AK Parti  İzmir  Milletvekili ve Sosyal Politikalar Başkan Yardımcısı Cemal Bekle ve AK Parti Konak İlçe Başkanı Mehmet Sait Başdaş Roman vatandaşların yaşadığı Ege Mahallesi’ne ziyarette bulunarak istek ve talepleri dinlemek için bir araya geldi. Bekle, kentsel dönüşüm çalışmalarında Romanlar'a ayrımcılık uygulandığını ve çalışmaların mahalle halkı üzerinde mağduriyet yaratacağını belirtirken şöyle konuştu;

“Roman hemşerilerimizin çadırlarını mühürleyenler şimdi mahallerimizi rant kapısına çevirmeye çalışıyorlar. Uzun süredir bölge halkını oyalayan CHP’li büyükşehir belediyesi sonunda gerçek niyetini ortaya döktü. Ege Mahallesi’nde başlattıkları kentsel dönüşüm Roman hemşerilerimizi kucaklamayan, hatta onları bu bölgeden çıkarmaya yönelik. Bölgenin yeni kentleşme planlarında, Roman vatandaşlarımızın asla mevcut mülkiyetlerinin, haklarının karşılığını alamayacakları aşikar. Aidatını ödeyemeyecekleri binaları oraya dikerek, ömrünü orada geçiren Roman kardeşlerimiz saf dışı bırakılacaklar. Bunun için kendilerince oyun kurmuşlar ama biz bu oyunu yıkacağız” Dedi.

TOKİ’YE DEVREDİN

Bölgenin Osman Kibar’ın belediye başkanlığı döneminde taksitle insanlara belediye tarafından satıldığını söyleyen Cemal Bekle” Yaklaşık 50 yıl önce burası insanlara taksitle satılmış. Taksitle satıldığı içinde belediye tapulara o dönemde ipotek koymuş. Bir çok insan borcunu ödemiş bitirmiş. Fakat aradan geçen yıllar, tapuların mirasçılara kalması gibi sebepler ve en önemlisi  kimse belediye bize yanlış yapmaz diyerek ipoteklerini kaldırmamış. Bugün tapuların üstündeki o ipoteklerle insanlar burada adeta tehtit ediliyor 5.000 - 7.000 TL  ipotek bedeli istenen insanlar var.
50 Yıl sonra hemde pandemi’de insanlar canının derdindeyken bu bedellerde nedir? Büyükşehir Belediyesi derhal, Roman vatandaşlarımızın buradaki haklarını gasp etme planlarından vazgeçmelidir. Eğer adaletli bir şekilde dönüşümü yapamayaksanız burayı TOKİ’ye devredin diğer şehirlerdeki gibi burayıda yerinde dönüştürelim kimse mağdur olmasın” dedi.

ADI KENTSEL TEMELDE “RANTSAL”

Adının ‘kentsel’ ancak işin temelinde bir “rant” hesabı olduğunu dile getiren AK Parti Konak İlçe Başkanı M.Sait Başdaş “7 hektarlık bu alanda İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerin kentsel dönüşümü başaracak irade ve tecrübeye sahip değiller. Roman vatandaşların yoğun olarak yaşadığı Ege Mahallesi'nde ve diğer alanlarda vatandaşlarımız çürük ve sağlıksız yapılarda yaşamaya mahkum ediliyor. 21. YüzYılda Roman vatandaşlarımız çok daha iyi bir hayatı hak ediyor. Konak ilçesindeki Roman vatandaşlarımız adeta bir hayat dramı ile karşı karşıyadır.” Diyerek tepki gösterdi.

50 YILDIR NEREDEYDİNİZ!

Büyükşehir Belediyesi’nin Roman vatandaşlara borç göndererek buradaki kentsel dönüşümün aslında rant dönüşümünü olduğunu kanıtlandığını söyleyen Başdaş, “ Ege Mahallesi’nde yaşayan vatandaşların evlerine Büyükşehir Belediyesi’nden borç kadğıdı gönderilmiş. Burada 50 yıldır yaşayan vatandaşlar var. Bir çok kişi borcun nereden kaynaklandığını bilmiyor ? Bugüne kadar neredeydiniz? Siz burada vatandaşları mağdur etmek için her yolu deniyorsunuz.” dedi

BÖLGEYE MÜTEAHHİT SARMALI

Bölgeye ciddi bir müteahit akını olduğunun konuşulduğunu belirten Başdaş” İnsanlara kısaca burası sizin yeriniz değil burada yaşamayın deniyor. Bakın bölgeye 200-300 metre mesafede yeni yapılan rezidans ve binalarda ki daireler için 2-3 milyonluk rakamlar konuşuluyor. CHP’li Büyükşehir Belediyesi insanlara ödemelerle sıkıştırması bölgede rahatsızlık doğurdu. Konuştuğumuz insanlar bizi atıp İstanbul’dan getirecekleri mütahitlere peşkeş çekilecek diyorlar. Sayın Soyer insanların kafalarındaki soru işaretleri giderin lafla halkçılık olmaz” diye konuştu.