Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Kahramanmaraş merkezli yaşanan ikiz depremin ardından TBMM'de, yaşanan depremi, deprem sonrası çalışmaları ve ülkenin depreme hazırlanmasına ilişkin yürütülecek sürecin yol haritasını oluşturmak üzere 5 siyasi partinin temsilcilerinin yer alacağı bir komisyon kurulmasına yönelik karar alınmıştı. 

İZMİRLİ 2 VEKİL KOMİSYONDA YER ALDI

14 Mart Salı günü ilk toplantısını yapacak olan, Kahramanmaraş merkezli depremlerin sonuçlarının tüm yönleriyle araştırılması, depreme dirençli yapı stokunun oluşturulması ve kentsel dönüşüm uygulamalarının etkinliğinin artırılması için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan meclis komisyonunda AK Parti milletvekillerinden Necip Nasır, Mehmet Ali Çelebi, Zeynep Yılmaz, İbrahim Halil Fırat, Veysel Eroğlu, Derya Bakbak, Mustafa Hilmi Dülger, Selman Özboyacı, Mücahitt Durmuşoğlu, Recep Uncuoğlu, Yusuf Ziya Yılmaz; CHP milletvekillerinden Müzeyyen Şevkin, Gürsel Erol, Suzan Şahin, Gökhan Zeybek, Mürsel Alban; HDP milletvekillerinden Necdet İpekyüz, Oya Ersoy; MHP milletvekillerinden Lütfi Kaşıkçı, Sefer Aycan; İYİ Parti Milletvekillerinden Yasin Öztürk yer aldı. 

"BİR DAHA AYNI ACILARI YAŞAMAMAK İÇİN KANUNİ DÜZENLEMELER YAPILACAK"

AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır, komisyonun yapacağı çalışmaları GÜNDEME BAKIŞ'a anlattı. İzmir depreminin ardından kurulan araştırma komisyonunda da görev yapan Nasır, "İzmir depreminden sonra TBMM'de, deprem araştırma komisyonu kurulmuştu, o komisyonda da vardım, çok önemli çalışmalar yapıldı. 500 sayfaya yakın sonuç raporu yayınlandı ama maalesef bu arada asrın felaketini yaşadık. 6 Şubat 2023 Pazartesi günü 04.17'de 11 ilimizi etkileyen, Kahramanmaraş merkezli, bilim insanlarının bile senaryolarda öngöremediği 2 fay hattının aynı zaman dilimi içinde kırılmasıyla asrın felaketini yaşadık. Bu amaçla TBMM, bu depremin tüm yönleriyle araştırılması, depreme dirençli yapı stokunun oluşturulması ve kentsel dönüşüm uygulamalarının, tedbirlerinin belirlenmesi amacıyla bir komisyon kurdu. Umut ediyorum ve inanıyorum ki bu komisyondan çıkacak sonuç, bir önceki deprem araştırma komisyonu raporuyla birleştirilerek, Türkiye'nin; Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi, bu tür büyük felaketleri, acıları yaşamaması için çok hızlı hareket edilerek çözümler üretecektir. Bununla ilgili kanuni düzenlemeler de yapılacağını Cumhurbaşkanımız ifade etmişti" dedi. 

"KENTSEL DÖNÜŞÜM KOMİSYONUNDA RADİKAL KARARLAR ALINACAK"

AK Partili Nasır, komisyonun çalışmalarının ardından bulunan çözümlerin hızlı şekilde hayata geçirileceğini aktararak, "Bizler de komisyonda, sahada aksayan eksiklikleri tespit edeceğiz. Bu 3 aylık bir komisyon, araştırmaların ve raporlamaların seçime kadar yetişmeyeceğini düşünüyorum. Meclis ilk açıldığında çok hızlı bir yasal düzenlemeyle bütün Türkiye'deki mevcut eksiklikler değerlendirilerek, özellikle kentsel dönüşüm komisyonunda çok radikal kararlar alınacak" diye konuştu. 

"7 MİLYON KONUTUN DÖNÜŞMESİ GEREKİYOR"

Türkiye'nin yaklaşık nüfusunun yüzde 71'inin, topraklarının ise yüzde 66'sının deprem riski taşıdığını kaydeden Nasır, "Ülkemizde 15 bin kilometre ana hat üzerinde olmak üzere toplam 24 bin 500 kilometre canlı fayı bulunuyor. Bir daha bu acıları yaşamamız için 7 milyona yakın konutun dönüştürülmesi gerekiyor. Bunun için de çok hızlı bir dönüşüm hazırlığımız var AK Parti olarak. Bunun yasal dayanaklarının oluşması da inşallah ilk yasama dönemindeki mecliste olacaktır" ifadelerini kullandı. 

