2 YILLIK SÜREÇTE İZMİR İTTİFAKINI BAŞARDIK! İYİ SINAV VERDİK

Onur Çakır: 2 yıl hızlı geçti. Sizce bu süreçte neyi başardınız?

Tunç Soyer: İzmir ittifakını başardık. İzmir’de bir kira bir yuva, halkın bakkalı sayfalarında aldığımız destek muazzam. Eşi benzeri görülmemiş bir hikaye… Bu sadece İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin başarısı değil. Bu hem İzmirlinin bizlere güvenini hem de ele el olmasını bilmesi nedeniyle böyle oldu. En çok bununla iftihar ediyorum. Türkiye’ye dayanışmanın mümkün olduğu gösterdi. Depremde biz bakanlıklarla, hükümetle uyumlu çalıştık. Depremin 30. gününde son çadırı da söktük. Türkiye hiçbir felaketten bu kadar hızlı bir toparlanmayla çıkmadı. İzmir gerçekten iki sene içinde bunu iyi koordine etti. İzmir Büyükşehir Belediyesi bu koordinasyonda öncü oldu. Bunu iyi becerdik ve iyi sınav verdik. Selin ertesi günü bu şehirde bir şey yaşanmamış gibiydi. O gece de sabaha kadar çalıştık”

BAŞKAN SOYER’LE A’DAN Z’YE... ŞEHRİN ALTYAPISINI FELAKETLERE HAZIRLIYORUZ EVİNİ DÖNÜŞTÜRMEK İSTEYENLERE 0.92’DEN KREDİ! HABERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ŞEHRİN ALTYAPISINA, TARIMINA, TURİZMİNE HER ŞEYİNE GİRDİK

Onur Çakır: Peki geçen süreçte neler yaptınız?

Tunç Soyer: Şehrin alt yapısına, tarımına, turizmine her şeyine girdik. Türkiye’nin tek sanal turizm fuarının açılışını yapacağız. Onun alt yapısını, yazılımı biz hazırladık. Türkiye’de hala örneği yok. Dijital fuar konusunda muazzam bir ilki başardık. O nedenle iki yıl içinde tarımda, turizmde, sanayide önemli yol kat ettik. Organize sanayi bölgeleriyle ilgili çok önemli işler yaptık. Her ay organize sanayi bölgelerinin temsilcileri ile toplanıyorum. Her ay ne ihtiyaçları varsa pandemiye rağmen yerine getirmeye çalışıyoruz. İzmir sanayinin de kalesidir. Sanayicilerimiz üretmeye devam ediyorlar. Biz de onların önünü açmaya devam ediyoruz. Ortak akılla birlikte çalışmanın meyvesini alıyorum.

BİTİNCE 7.5 KİLOMETREYİ KOŞACAĞIM

Onur Çakır: İçine en çok sinen projeniz, icraatınız ne oldu?

Tunç Soyer: Birincisi bütün felaketlere rağmen Narlıdere metrosunun hiç aksamadan devam etmesi… Yüzde 12 ile devraldık. Şuanda yüzde 70’in üzerinde. Mayıs-Haziran gibi tünelin ucu tamamen açılmış olacak.  7.5 kilometreyi koşacağım. Müteahhit parasını ödemek çok önemli ve iyi sınav verdik. Tarım ve kuraklık meselesinde önemli adımlar attık. Türkiye’nin tarım politikası haline gelmesini dilediğim bir yol açıyoruz. Başka bir tarım mümkün diyerek. Önümüzdeki ay uluslararası bir toplantı yapacağız”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Gazeteci Onur Çakır'ın sorularını yanıtladı. 

KEŞKE DAHA ÇOK ÇALIŞSAYDIM DİYORUM

Onur Çakır: Keşke yapmasaydım dediğiniz bir şey var mı?

Tunç Soyer:  Her gün ‘keşke daha çok çalışsaydım’ diyorum. Sabah her gün 6.00’da kalkıp koşuyorum. 07.50’de evden çıkıyorum. Bir daire başkanı ve şube müdürüyle kahvaltı yapıyorum. İyi oldu bu sistem. Daha yakından tanıyorum, yaptıkları işleri daha yakından biliyorum. Saat 09.00’da belediyeye geliyorum. Ondan sonra devam ediyorum. Akşam saat 22.30’da evde oluyorum. Eve çok nadir erken gidiyorum”

KÜLTÜRPARK SADECE ÇİÇEĞİN, BÖCEĞİN, AĞACIN OLDUĞU BİR PARK DEĞİLDİR!

