Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, zam talebi UKOME tarafından reddedilen İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin konuyu yargıya taşımasını değerlendirdi. Kaya, Konya'da toplu ulaşımın 2,5 lira olduğunu kaydederek, ESHOT'un mali olarak zarar etmesinin önüne İzmirlilere yansıtılacak zamla geçilemeyeceğini, zarar sebebinin ESHOT'taki ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'ndeki yönetim ve planlama anlayışından dolayı meydana geldiğini aktardı.

"İŞİ BU NOKTAYA SOYER GETİRDİ"

"Buraya bu süreci beraber iş yapma arzusunda olmayan CHP'li Soyer getirdi" diyen AK Partili Kaya, "İZBAN'la başlayan bir hadise. Bir iş yapacaksanız şehrin dinamikleriyle görüşmelisiniz. Bunlar işleri hep gizli kapaklı yaptıkları için, arkadan dolaşarak iş yaptıkları için süreç böyle oldu. İlçe belediye başkanları kendi ilçelerini ilgilendiren konularda UKOME'ye katılıyorlar. Soyer, 'Kanuna karşı hile' diye tabir edebileceğimiz bir yöntemle, bütün belediye başkanlarını oraya toplamak istedi. Bu yargıya gitti, geldi. İşi bu noktaya getiren Tunç Soyer'dir. Zamma karar verecek yer UKOME, bunu meclisten geçirmeye çalıştılar" açıklamasında bulundu.

"YÖNETİM ANLAYIŞI İFLASA YÖNELİK"

Kaya, "Geçtiğimiz günlerde şoförler odası başkanımızı ziyaret ettim, servisçiler odası başkanı da geldi. Biliyorsunuz onlar zam aldılar. Onlara karşı şöyle bir tehdit kullanıyorlar, 'Biz zam yapmadık, daha ucuza taşıma yaparız' diyerek onları ekonomik anlamda tehdit ediyorlar. Biz de bu noktada bir değerlendirme yapacağız ama Konya'da ulaşım 2,5 lira. Belediyenin bütçesi sağlam, finanse ediyor. Burada ise bunların istediği zammın 2 katını da yapsanız zarar edecek çünkü onların yönetim anlayışı iflas ettirmeye yönelik. Fiyatlar ne olursa olsun! En ücra köyden 3-4 araba çalıştırıp 1-2 yolcu taşıyorsun, oradaki esnafla çalışsa hem esnaf ayakta kalacak hem de ESHOT zarara girmeyecek. Planlamalarında hata var. ESHOT battı gidiyor, Soyer İzmir'in sırtına bunu yüklemeye çalışıyor" dedi.

"HER YAĞMURDA İZMİR'İ SEL GÖTÜRÜYOR"

Yağmurların başlamasıyla birlikte İzmir'in su baskınlarının yeniden yaşandığını anlatan Kaya, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in 2021 yılında verdiği bir demeci hatırlattı. Soyer'in, Kemeraltı'na yönelik "Su baskınları son bulacak, altyapıyı yapıyoruz" dediğini aktaran Kaya, "İzmirli hemşerilerimiz unutmasın, Körfez'de de yüzerim diyen bu arkadaş 3 Haziran 2021'de Kemeraltı'nı dolaşmış ve 'Su baskınları sona erecek' demiş. Buraya gitmiş, geziyor, 'Trafik sıkıştı ama sabırlı olun, 3 ay bekleyin, biz yaz sonuna kadar buradaki çalışmaları bitireceğiz, yumurta kırılmadan omlet olmuyor' demiş. Şu an çok da yoğun bir yağış yaşamadık ve Kemeraltı'nı yine su bastı. Çok örneği var bunun, yaptıkları iş bu. Vatandaş trafikten şikayet edince de 'Yumurta kırılmadan omlet olmuyor, burayı artık su basmayacak, çok mutlu olacaksınız' diyor. Görüyorsunuz ki, kırk çürük yumurta bir tane sağlam yumurta etmiyor" ifadelerini kullandı.

"SOYER ÇEVREYE DÜŞMAN"

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'e altyapı çıkışında bulunan AK Partili Atilla Kaya, "Altyapıya yatırım yapmıyor, kokudan da kurtulamıyoruz, su baskınları da oluyor. İzmir buna mecbur değil. 2021 beyanı burada, 1,5 sene geçmiş. Bilim sana 'Altyapı' diyor. Bu ara kuraklıkla ilgili çok konuşuyor, sen kuraklığın en büyük hizmetkarısın İzmir'de. 92 milyon metreküp kaçak var İzmir'de. Yüzde 35 kayıp kaçak oranı. İzmir'e en büyük kötülüğü sen yapıyorsun. Çevreye en karşıt insan sensin. Çevreye düşmansın sen, 92 milyon metreküp. Elindeki bütçeyi verimli kullanmadın, altyapıya bütçe ayırmadın, eğlenceye, gösterişe harcadın ve bu durumdayız. 92 milyon metreküp Tahtalı Barajı'ndan İzmir'e basılan su kadar neredeyse. Bir de utanmadan, sıkılmadan kuraklığı konuşuyorsun, insan utanır, İnsan sıkılır. Çevreyi, kuraklığı konuşabilecek en son insan sensin Soyer. Unutmaz İzmirli, bunların hesabını soracak senden" dedi.

