GÜNDEME BAKIŞ - Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) için geri sayım başladı. Lise öğrencilerinin üniversiteye yerleşebilmek adına sene sonunda girecekleri YKS sınavı için 8 Mart’ta başvurular yapıldı. ÖSYM tarafından yapılan YKS sınavı ile üniversitede eğitim almak isteyen adaylar geleceğe doğru ilk adımlarını atacak. 17-18 Haziran tarihlerinde gerçekleşecek olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı üç oturumdan oluşmaktadır. Öğrenciler istedikleri  bölüme göre oturumlara katılarak sınav sonucunda elde ettikleri puan ve sıralamaya göre üniversite tercihlerini yapacaklar.


Yükseköğretim Kurumları Sınavı oturumları ise şu şekilde;

1. Oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT)
2. Oturum Alan Yeterlilik Testi (AYT)
3. Oturum ise Yabancı Dil Testi (YDT) olarak geçmektedir.

Birinci oturum olan TYT sınavına herkes girmek zorundadır. Bu oturumdan yeterli puan alanlar 2. ve 3. oturumlara girmeye hak kazanıyor.

Öğrencilerin bu maratonuna en yakından şahitlik edenler eğitimciler. Sınav sonucunda başarıyı yakalayabilmek için öğrenciler YKS’ye nasıl hazırlanmalı? Mavişehir Sınav Anadolu Lisesi Matematik Öğretmeni Ali İhsan ÜNAL, Gündeme Bakış için yanıtladı;


- Öncelikle YKS hazırlığına 11. Sınıftan itibaren çalışmaya başlamak öğrencilere çok zaman kazandırır. Geçmiş yıllardan gelen eksiklikler kapatılarak 12. sınıfa daha özgüvenli bir başlangıç yapılabilir. 11. Sınıftan 12. Sınıfa geçilen yaz sürecinde 11. Sınıf tekrarı ve TYT tekrarı yapılırsa 12. sınıfta AYT için daha fazla zaman kalır.



YKS için yaklaşık 1 aylık bir süre kaldı, çalışmalar hızlandı. Bu noktada öğrenci hangi konumda olmalı, nasıl ilerlemeli?

- Uyku durumu düzensizse düzene sokması gerekir. Sınav günü kaçta kalkması gerekiyorsa kendini son 1 ay o saate göre hazırlaması faydalı olur.

Günde 7-8 arası uyku yeterli olacaktır.

Sınava son 1 ay kala bol bol TYT ve AYT denemeleri çözmek gerekir. Deneme çözmenin faydaları;

[  ] Öğrencinin Sınav kondisyonu kazanması sağlanır. Öğrenci her branşta çok iyi olabilir ancak belli bir süreye bağlı kalarak ve hepsini aynı anda çözmesine alışması açısından bol bol deneme çözerek kondisyon kazanmalıdır.
[  ] Süre yönetimi, hangi dersten başlaması gerektiği, hangi derse ne kadar süre ayırması gerektiğini gözlemler.
[  ]  Yanlış yaptığı sorulardaki eksiklikleri daha iyi tespit edip nokta atışı konu tekrarı yapmasını sağlar.
[  ]  Denemeleri hep aynı saatte özellikle yks sınav saatinde yapması biyolojik olarak vücudu asıl sınava hazırlar.

Bir nedenle çalışmamış ya da çalışamamış öğrencilerimiz bu noktadan sonra nasıl bir yol izlemeli?

- Çok fazla konu açığı varsa sadece yapabileceği konulara odaklanmaları lazım. Kalan süre zarfında bütün konuları tam anlamıyla bitirmek mümkün olmayabilir ancak konu eleyerek çalışılırsa en azından zararı minimum seviyeye indirmiş olurlar.

YKS sınavı lise son sınıf öğrencileri ve aileleri için büyük bir dönüm noktası diyebiliriz. Öğrencilerin üstündeki stres bir hayli yoğun, çok çalışmak, başarılı olabilmek ve aynı zamanda gençlik sorunları da eklenince buhranlı bir dönem. Sınav sonucu istediği gibi gelmeyen öğrenciler için tavsiyeleriniz neler?

- Umutsuzluğa kapılmadan tercihlerini en iyi şekilde yapmaları ve gelen sonuca göre karar vermeleri daha sağlıklı olur. Eğer yapılan tercihler sonucu istenilen bölüm ve üniversite gelmezse mezuna bırakmak düşünülebilir.

Mezuna bırakma kararı alındıysa, yaz döneminde TYT tekrarı ve AYT'de eksik olan konular tekrar edilmeli ve yeni döneme en az konu eksiğiyle girip bir önce konular tamamlanıp deneme çözümlerine başlanmalı.

Zorlu YKS süreci sadece öğrencileri değil aynı zamanda ebeveynleri de bir hayli etkileyen bir konu. Sınav hazırlık süresince ve sonrasında aileler nasıl destek olmalı nasıl bir yol izlemeli?


- Sınav hazırlık sürecinde ailenin davranışı öğrenci için çok etkilidir. Öğrenci, aileden pozitif enerji ve güven duygusu alırsa kendi öz güveni olumlu yönde etkilenir. Bilginin yanında süre yönetimi, stres yönetiminin de ölçüldüğü bir sınav olan YKS sınavında öz güven çok önemlidir. Aileler, her durumda öğrencinin arkasında olduklarını belli etmeleri gerekir. Sınav sonucu istenildiği gibi gelmezse öğrenciyi suçlayıcı, başarısız hissettirecek herhangi bir davranışta bulunmamaları gerekir. Bu sınav öğrenciyle birlikte aynı zamanda ebeveynlerin de sınavıdır.