Onur Çakır: Göreve geldiğinizde kentin kronikleşmiş konularıyla karşılaştınız. Burada İnciraltı’nın planlanması, Kültürpark ve Basmane Çukurunu kastediyorum. Kültürpark Anayasası’nı meclisten geçirdiniz ama ‘betonlaşma’ tartışmaları sürüyor.  Bu üç konuda neler söylersiniz?

Tunç Soyer: Kültürpark’la ilgili betonlaşma diye bir şey yok. Hangarların kapladığı alan 27 bin metre kare idi 12 bine indiriyoruz. 12 binin içinde ne yapılacağı noktasında şuan için bir karar vermedik. Kültür, sanat, eğitimle ilgili bir şey olacağını yazdık. Neden orada İzmir’in en büyük kütüphanesini yapmayalım? Aklımdakileri söylüyorum. Kuruluş ve kurtuluşun Atatürk müzesini 12 bin metrekareye 29 Ekim 2023’ü hedefleyerek niye yapmayalım? Doğa tarihi müzesi…Niye yapmayalım? Bunlar sadece benim şahsi fikirlerim. Bambaşka şeyler de çıkabilir. Ama Kültürpark sadece böceğin, çiçeğin, ağacın olduğu bir Central Park değildir! Böyle bir şey yok. Bu bazılarının hayali olabilir. Saygı duyuyorum. Ama kurucuların böyle bir iradesi yok. Bunun dışındaki bir irade de benim haddim değil!

NE YAPILACAĞINI HALKIN OYUNA SUNULABİLİR, BEN VARIM!

Onur Çakır: Buraya yapılacak projeyle ilgili bir halk oylamasını düşünmez misiniz?

Tunç Soyer: 12 bin metrekareyle ilgili ne yapılacağı oylamaya gidebilir. Böyle bir şeye de varım. Tabi ki gitsin. Başka fikirler de olabilir. Keşke böyle bir şey olsa! Seçenekleri İzmirli hemşerilerimizin önüne koyalım. Seçsinler. Bundan sonra oraki ünitelerle ilgili sıkıntı yok. Celal Atik Spor Salonu yenilenecek. Göl ve Ada Gazinosu bunlar sadece yenilenecek. Bunların farklı fonksiyonu olacak. Atlas Pavyonu kaldırılacak. Pakistan Pavyonu turizm ofisi haline gelecek. Fuar orada yapılmaya devam edecek. 80. Yıldır burada Uluslararası Enternasyonal Fuar düzenlenmiş. Benim bu iradenin dışında , ‘ben burada fuar yapmıyorum’ deme şansım yok. Basmane çukuru çok iyi gidiyor. TMSF ile görüşülüyor. Belli bir noktaya gelmekte az kaldı. İnciraltı’nın planlanması konusu bakanlıkta. Bizim hala önümüze tam olarak gelmedi. Bizim ve Balçova Belediyesi’nin hassasiyetlerini biliyorlar. Dilerim ki bu hassasiyetler dikkate alınarak hazırlanıyordur”

PKK BİR TERÖR ÖRGÜTÜ’DAR! TERÖRE ÇANAK TUTANLARI İÇİMİZDE BARINDIRMAYIZ! GÖZÜNÜN YAŞINA DA BAKMAM

Onur Çakır: Zaman zaman HDP çizgisinde olmakla, PKK’ye terör örgütü demediğinizle ilgili özellikle muhalefetten sözler duyuyoruz. Ne dersiniz?

Tunç Soyer: PKK bir terör örgütüdür…PKK bir terör örgütüdür…PKK bir terör örgütüdür…Hangi vatandaşımız, kim buna hayır diyebilir. HDP çizgisinde olmamız vesaire böyle bir şey söz konusu değil! Biz birini işe alırken hangi partiye oy verdiğini bilemeyiz!  Ne bunun çetelesini tutarız ne de insanları bununla ayrıştırırız. Biz herkesin belediye başkanıyız! Herkesi kucaklamak zorundayız. Ama elbette ki teröre çanak tutanları içimizde barındırmayız. Gözünün yaşına da asla bakmam