Hale Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ – Çevre, Şehircilik ve iklim Değişikliği Bakanlığı; Bornova Erzene Mahallesinin kuzeyi ile İstanbul Caddesi arasındaki alanı planladı. Bunun için; 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı, bakanlık tarafından askıya çıkarıldı.
ORMAN BÖLGESİ PLANLAMA DIŞINDA
Planlamayla ilgili hazırlanan raporda şu görüşlere yer verildi:
“Öncelikli olarak çalışma alanı sınırları içerisinde Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı ile Kesin Korunacak Hassas Alan statülerine sahip koruma alanları bulunmaktadır. İlgili ilke karaları gereğince kesin korunacak hassas alan niteliğindeki bölgelerde kısıtlılıklardan dolayı plan kararı getirilmemiş ve plan onama sınırları dışında bırakılmıştır. Bunun yanında Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı sınırları içinde kalan alanlara plan kararı üretilmiştir. Yine çalışma alanının kuzey ve doğu bölümlerinde bulunan orman alanları da imar planı sınırları dışında tutulmuştur. Alanın güneydoğu ve güney sınırlarında ise Bornova Belediyesi tarafından onaylanan imar planları bulunmaktadır. Bu imar planlarında Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı koruma alanına komşu/bitişik bölgeler konut olarak düzenlenmiştir. Ancak onaylı imar planarı ile bu imar planları fonksiyonel açıdan bütünleştirilirken bazı bölgelerde boşluklar (plansız alanlar) oluşmuştur. Bunun nedeni ise bu planın Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı satatüsüne sahip alanları kapsaması ve bu alana bitişik bazı bölgelerde onaylı imar planlarının bulunmamasıdır. Planlama alanı içindeki plan kararlarının üretilmesinde de ilgili kamu kurum ve kuruluş görüşleri belirleyici rol oynamıştır.
KONUT VE KENTSEL SOSYAL TEKNİK ALTYAPI ALANLARI
Bu nedenle imar planı kararlarının açıklanmasının bu kurum ve kuruluş görüşleri baz alınarak izah edilmesi doğru bir yaklaşım olacaktır. Plan kararlarının üretilmesindeki etken olan kurumların başında İzmir Valiliği, Tarım İl Müdürlüğü tarafından verilen görüş gelmektedir. Bu görüşte alan üç farklı kategoride değerlendirilmiştir. Bunlar; Marjinal Tarım Alanları, Zeytinlik Alanlar ve Kapsam Dışı (arsa vasfında bulunan alanlar, mevzuattan önce imar planı bulunan alanlar vb.) alanlardır. Bu kapsamda plan kararlarının üretilmesi aşamasında ise zeytinlik alanlar imar planı üzerine Z kodu ile işaretlenmiştir. Daha önce imar planı bulunan bu nedenle görüş alan sınır dışında tutulan alanlar ile marjinal tarım alanları ise başka bir kısıtlayıcı etken yoksa konut ve kentsel sosyal teknik altyapı alanları olarak düzenlenmiştir.
YAPI YÜKSEKLİĞİ ÜÇ KAT
İkincil olarak ise zeytinlik alanlar ile iç içe kalan ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün görüşüne göre tarım dışı amaçla kullanılabilecek alanların bulunduğu bölgelerdir. Bu tür konut alanlarında ise inşaat emsal, E=0,60 ve en çok yapı yüksekliği 3 kat olarak düzenlenmiştir.
Zeytinli alanlarda; çok büyük ve çok küçük yapıların yapılarak zeytinlik dokunun bozulmasını engellemek için plan notları düzenlenmiştir. Bu kapsamda; bina taban alanının en fazla 150 m2, en düşük ise 125 m2 olabileceğine ilişkin olarak düzenleme yapılmıştır. Ayrıca bir zeytinlik alanda toplam inşaat alanının 125’e bölümünden elde edilen değer kadar parsele yapı yapılabileceğine ilişkin hüküm yapılmıştır.
5 BİN KİŞİNİN YAŞAMASI ÖNGÖRÜLDÜ
Plan alanla ilgili nüfus hesabı ise şöyle:
NÜFUS HESABI Konut alanları (E:0.90): Planda Ayrılan Alan = 216405 m2 İnşaat Alanları toplamı = 216404 * 0.90 = 194764 m2 60 m2/kişi hesabından = 194764 / 60 = 3246 kişi Konut alanları (E:0.60): Planda Ayrılan Alan = 48770 m2 İnşaat Alanları toplamı = 48770 * 0.60 = 29262 m2 60 m2/kişi hesabından = 29262 / 60 = 487 kişi
(Z) Zeytinlik Alanlar Planda ayrılan alan = 528950 m2 İnşaat Alanları toplamı = 528950 * 0.10 = 52895 m2 35 m2/kişi hesabından = 52895 / 35 = 1511 kişi Zeytinlik alanlarda; 1511 kişinin yaşayacağı hesaplansa da; bazı zeytinlik alanların %10’dan fazlasının yol için ayrılmış olması nedeniyle yapı yapma hakkının bulunmaması, bir zeytinliğe ancak bir bağımsız bölümün yapılabiliyor olması ve bazı zeytinliklerde yola terklerden dolayı %10 yapılaşma hakkının altında bir değerde yapılaşacak olmasından dolayı gerçek nüfus hesaplanan değerin altında olacaktır. Bunun da yaklaşık olarak bölge toplamında %10 olduğunu varsayarsak zeytinlik alanlarda = 1511 kişi* 0.90 =1360 kişinin yaşayacağı öngörülmektedir. Bu durumda planlama alanında toplam = 3246+487+1360 = 5093 kişinin yaşaması öngörülmektedir.