GÜNDEME BAKIŞ - Kuraklık nedeniyle uzun süre kritik seviyelerde seyreden İzmir’deki barajlar, Şubat ayında etkili olan yağışlı havanın ardından kısmen toparlanma sinyalleri vermeye başladı. Kent genelinde içme suyu kaynaklarındaki artış, barajlardaki doluluk oranlarına da yansıdı. Geçtiğimiz haftalarda yağışsız geçen günler İzmir barajlarını da etkiledi. Tahtalı Barajı'nda yavaş bir yükseliş gözlenirken İzmir'in diğer barajlarının su seviyesinde düşüşler yaşanmaya başladı.

TAHTALI YÜZDE 40'I GEÇTİ

İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) verilerine göre, İzmir’in en büyük içme suyu kaynağı olan Tahtalı Barajı’nda aktif doluluk oranı yüzde 40,54 seviyesine ulaştı. Barajda bugün itibarıyla 116 milyon 373 bin metreküp kullanılabilir su bulunuyor. Geçen yıl aynı dönemde Tahtalı Barajı’ndaki doluluk oranı yüzde 15,66 seviyesindeydi.

Şubat ayındaki yağışların ardından özellikle bazı barajlarda dikkat çekici doluluk oranlarına ulaşıldı. Kentin su ihtiyacını karşılayan kaynakların önemli bölümünde geçen yıla göre belirgin bir artış yaşandığı görülüyor.

İZMİR BARAJ DOLULUK ORANLARI

İzmir’deki barajların güncel doluluk oranları ise şöyle:

  • Ürkmez Barajı: yüzde 99,67
  • Balçova Barajı: yüzde 94,28
  • Alaçatı Kutlu Aktaş Barajı: yüzde 68,69
  • Tahtalı Barajı: yüzde 40,54
  • Gördes Barajı: yüzde 28,34