Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, ilçedeki sorunları konuların teknik heyetleriyle birlikte yerinde inceleyerek çözümüne yönelik yol haritalarını belirliyor. Gümrükçü, bu teknikle Çiğli'nin hem geçmişten gelen hem de geleceğe yönelik sorunlarının çözüldüğünü kaydederek, "3 yılı geçkin bir süredir belediye başkanlığı yapıyoruz. Son kurduğumuz yurttaş ilişkileri sisteminden yola çıkarak söylüyorum yılda 40 bin civarında şikayet geliyor, sorun bildiriliyor. Biz bunun yüzde 95-98'ine cevap veriyoruz, olumlu ya da olumsuz, bizim görev alanımızda ya da değil diye. Bunlar anlık konular, bir de geçmişten bugüne devam eden, el atılmış ya da atılmamış, el atıldığında da çözülememiş sorunlar var. Bunlar bazen yol, bazen park talebi, bazen köy içi örneğinde Güzeltepe'de olduğu gibi imar planı oluyor. Belediye başkanının görevlerinden birinin de ben aslında bu olduğunu düşünüyorum. Biz Çiğli'de hep 'Belediyeyi güncelleyeceğiz, güne, çağa uygun hale getireceğiz, hızlandıracağız. Mali ve insan kaynaklarını, ekipmanını geliştirerek daha hızlı sorun çözer hale getireceğiz' dedik. Bunları günü yakalayabilmek için, güncel taleplere yetişebilmek için yaptık. Bunu yaparken de Çiğli'nin çözülmemiş sorunları vardı, bunları da bu dönem içinde çözmeyi biz şiar edindik. Çöp tesisi, denize ulaşım, imar planları, kentsel dönüşüm talepleriyle ilgili" dedi.

"GELECEĞİ DE GÖREN BİR ÇÖZÜM"
Gümrükçü bu yöntemle sorunlara geçici değil kalıcı çözümler üretildiğini ifade ederek, "Bunun yanında bir de konuşulup çözülmeyen konular olduğunu fark ettim. Tarifi var, belki çözümü de var ama oraya eğilmek, oraya derinleşmek lazım. Mesela Çamlıkent Sitesi Yakakent Mahallesinde benim 3 yıldır duyduğum bir sorun vardı. Bize hiç sorun olarak iletilmemiş ama o sorunların çözümü için uygulanabilecek, kesin çözüm getirecek şeyler fark ettik. Konuyu yerinde görüp, sorunları vatandaşa sorarak aldık. Hem vatandaşın birincil derecede şikayetini gidermek, sorunu ya da talebi yerinde görmek, gitmeden önce yaptığımız teknik çalışmayla, onların fark etmediği ama belki gelecekte önümüze sorun olarak çıkabilecek noktaları da yakaladık. Bu örnekte vatandaş bir yoldan şikayetçiydi, otobüsün çıkması, dönmesi sorun oluyordu, bunu tarif ederken yolu konuşuyorlardı, gidip baktığımızda gelişme bölgesinde olduğu için 2 yıl sonra ihtiyacı da çözecek, otobüs sorununu da halledecek başka bir yolun varlığını gördük. O yol açıldığında hem otobüsün çıkma ve dönme sorunu çözülecek hem de yerleşim arttıkça 2 yıl sonra önümüze gelecek başka bir talebi çözmüş olduk. 2 yıl sonra gelecek talebi 2 yıl önce görmüş olduk ve harekete geçtik. Yerinde planlamayla, imar yollarının açılmasıyla, yeşil alanların, hazinenin, belediyenin, Büyükşehir'in oradaki arsalarının tespitiyle birlikte bir çözüm. 'Ya buranın asfaltına yama at' gibi bir çözüm değil, geleceği de gören bir çözüm" açıklamasında bulundu.

"BİZ KENTİN LİDERLERİNDEN BİRİYİZ"
Çiğli tramvayına yönelik bilgi veren Utku Gümrükçü, "31 Aralık'tan önce biter. Eylül ayından itibaren çalışmaların toparlandığını görürüz. 60 gün sonra yarattığı olumsuz etkiler düşer. Çiğli tramvay çalışmasına neden sık sık gidiyorum, çünkü işin hızlanması lazım. Çiğli'nin kalbi diyebileceğimiz, kasapların diğer tarafı ESHOT aktarma merkezinin olduğu bölgede takıldı. Biz periyodik olarak oraya her gün gitmeye başladığımızda 3'üncü günden itibaren değişimin olumlu bir şekilde olmaya başladığını gördük. Sonuçta biz bu kentin liderlerinden biriyiz. Bir sorun gördüğümüzde bu sorun bizim görev alanımızda olmasa da ısrarlı takibimizin sonuç aldığını da bu örnekte gördük. Tramvay çok iyi gidiyor, firma çok iyi, Büyükşehir belediyemiz bu yoklukta bile çok büyük yatırım yapıyor Çiğli'ye. Bugün değerini anlayamayanlar olabilir, eleştirenler olabilir, 'Ne gerek vardı' diyenler olabilir ama bittiğinde devlet hastanesine ve Katip Çelebi'ye ulaşımı sağladığı andan itibaren ne kadar büyük bir artı getirdiğini hep beraber göreceğiz" diye konuştu.