İNCİRALTI PLANLARINDA SON VİRAJ: "YÜKSEK KAT YOK, YEŞİLİ ÇOK"

İnciraltı planlarına yönelik de bilgi veren AK Parti İzmir Milletvekili Atilla Kaya, planlarda sona gelindiğini belirterek, "İnciraltı İzmir için önemli bir alan. Sağlık turizmi noktasında bir kazanç olacak İnciraltı. Yüksek kat olmayan, yeşilin çok olduğu bir bölge planlaması içindeyiz. Buca cezaevi gibi İnciraltı'nı da çözeceğiz. Oranın artık tarımla alakası kalmamış. Orada da Balçova Belediyesi işin içinde, tek taraflı yürütmüyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi' de toplantılara katıldı. Sürecin sonuna gelmiş olduk" ifadelerini kullandı.

"SOYER FUAR DOLAŞARAK TURİST GETİRMEYE ÇALIŞIYOR"

İzmir'in turizm alanında hak ettiği noktada olmadığını savunan Kaya, Çeşme Projesi ve İnciraltı Planlarıyla İzmir'in turizmden çok daha yüksek pay alacağını aktararak, "Tunç Soyer gidip fuarlar dolaşıyor, oradan 1-2 turist getirmeyi hedefliyor. Vizyonsuzluk! Sanki küçük bir ilçenin belediye başkanı. Fuarlarla turizm yapmaya çalışıyor. Ekim sonu itibariyle Antalya'ya 12 milyon turist geldi. İzmir'e ise 2 milyon turist gelmedi. Vizyonsuzluk, hala Seferihisar Belediye Başkanı gibi. İzmir'e neden bu kadar turist geliyor, yatak kapasitesi ile alakalı. İzmir'de 80 bin, Antalya'da 617 bin yatak var. Çeşme projesi ile İzmirliler Çeşme'yi kazanmış olacak. Çeşme turizm projesi ile 55 bin yatak gelecek.  Turizmi 12 aya yayacak. İnciraltı'nda 10 bin yatak çıkarsa biz diğer turistik illeri yakalama şansını elde edeceğiz" diye konuştu.

BÜTÇE AYIRDI MI?

İzmir siyasetinin tartışılan konuları arasında yer alan "Karşıyaka Stadı'na" ilişkin de konuşan Kaya, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in "Muvafakati verin, yapalım", Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın "Müellif mimarın Bakanlığın etkisinde kalarak siyasi davrandığını düşünüyorum" açıklamalarını değerlendirdi. Kaya, CHP kanadından gelen eleştirilere, "Muvafakati biz mi vereceğiz.  Bir laf vardır, oynamayacak gelin 'Yerim dar' dermiş. Aynı böyle bir şey. Yapamayacaksınız, çıkın İzmir'den özür dileyin. İkisi de birbirinden beceriksiz arkadaş bunlar. Geldiler, 'Biz bunu yaparız' dediler. Yapacaksan kaynağın olmalı. İzmir Büyükşehir Belediyesi bütçesinde Karşıyaka stadı için 1 TL ayırdı mı? Kamuoyunu oyalıyorlar. Ben mimar arkadaşı tanımam da, bunu Bakanlığa bağlamak... Bırakın kardeşim ya. Stadın maliyeti 600-650 milyon, mimarın projesi kaç lira? Olsun 5 - 10 milyon lira. Sen 650 milyonluk iş yapacaksın daha 10 milyonda takılıyorsun. Önce 'proje yok' dedi ikisi de, sonra 'Öyle değil, müellif onay vermiyor' dediler. Gidin konuşun müellifle ya, ödeyeceğiniz para ne kadar! Bunu biri çizecek, yapacak. Yapma niyeti yok, ben en başından 'Yapamazlar' dedim. Planlamadan konuştular, hep mazeret. Sen kaynağı bir koy bakalım, görelim. Opera binası işi gibi..." dedi.

"STAT DA OPERA BİNASI GİBİ YILAN HİKAYESİNE DÖNDÜ"

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmakta olan opera binasına ilişkin Tunç Soyer'in açıklamalarının tutarsız olduğunu kaydeden Kaya, "Opera binasında da önce müteahhidi şikayet etti imajı bozulunca. Size de geldi müteahhidi övdü, şaşırdım. Haber Türk'te Fatih Altaylı 'Bu iş neden böyle kaldı' diye sorunca müteahhidi kötüledi, size geldi müteahhidi övdü. Hala müteahhidi açıklamadı, şikayet ettiği arkadaşın neden sesi çıkmıyor, kendi Parti Meclis üyeleri müteahhit. Stat da tıpkı opera binası gibi yılan hikayesine döndü" ifadelerini kullandı.