GÜNDEME BAKIŞ - Çiğli Belediye Başkanı CHP’li Utku Gümrükçü, borç yükü fazla olan bir belediye devraldığını, bununla ilgili önemli adımlar attıklarını söyledi. Sadece piyasaya 25 milyon TL’nin üzerinde borcu olan belediyenin bugün itibariyle bu rakamın 5 milyon altına gerilediğini ifade eden Gümrükçü, “Çiğli’yi 2020’de ayağa kaldıracağız’ dedik. Sayısız proje açıkladık. Hızımı almıştık. Ancak korona virüs hedeflerimizi ertelememize sebep oldu. Bu süreçte kapasite geliştirime en önemli çalışmamızdı. İlçe başkanlığı yaptığım için Çiğli Belediyesi’nden vatandaşın ne istediğini, neleri eleştirdiği biliyordum. Bu konu fikir sahibi idim. Bu anlamda da belediyede neler yapılabileceğine hakimdim. Adaylık çalışmamızda da kendimizi iyi noktaya getirdik. Çiğli’de 5 yılda bir başkanlar değişti ama kadrolar aynı kaldı. Bu noktada değişim sağlanamazsa iş yapma şeklinin, memnuniyetin eksik kalacağını değerlendik. Kendi içimizde bir değişim başlattık. Yeni müdürlükler açtık. Çiğli Belediyesi önemli  transferler gerçekleştirdi. Kendisini ispatlamış isimler. Hepsi yetki verildiğinde kendini gösterecek arkadaşlardı. Ben 38 yaşında bir belediye başkanıyım. Kadın müdür sayısı üçtü yediye çıkardık. Belediyemizin kurumsal gelişimini sağlamak adına önemli  hamleler yaptığımızı söyleyebilirim” dedi.

VATANDAŞIN TALEBİNE ODAKLANDIK
Göreve gelir gelmez vatandaşın talebine odaklandıklarını vurgulayan Gümrükçü, şunları söyledi:

“Halkın sorunları neler? Bu önemli bir nokta! Bilgi sahibiydik ama bunu vatandaşa sorduk. Anketler yaptık. Makamımızı mahallere taşıdık. 7 bin 700 kişiyle bu yolla görüştük. Hem yazılı hem de sözlü olarak bize isteklerini, eleştirileri ifade ettiler. Bütün bunların sonunda hem belediyeyi tanıdık hem de yapıyı daha güçlü bir hale getirdik. Bir eylem planı hazırladık. Mali yapıyı güçlendirdik. Piyasa borçlarını ödedik. Bütçeyi geliştirdik. Bütçeyi 166 milyondan 180 milyon TL’ye çıkardık. Tasarruf tedbirlerini hayata geçirdik. Eksikleri tamamladık. Parayı doğru harcadık, bu konudaki denetimleri artırdık.  Sonuçta 200 bin nüfuslu bir şehir yönetiyoruz. Gelişme aksının ortasında bulunan, sanayi bölgesi, üniversitesi, hastanesi ile en büyük beşinci ilçe…O yüzden ‘İzmir’in kalbi Çiğli’de atacak’ diyoruz.  Çiğli gelişme potansiyeli yüksek bir ilçe. 80 binlerden 200 binlere çıkan bir nüfus var. Değişimi yönetecek bir planlamak yapmak zorunluluk. O yüzde vizyonumuz geleceği planlamak ve değişimi yönetmek!”

BELEDİYECİLİKTE İYİ ÖRNEKLERİ İNCELİYORUZ
Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, belediyecilikte çok iyi örnekler olduğunu, bunları bir ekibin takip ettiğini söyledi. Gümrükçü, “İyi örneklerin hangisi Çiğli’ye uygulayabiliriz buna bakan bir çalışma grubumuz var. 2020’de 87 projeyi hayata geçireceğimi ifade ettik. Aslında 400’ün üzerinde çalışma var. Katılımcılığa büyük önem veriyorum. Bunu artırmak için adımlar atıyoruz” dedi.

