GÜNDEME BAKIŞ - İzmir'in en büyük sorunlarından biri olan katı atık bertarafı, Harmandalı Katı Atık Bertaraf Tesisi'nin Yargı kararı ile belli alanlarında çöp depolamanın durdurulması ile daha da büyük bir sorun haline geldi.  

İzmir'deki çöp depolama sorununu ortadan kaldırmak için İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Menderes'te açmak istediği Güney 2 Bölgesi Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi ve Elektrik Üretim Tesisi projesinin İDK tarafından ele alınacağı öğrenildi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan duyuru ile Büyükşehir'in hayati projesi, 4 Aralık 2023'te İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu toplantısında değerlendirilecek. Menderes'e bağlı Gölova ve Çakaltepe mahallelerinde yer alacak projenin 196 milyon 896 bin TL'ye mal olacağı ifade edilirken, yapılacak tesis ile Harmandalı Katı Atık Depolama Alanı üzerinde yükün azaltılması hedefleniyor.

Izmir-in-hayati-projesi-icin-kritik-tarih-belli-oldu--141918

PROJE KAPSAMINDA NELER VAR?

Projeden kapsamında Menderes, Gaziemir, Karabağlar, Buca, Balçova ve Narlıdere İlçelerinden gelecek karışık belediye atıkları İzmir İll Güney 2 Bölgesi Entegre Kati Atık Yönetim Tesisi'nde ön işleme tabi tutulduktan sonra geri kazanımı ve bertarafı sağlanacak. Tesise gelecek karışık belediye atıkları Mekanik Ayırma Tesisi'nde cinslerine göre ayrıldıktan sonra biyobozunur atıklar Biyometanizasyon Tesisi'ne alınacak, bakiye atıklar düzenli depolama alanına, yanabilen atıklar Atıktan Türetilmiş Yakıt Hazırlama Tesisi' ne, geri kazanımı mümkün atıklar lisanlı firmalara gönderilecek. Mekanik Ayırma Tesisi' nden gelecek biyobozunur atıkların bir kısmı, dışarıdan gelecek hayvansal atıklar ve gida endüstrisi atıkları Biyometanizasyon Tesisi' ne alınacak olup fermantasyon sonucu elde edilecek biyogaz ve düzenli depolama alanından çekilecek metan gazı Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi'nde elektrik enerjisine dönüştürülerek enterkonnekte sisteme aktarılarak gelir elde edilecek. Biyometanizasyon Tesisi'nden çıkacak katı fermente ürün de Kompost Tesisi'nde işleme tabi tutularak kompost ürün elde edilecek. Yanabilir nitelikte olan atıklar ise Atıktan Türetilmiş Yakıt Hazırlama Tesisi' ne alınarak atıktan türetilmiş yakıt elde edilmesi planlanıyor. Bu şekilde atık stabil hale getirilecek, depolanacak atık miktarı minimize edilecek, elektrik ve isi enerjisi elde edilecek ve atıkların çevreye olan olumsuz etkileri ortadan kaldırılmış olacak.