"EN MUTLU OLDUĞUM PROJEM UZAY MÜZESİ"
Gümrükçü 3 yıllık görev süresi boyunca kendisini en çok mutlu eden projeyi anlatarak, "Daha açamadık, uzay müzemiz var. En önemli yatırımlarımızdan biri olacak. Çiğli'nin hem havacılık tarihine vurgu yapacak, havaalanının sivil ulaşıma açılmasını gündemde tutacak aynı zamanda da gençlerin ve çocukların uzay çağına uyumunu sağlayacak bir merkez olacak. İyi bir yatırım oldu, içini de güzel doldurduk. Birkaç ekleme de düşünüyorum açılış yapıldıktan sonra. İçinde yer çekimsiz ortamın tecrübe edilebileceği alanlar, roket indirip kaldırırken simülasyonlar, bir planetaryum, telsiz eğitim merkezi, uçak, roketler yani uzayla ilgili birçok şey olacak. Bunların yanı sıra telsizi koyduk, telsiz hem depremde ihtiyaca cevap verebilir bir şey hem de biz burayı NASA'yla iletişim kurabilir hale getirip, oradaki telsiz vasıtasıyla uzaydaki astronotlarla gençleri konuşturmak istiyoruz. Vatandaşa telsiz eğitimleri de verilecek. Biraz da popüler kültür eklemek istiyorum ama onu daha tam yapmadım. Yıldız Savaşları, E.T. maketleri ya da kopyaları da olsun istiyorum ama daha o aşamaya gelmedik. Gözlem teleskopu da koyuyoruz" dedi.

"KOKU SORUNU HENÜZ ÇÖZÜLMEDİ"
Çiğli'deki koku sorununun henüz çözülmediğini aktaran Gümrükçü, "Tabi ki çöpün kokusu geçmişe göre çok düştü ama arıtma ya da körfez bilemiyoruz birkaç yıldır ortaya çıkan o derin koku bizi çöpten çok daha fazla rahatsız etmeye başladı. Büyük ölçüde tabi ki fabrikaların da Büyükşehir Belediye Başkanımızın da açıkladığı üzere İZSU'nun atık arıtma tesisindeki birikmiş çamurlardan kaynaklı olduğunu görüyoruz. Onların bertarafı ve kokmasının engellenmesi için biz de bilimsel çalışmalar yapıp, Büyükşehir Belediyesi'ne katkı koyma amacındayız. Yakın zamanda böyle bir görüşme ile ben hem İZSU hem de Büyükşehir Başkanımıza yaptığımız çalışmanın sonuçlarını aktaracağım" açıklamasında bulundu.

"ARITMA TESİSİNİN KAPASİTE ARTMALI"
İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal'ın Çiğli Arıtma Tesisi'nden aldığını iddia ettiği ve meclise getirdiği bulanık suyun hatırlatılması üzerine konuşan Gümrükçü, "Arıtma tesisleri fazlardan oluşuyor. Çeşitli yıllarda Bakanlıktan onay alınarak genişletme ve arıtma kapasitesini yükseltecek yatırımlar yapılıyor. İZSU'nun tesisi tam istediğimiz noktada değil, kapasitesinin geliştirilmesi lazım ama bunun için de Bakanlık onaylarının çıkması lazım" dedi.

"HARMANDALI AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMELİ"
Harmandalı'nda meydana gelen kaymaya yönelik de açıklama yapan Gümrükçü, "Biz Çiğli Belediyesi olarak orada mağdur olan arkadaşlarımıza eşya desteği ve nakit kira yardımları yaptık. Yine yapacağız. Büyükşehir Belediyesi'nin de aynı hassasiyetle yaklaştığını biliyoruz fakat kaymanın uzun bir süredir var olduğu ve hala gözlem aşamasında olmasından kaynaklı çözümüne yönelik somut bir oluşum şekillenmedi. En son belediye başkanları toplantısında Tunç Başkan, bir üniversiteye daha rapor hazırlattığını söyledi. Şimdi bu konuya Çiğli Kent Konseyi de eğilmeye başladı. Kent Konseyi bizimle, büyükşehir belediyesiyle ve mağdurlarla çeşitli toplantılar yaptı. Ağustos ayında kapalı toplantıyla, kurumları ve tarafları bir araya getirerek nasıl çözüm üretebiliriz üzerine beyin jimnastiği yapacağız. Sanırım o zamana kadar başkanımızın üniversiteye son hazırlatacağı rapor da belli olur ve oradan bir eylem planı ortaya çıkar. Biz bölgenin afet bölgesi ilan edilmesini talep etmiştik. Bizden sonra başka kurumların da benzer bir fikri ortaya attığını görüyorum. Bu bizim en büyük talebimiz ama biz Çiğli Belediyesi olarak bu konuda 'A,B,C' planlarımızı da yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

