ‘İktidar gidecek’ diyoruz ya hayır efendim, ben bunu kabul etmiyorum, iktidar kendi kendine gitmiyor, biz gönderiyoruz, göndereceğiz, sandığa gömeceğini. Bizim dayanışmaya ihtiyacımız var yüzümüzü birbirimize dönmeyelim omuz omuza mücadelemizi verelim. Tarım Bakanı çiftçi çok çok çalışır az aza kazanır diyor yani ben çiftçinin emeğini sömüreceğim diyor. Paramız var ithal ediyoruz diyor umurunda değil. Ülkeyi yönetemiyorlar demeye dilim varmıyor çünkü sanki yönetmek istiyorlar da yönetemiyorlar gibi oluyor. Yönetmek istemiyorlar. Biz ırkçılığa karşıyız ama biz bir ulusuz. Geçici olarak sığınmacılarımız baş tacımız ,O misafirlerimizin mutlu huzurlu, ana yurtlarına gitmelerini sağlayacağız, onların insanca yaşam hakkını onlara sunacağız. Provokasyonlara izin vermeyeceğiz. 20 milyona yakın yoksul var ülkede. En üstteki yüzde 20’lik kesim pastanın yüzde 50’sini alıyor. Böyle bir adaletsizlik var ve ülkede gittikçe büyüyor. Demokraside, toplumsal barışta, her alanda fırsat eşitliğinde CHP olarak çözüm önerilerimizle iktidarı biz getiriyoruz” dedi.

“SANDAL’A TEŞEKKÜR EDİYORUM”
Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal’a teşekkür eden Sındır, “Bir belediye başkanı, hele ki Cumhuriyet Halk Partili bir belediye başkanı kentine azami en iyisini yapma gayreti içinde olur. Bizlerin parti olarak da onun ürettiği ne varsa yatırım, hizmet bunların hatasını, eksiğini sadece kendi aramızda konuşarak, kamuoyunun önünde belediyemizi yüceltmek hepimizin görevi. Parti tüzüğümüz de bunu gerektiriyor. Ben belediye başkanımız Serdar Sandal’a hizmetleri ve Bayraklı’ya sunduğu katkılar için teşekkür ediyorum” diye konuştu. 

BEKO: “ÜLKE FRENİ PATLAMIŞ TIR GİBİ”
CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, “Ben sizi çok iyi tanıyorum, sizin kalbinizde Mustafa Kemal Atatürk var. Sizi Bayraklı’daki depremde gördüm, sizi kutluyorum, tarih yazdınız. Allah bir daha göstermesin, güzel insanların çırpınışları içinde sizin nasıl çalıştığınızı, dayanışmanızı gördüm. Yüreğimle söylüyorum, ben de 1 hafta burada nöbet tuttum. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer, Bayraklı Belediye Başkanımız Serdar Sandal, İzmir İl Başkanımız Deniz Yücel, ekipleri, milletvekillerimi burada vermiş oldukları mücadeleden dolayı sevgi ve saygıyla tekrar tekrar selamlıyorum” dedi. AK Parti’ye yönelik eleştirilerde bulunan Beko, “128 milyar doların nerede olduğunu öğrenemedik. Bu para bizim vergilerimiz, bir gecede devlet eliyle soyuldu. Bu hesabı sormak bizim görevimiz. Bunu söyleyen bir İçişleri Bakanı, Cumhurbaşkanından sonra Türkiye’yi yöneten Süleyman Soylu, 10 bin dolar alan milletvekillerini biliyorum dedi. Bunu açıklamak, onların ifadesini almak, onu 83 milyona açıklayarak hesap sormak kimin görevidir? Başta İçişleri Bakanı sonra TBMM başkanındır. Bununla ilgili tek açıklama yapmadılar. Türkiye’ye Mersin’den kokain getirdiler. İçişleri Bakanı konuyla ilgili bir bilgi vermedi. Freni patlamış bir tır gibi giden ülkemize yazık olacak. Bu tırın meçhule gidişine dur dememiz gerekiyor. Urla’da bir arkadaşım artık Türk işçi alamayacağını, mülteci işçi alacağını söyledi, çünkü onlara sigorta yapılmıyor, 2 bin liraya anlaşılıyormuş. Demokrasi mücadelesi verenlerle yan yana olmaktan başka çaremiz var. Az olan paramızı ve enerjimizi birbirimize harcamayalım.  Artık tünelin ucu göründü. Tünelin ucunda kardeşlik, demokrasi, CHP iktidarı var” dedi. 

 KİMLERİN HANGİ FAALİYETİ YÜRÜTTÜĞÜNÜ BİLİYORUZ
Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, “Elde ettiğimiz Bayraklı belediyesi hepimizin ortak emeği, kimlerin hangi faaliyetleri yürüttüğünü hepimiz biliyoruz. Bayraklı’da partimizin aldığı en yüksek oyu alarak belediyeyi kazandık. Emek sarf eden herkese şükranlarımı sunuyorum. Bize düşen bu sorumluluğu aldıktan sonra artık parti politikalarına uygun çalışmaktır. Geldiğimiz gün itibariyle, ekonomik kriz, deprem, pandemiye rağmen üzerimize düşen görevlerin tamamını yerine getirdik. Örgütümüzün belediyemizin personeliyle 30 bine yakın aileye ulaştık. Bizden daha iyi uygulamaları örnek alıp, örnekleri de hayata geçirdik. Büyükşehir ve farklı ilçelerdeki çalışmaların tamamını yurttaşlarımıza ulaştırmayı görev bildik. Bayraklılı yurttaşlarımız, çalışanlarımız  ve tüm kadrolarımızla sahadaydık, Bugün yaşanmışlıklara rağmen Türkiye’ye örnek olabilecek bir çalışmayı hep beraber becerdik. Çadır sürecinden geçici konaklara yerleşmeye, süreçlerin tamamında bugüne kadar yapılmayan bir işi elbirliğiyle becerdik” dedi.