YAPTIĞIMIZ EN ÖNEMLİ ÇALIŞMA
Başkan Gümrükçü, projelerinde şu sözlerle bahsetti:

“Tüm kesimlerin ihtiyaçlarını tespit etmek gerekiyordu. Bunu önemlyi ölçüde yaptık. En önem verdiğim çalışma ilçemizde engelli vatandaşların haritasını çıkarmaktı. Ev eve, kapı kapı gezdik. İklim değişikliği mücadelede konusu bizim için önemliydi. Dünyayı tüketmeye başladık. Ekolojik denge bizi cezalandırıyor. Küresel ısınmaya başladı. Şimdi korona virüs var. Çiğli’yi Dirençli kent yapma çabamız vardı. İklim değişikliği ile mücadele eden bir kent. Çiğli’yi dirençli kent yapmamın bir yolu yeşil alan sayısını artırmaktan geçiyor. Parklar yeşil alanlar… Buralar aynı zamanda insanların nefes aldıkları alanlardır. Ankette, şunu gördük. Çiğli’de vatandaşların yüzde 57’si önceliği parlardı. Yeşil alan sayısını artırmak, vatandaşın memnuniyetini sağlamak için park yapma çalışması başlattık. Söz verdiğimiz her projeyi yapacağız ama bu sıkıntılı günler nedeniyle gecikmeler yaşanacak. Çiğli’ye gelen yeni nüfusun taleplerine cevap vermesi gereken bir belediye var. Belediyenin bu yıl gelirlerini artıcağız.  İlçemizin tarihi bir geçmişi var. Yeni kurulmuş bir ilçe olabilir. Ama bir antik kentimiz var. Kuş cennetine ev sahipliği yapıyor. İlk Organize Sanayi Bölgesi yine burada kuruldu. Bir üniversitemiz var. Bütün bu potansiyelini ortaya koyan bir model var. O yüzden de İzmir’i Çiğli ayağa kaldıracak’ diyoruz”

TUNÇ SOYER BİZE AĞABEYLİK YAPIYOR
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in Çiğli’nin projeleriyle yakından ilgilendiğini anlatan Başkan Gümrükçü, “Büyükşehirle yakın bir çalışma içerisindeyiz. Tunç Başkan ilçemize ilk geldiğinde, ‘Utku başarılı bir arkadaşımız. Ben de ona ağabeylik yapacağım’ dedi. Dediği gibi bize ağabeylik yapıyor. Büyükşehir Belediyesi’nin gücünü hissettik. Çöp alanın değişimi, tramvay projesi…Gerçekten etle tırnak gibiyiz.

KENDİME VAKİT AYIRMADIM AMA…
Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, geçen bir yılda kendisine hiç vakit ayıramadığını, her şeyi ile Çiğli’ye odakladığını söyledi. Gümrükçü, “Değişim ve dönüşüm’ dedi. Benim için yoğun ve zor bir yıl oldu. Kendime vakit ayırmadım. Sürekli çalışma yaptım. Yeni yeni kendimize geliyorduk. Birinci yıl dolarken bu kriz çıktı. İlk yıl Çiğli’de değişimin ve dönüşümün başlangıcı oldu”

KORONAVİRÜSE KARŞI SES GETİREN PROJELER
Gümrükçü, korona virüse karşı yaptıkları çalışmaları, şu cümlelerle anlattı.

“Maske dikimi, siperlik, entübe kutusu, numune kabine, solunum cihazları için filtre üretiyoruz. Mucit olduk (gülüyor) Belediyecilikte sorun tespiti çok önemli dedik. Bu şartlarda ihtiyaçları doğru analiz etmek gerekiyor. Başka kurumların ortaklaşa çalışmak gerekiyor. 3 boyutlu yazıcı ile siperlik üretiyoruz. Çiğli Belediyesi’nin 3 boyutlu yazıcı ihtiyaca yemez. Rektörlerden destek istemi. Milli Eğitimin 80 makinesi vardı. 3 boyutlu destek gönüllü organizasyonu var. 150 vatandaş kendi evindeki yazıcı ile siperlik üretiyor. Biz onlara malzeme desteği sağlıyoruz. Gidip evlerinden topluyoruz. Haftada 25 bin adet üretiliyor. Devlet hastanesi bize kumaş veriyor biz maske dikiyoruz.  70 entübe kutusunu teslim ettik. 60 tanesi yolda. İyilik hareketi ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yapıyoruz. Süreç gösteriyor ki bu tür vakalarla karşılayacağız. Bu yüzden de ekibimizi yeniden dizayn edeceğiz. Yeniz takviyeler olacak”