"DİJİTALLEŞME DERSİMİZİ ÇALIŞIYORUZ"
Belediyede başlatılan dijital devrime yönelik çalışmaları anlatan Gümrükçü, "Dijital devrim de gelinen son nokta, bugün itibariyle dijital imar ruhsatı çalışmamız net şekilde başlıyor. Bunu biz açmıştık aslında, sonra piyasada iş yapan arkadaşların tam sisteme adapte olmaması gibi sebeplerden kaldırdık. Geçtiğimiz günlerde proje müellifi, mimar ve mühendislerle bir toplantı yaparak, 'etaplayalım' dedik. Yani yüzde 100 devreye sokmadan önce imar sürecinin ilk aşamasını, yani ön onayın dijitalleşmesiyle başlayalım, o süreçte adaptasyonun daha kolay olacağını söyledi arkadaşlar. 18 Temmuz Pazartesi günü yani bugün ilk etaba başlıyoruz. Bundan sonra projeler hazırlanmadan önce ön onaya gelmesinin tamamı dijital olacak. 3 yıldır imar durumunu artık belediyenin sitesinde görebiliyorsunuz ama resmi belge değil. Eylül sonuna doğru inşaata esas imar durumu belgesinin de internet üzerinden alımı başlayacak. Geçtiğimiz yıl başladığımız ve bu yıl devam edeceğimiz bir açık veri portalından Çiğli'deki bütün binaların ve yolların izlenebileceği bir platform çalışmamız vardı, onu bitireceğiz bu yaz. İkisinin üstüne, Nilüfer 360 diye bir şey var, 3 boyutlu gezebiliyorsunuz kentin içinde, Eylül ayında onun çekimlerine başlıyoruz, 31 Aralık'a kadar da o bitecek. Çok yüksek çözünürlüklü olacak, cep telefonunda bütün Çiğli'yi gezebileceğiniz bir uygulama olacak. Dersimizi çalışıyoruz" dedi.

"BEKAR KALDIK"
Gümrükçü, "Siyasete girdiğiniz için pişman mısınız? Hayatınızdan neleri götürdü" sorusunu da yanıtlayarak, "Bekar kaldık. Bir pişmanlığım yok, biz yaptığımız işi ne bireysel kariyer elde etmek ne mevki makam sahibi olmak için yapmadık. Biz siyasete Türkiye'nin bağımsız, laik, demokratik Atatürk yolunda ilerleyen bir ülke olması için başladık. Geldiğimiz noktada aynı heyecanla devam ediyorum. Hiç pişman değilim. Tek konu düğün işini halledemedik. Siyasetçinin parası pul karısı dul olur derler, dul kalan, bekar kalan ben oldum" diye konuştu. Gümrükçü, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanı seçildikten sonra dünya evine gireceğini kaydetti.

"BELEDİYECELİK SADECE "YOL, PARK, ÇÖP' DEĞİL"
Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, 1 gününün nasıl geçtiğini anlatarak, "Zor geçiyor, günde yüzlerce insanla görüşüyorum. Zaman yetmiyor. Yoğun geçiyor. Çünkü çok konu var. Belediye başkanlığı sadece 'yol, park, çöp' değil. Belediyenin kendi işi var, personellerin sıkıntısı var, yurttaşların talepleri var, il başkanlığı sürecinden geldiğimiz için 30 ilçeden 81 ilden insanların ihtiyacı oluyor, bize danışıyorlar. Okullar açılacak yurt arayan, Çiğli hastaneler bölgesi hastaneye gelecek ameliyat olacak olan arıyor. Bilim teknoloji, kimyasal ayrı başlıklar... Bu çoklu soruna çok disiplinli, fizik, kimya , matematik dışında bakış açısıyla çözüm üretmeye çalışıyorsunuz. Bu sizin zihninizde bir yorgunluk yaratıyor. İkinci boyut; geçmişte yüz yüze iletişim vardı, şimdi sosyal medya, whatsapp, cep telefonu sayesinde sürekli bir uyarı ile beynin yoruluyor. Dolayısıyla bunların hepsini iyi algılayıp, o sorunlara cevap vermek zorundasın. O anlamda da yüksek konsantrasyon istiyor. Bu da vücudu ve kafayı yoruyor. Belki fiziken yorulmuyorsunuz ama zihniniz yoruluyor. Ben 3 yıldır izin de kullanmıyorum, hiç kullanmadım. Geçen bayram 14 mahalle gezdik, Kurban Bayramında da kalan 12 mahalleyi bitirdim. Her cumartesi bir kahvaltı, her pazar dernek toplantıları oluyor. 365 gün 24 saat çalışan bir sistemi düzenli şekilde yönetme, büyük çoğunluğunda da başkan olarak birebir katılma zorunluluğunuz var. Bir şeyler yapmaya gayret ediyoruz" dedi. Gümrükçü Toplu İş Sözleşmesi (TİS) sürecinde yaşananlara yönelik de bir çalışma yaptığını kaydederek, "Çalışmalarımızdan bu hafta itibariyle hayata geçireceğim sonuçlar çıktı" diye konuştu.