“102 MİLYON BORCU VARDI, 80 MİLYONU ÖDEDİK”
Belediyeyi yüksek bir borçla devraldığını aktaran Sandal, “Belediyeyi ayakta, güçlü tutmanın en önemli unsurlarından biri finansal güçtür. Borcunuz varsa siyasal nutuklarla hizmet edemezsiniz. Bizim 102 milyon kredi borcumuz vardı, şirketlerimizin borçları ödenmiş sermayeleri katlamış durumdaydı, kulüplerimiz farklı bir noktadaydı. Biz bu olumsuzluklara rağmen spor kulüplerimize bağış almada, farklı işlere girmeden kredi çekmeden finansal yapısı en güçlü belediyeden biri olmayı sağladık. 80 milyon borç ödedik. Piyasaya borcumuz yok, şirketlerimizin tek Allah’ın kuluna borcu yok. Biz bir kamu kurumuyuz. Altyapısı, yolu, kaldırımıyla yaptıklarımız ortada. Bugüne kadar yaptığımız park sayısı ortada, çocuk oyun grupları, yeşil alan, asfaltlanan yollar ortada. Bu kentin ciddi temel sorunları var, kent kimliği yok, yoksulluk var, eğitimle ilgili sıkıntı var, altyapı sıkıntısı var, kentsel dönüşüm sıkıntısı var. Biz bir kamu kurumuyuz, bugün söylediğimizi yarın yapma şansına sahip değiliz 60 hektarlık alanda Büyükşehir tarafından kentsel dönüşüm projemiz var, biz elimizdeki arazileri satmışız, yetkiyi devretmişiz. İçimizden birileri yaptırmayın daha iyisini yaparız demiş, kilitlenmiş. Bugünkü mevzuatla bu mesele çözülemez. Olabilmesi mümkün değil. Bize alma dediler, başına bela olur dediler biz bunlara aldırış etmedik. Gittik Tunç Başkanımıza, bu yetkiyi aldık. Son aşamasındayız. Aslında meclisimizden geçirecektik, askeriye izin vermediği için süreç uzadı.  Adalet mahallesinde benzer bir işlem var. Bir işi sıfırdan yapmakta sorun yok oradaki planları da iptal ettik. Büyükşehirle önümüzdeki hafta görüştükten sonra, taslak olarak Büyükşehir’e gönderiyoruz, eksik varsa tamamlıyoruz. 600 hektarda çalışmalarımız bitmek üzere” açıklamasında bulundu. 

“BAYRAKLI’YI BAŞKA İLÇELERİN GÖLGESİNDEN ÇIKARTACAĞIZ”
Sandal, CHP’yi iktidara taşımaya hazır olduğunu belirterek, “ Bu kenti, Karşıyaka, Konak, Bornova’nın gölgesinden çıkarmaya kararlıyız. Buna gücümüz yeter. Sadece 80 milyon ödenen krediyle birçok sosyal tesisi yapmış olabilirdik. Borç ödüyorum aylık 3 milyonun faize gitmesine engel oluyorum. 3 milyonumuzun kent içinde kalmasıyla ilgili üzerimize düşeni yapıyoruz. Toplu sözleşmemizi yaptık, sadece ücret içermiyordu, personel reformu yaptık ‘Eşit işe eşit ücret’ dedik. Herkesin kendi işini yapmasıyla ilgili örnek bir çalışma başlattık. Biz iktidara yürüyorsak örgütümüzden beklentimiz var, belediye başkanından, vekillerden, partililerimizden beklentimiz var. Bunun gereğini yapmak lazım. Belediye başkanınız sizin başınızı önünüze eğmeden hizmet etmek zorunda. Örgüt ve belediyenin bir arada olduğu alanda inanın aldığımız tarihi oyu 2-3 katını alma şansına sahip oluruz. Ben örgütten gelen bir belediye başkanı olarak, örgütün ne demek odluğunu bilirim. Ben bugün buradaysam bunu CHP’ye borçluyum. Serdar Sandal olarak kazandığımız, yüceldiğimiz bir durum yok. Biz bir parti neferiyiz. Her zaman örgüt olarak partimizin emrinde, üzerimize düşeni yaparız. Örgütümüzün tek vücut Bayraklı belediyesiyle el ele omuz omuza sahada olma zamanı. Başka bir sürece girdik. İç kavgalarımızın çok büyük bir anlamı yok. Kavgaların önemli kısmı ‘aradım ulaşamadım, çocuğumu işe al dedim almadın’, bunun dışında bir sıkıntımız yok. Bu da imkan meselesi, zaman meselesi. Genel Başkanımız ben hazırım diyor, önemli olan Bayraklı hazır mı, bizde örgütümüzün emrindeyiz” dedi.