"İZMİR'İ DE ETKİLEYEN ENGELLEMELER ORTADAN KALKACAK"

Aynı zamanda İnşaat Mühendisi olan AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır, kentsel dönüşüme en çok ihtiyacı olan ilin İzmir olduğunu anlatarak, "İzmir'de 17 fay hattı var diye biliyorduk, 1 tane de denizde tespit edildi. Bunların 13 tanesi canlı ve bir bölümü şehrin merkezinden geçiyor. Bugüne kadar 6306 sayılı, 2012'de çıkan yasa ile kent içindeki direnişten ve yasanın farklı olarak topluma lanse edilmesinden, yerel yönetimlerin konuyu sahiplenmemesinden kaynaklı, dönüşümü olmayan ancak ülkemizde en çok dönüşüne ihtiyacı olan illerden biri İzmir olarak gösterilebilir. Fay gerçeğinin üzerinde olan İzmir'i de etkileyen, artık bu tür engellemeleri ortadan kaldıracak ve aktörlerin sorumluluklarını yerine getirmeleri için gereken düzenlemelerin yapılacağı bir süreç olacaktır. İnşallah bir daha böyle acıları milletimiz yaşamaz" açıklamasında bulundu. 

"RANTSAL DÖNÜŞÜM SÖYLEMLERİYLE VATANDAŞ DÖNÜŞÜMDEN UZAKLAŞTIRILDI"

"Deprem Türkiye'nin bir gerçeği" diyen Nasır, "Aslında fay hatlarının olması ülke için bir zenginlik kaynağıdır. Ancak sorun kentlerin geçmişte yaşanan plansız yapılanması, siyasi, ekonomik nedenlerden dolayı oluşan göçler, siyasetçilerin, hükümetlerin bu konuda adım atmamalarından kaynaklanmıştır. Kahramanmaraş depreminin sonuçlarına baktığımızda özellikle 2000 öncesi yapıların yüzde 98'ler civarında yıkıldığını görüyoruz. İzmir depreminde de, yıkılan 17 bina, mimar ve mühendisler odaları denetimli projelerden oluşmuş ruhsatlı yapılardır. Hepsi 2000 öncesi yapılardır. Bütün bunların tasarım hataları, zemin hataları var, bunları komisyonda ortaya koyacağız. Zaten Cumhurbaşkanımız bunu ifade etti; hükümet olarak tamamen bu konuya yoğunlaşıldı, toplum da buna hazır oldu. İzmir'de de yapılan demagoji, sabotajlarla, 'rantsal dönüşüm, faşist yasa' söylemleri nedeniyle vatandaş bu düşünceden uzaktı. İzmir, Elazığ depremi ve son yaşanan depremden sonra vatandaşımız artık kentsel dönüşümün yapılmasını istiyor. İnşallah çok hızlı şekilde önümüzdeki dönem hukuki ve teknik sorunlar ortadan kaldırılarak, ülkemizin bu acıları bir daha yaşamaması için elimizden gelen gayreti göstereceğiz" dedi. 

YERLEŞİM ALANLARI TAŞINABİLİR Mİ?

"Yapılan çalışmaların ardından şehirlerde riskli görülen bölgelerde kentlerin taşınması söz konusu olabilir mi?" sorusunu yanıtlayan Nasır, "Burada kentsel dönüşüm projesi kapsamında; sosyal, kültürel, tarihsel, ekonomik bütün değerler düşünülerek ona göre düzenleme yapılacak. Bizim bütün kentlerimiz kadim kenttir, örneğin Hatay'da tarihi varlıklar korunarak, hızlı şekilde daha sağlam zeminlerde rezerv alanlar oluşturularak, vatandaşlarımız oralara yönlendirilecek. Şu anda da startını verdik, hızlı şekilde inşallah 11 ilimizdeki yaşanan felaket sonucunda dışarıda kalan vatandaşlarımıza evlerini teslim edeceğiz. Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır. Bunun örneği İzmir'de görüldü. İzmir'deki 5 bin 61 konutu hemen hemen bitirdik. Proje alanındakiler bitti, rezerv alandakilerin de büyük çoğunluğu bitti. Bu arada yine istemezükçü anlayışın açtığı mahkemelerle zaman kayıplarımız oluyor. Zaman kayıplarımızı da gidereceğiz. Bu komisyon sonucunda ilk yasama yılında yapılacak hukuki yasal düzenlemeler önümüzdeki engelleri ortadan kaldıracak" dedi. 

"İSTEMEZÜKÇÜ ZİHNİYETİ ÖDEMİŞTE DE GÖRDÜK"

AK Partili Necip Nasır açıklamasını şöyle sürdürdü:

İstemezükçü zihniyetin en bariz örneklerinden biri de sosyal konut projesi olarak yapılan Ödemiş'teki TOKİ projesidir. Ödemiş'teki 467 daireyi, anlaşılmaz gerekçelerle Büyükşehir Belediyesi yıllardır engellemeye çalışıyor. Biz de hükümet olarak yapmaya çalışıyoruz. Şimdi sona geldik, inşallah bu ay içinde 467 hak sahibi vatandaşlarımıza evlerini teslim edeceğiz. Bütün engellemelerine, mahkeme açmalarına rağmen... Artık siyaset üstü olan bu konuyu, siyasi çekişmelerden uzaklaştıracağız, bunun için de radikal düzenlemeler gerekiyor. İnanıyorum ki, vereceğimiz sonuç raporunda da bunu ifade edeceğiz. Artık bunun siyaset üstü bir konu olduğunu kabul etmeleri gerekiyor. Yapılacak düzenlemelerle çok daha hızlı hareket etme kabiliyeti sağlayacak hukuki ve yasal düzenlemeler yapılacaktır.