Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - CHP kulislerinden edinilen bilgiye göre aday adayı olmayı düşünen il ve ilçe başkanlarının seçime en geç bir yıl kala yani Haziran’da görevlerinden ayrılmalarına ilişkin genelge hazırlanılması planlanıyor. Milletvekili aday adayı olmayı düşünen il ve ilçe yöneticilerinin görevlerinden istifaları öne çekilmiş olacak ve yerlerine atama yapılacak. Seçim takvimi başladığında istifa edenlerin başvurularının ise değerlendirilmeyeceği ifade ediliyor.

Haziran ayında istifaların alınacağına yönelik genelgeye ilişkin görüşler CHP İzmir parti kulislerini de hareketlendirdi.

İSMİ ÖNE ÇIKANLAR

İzmir'de geçtiğimiz genel seçimlerde birinci bölgeden 7, ikinci bölgeden 7 milletvekili çıkartan CHP içinde "seçilecek sıradan listeye girme" yarışı start aldı. Bu kapsamda Parti Meclisi Üyeleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratları, İzmir İl Yönetimi ve ilçe başkanlarından ismi öne çıkanlar şöyle:

BÜROKRATLARDAN ÖNE ÇIKANLAR

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde bürokrat olarak görev yapan ve milletvekili olmak istediği öne sürülen isimlerden Burak Alp Ersen, Ali Kemal Elitaş, Canan Karaosmanoğlu, Onur Kadir Eryüce, Ebru Okay ve Konak Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Anıl Feroğlu isimleri öne çıkarken, eski bürokrat Rahmi Aşkın Türeli'nin de ismi sıklıkla dile getiriliyor.

MECLİS ÜYELERİNDEN KİMLERİN ADI GEÇİYOR?

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç da milletvekili olması beklenen isimlerin arasında yer alıyor. Kökkılınç geçtiğimiz yıllarda Güzelbahçe Belediye Başkanlığına adaylığını koymuştu. Milletvekili listesinde yer alması beklenen bir diğer meclis üyesi de Nisan ayı seçimlerinde CHP Grup Başkanvekili emekli hakim Avukat Murat Aydın. Kökkılınç ve Aydın'ın yanı sıra Meclis Üyeleri Bülent Sözüpek, İrfan Önal ve Gamze Gül Çamur'un da adaylık için istifa edebileceği ifade ediliyor. 

İL YÖNETİMİNDE ADAY BOLLUĞU

CHP İzmir İl Başkanlığı görevini 2 dönemdir sürdüren Deniz Yücel'in görevden istifa ederek milletvekili adayı olacağı kulislerde konuşulanlar arasında yer alırken, il yöneticileri Yasin Ergül,  Fulya Alçay, Şener Akdemir, Özcan Durmaz, Saniye Bora Fıçı, Ahmet Yıldız, İpek Onbaşıoğlu'nun da milletvekili adayı olmak istediğini yakın çevresiyle paylaştığı belirtiliyor.

GİRİŞİM OLMASI BEKLENİYOR

Öte yandan Karşıyaka İlçe Başkanı Murat Serdar Koç, Güzelbahçe İlçe Başkanı Çağlayan Bilgen ve Karabağlar İlçe Başkanı Mehmet Türkbay isimleri de milletvekilliği için anılırken görevden düşen Bayraklı eski İlçe Başkanı Pınar Susmuş, görevden istifa eden Konak eski İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu ve camide çaw bella paylaşımı ile adını duyuran Banu Özdemir'in de milletvekilliği için girişimde bulunacağı kaydediliyor. 

ÖSEN VE FARALYALI DA CHP LİSTESİNDE OLACAK İDDİASI

Yeni seçim yasası kapsamında Türkiye genelinde yüzde 7 oy alamayacağını düşünen küçük partilerin, baraj sorunu olmayan partilerle ittifak yapacak. Görüşmeler kapsamında 2 ihtimal üzerinde duruluyor, bunlardan ilki; küçük partilerin adaylarının da CHP ve İYİ Parti listelerinden seçime girmesi. Eğer bu yöntem uygulanırsa DEVA Partisi İzmir İl Başkanı Seda Kaya Ösen ile Demokrat Parti İzmir İl Başkanı Serdar Faralyalı'nın CHP listesinden seçime girerek milletvekili olacağı parti kulislerinde konuşulanlar arasında yer alıyor. Diğer bir seçenek ise geçtiğimiz günlerde Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu'nun ifade ettiği "İttifak içinde ittifak", eğer bu yönetem uygulanırsa küçük partiler kendi içinde bir ittifak oluşturarak seçime ortak liste ile girecekler.

Öte yandan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun geçtiğimiz günlerde "Milletvekili listelerimizi diğer siyasi partilere açmaya hazırız" sözleri, Karamollaoğlu'nun "İttifak içinde ittifak" seçeneğinin hayata geçmeyeceği ihtimalini güçlendirdi.