Halil İbrahim GÜLER / GÜNDEME BAKIŞ - İzmir Büyükşehir Belediyesi Eylül ayı olağan meclis toplantısının son oturumu Başkan Tunç Soyer yönetiminde Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleşti. Toplantıda Soyer ile AK Partili meclis üyeleri arasında gergin anlar yaşandı.

TANSİYON YÜKSELDİ
Başkan Soyer, AK Partili Hakan Yıldız’a cevap vererek, ” İZSU Stratejik Planı, istediğiniz her şey bu planda var. Tavsiye ederim bir daha baştan sona okuyun. İZSU’nun 4 yıl içinde ne yapacağını detaylarıyla görebilirsiniz. Ancak biz buna rağmen bir sunum hazırlayacağız ve sunacağız” dedi.

BURASI SİRK DEĞİL
Hakan Yıldız, Soyer’in sözünü keserek araya girmesinin ardından Boztepe de araya girdi. Başkan Soyer, sözünün kesilmesine sinirlenerek “Burası sirk değil” ifadelerini kullandı. Soyer’in ifadelerin AK Partili Hüsnü Boztepe, “Canım neden sirk olsun” dedi.

TBMM’DE ÇOK GÖRDÜK
Başkan Soyer, mecliste yaşanan gerginliğin TBMM’de çok yaşandığını hatırlatırken, “Bunu neden yapıyorsunuz ben hiçbirinizin konuşmasına müdahale etmiyorum. Böyle bir şey olamaz. Bu meclisimizin çalışmasını tahrip eden bir şey. Biz bunu TBMM’de çok gördük ve hepimiz çok üzüldük. Bunu yapmayın ben sizleri saygıyla dinliyorum sizden de bu saygılıyı beklemek hakkım. Özellikle Hakan bey sizden rica ediyorum sözümü kesmeyin. Bilgi sahibi olmadan fikir beyan etmek bize yakışmıyor” diye konuştu.
Bunun üzerine Yıldız, “Sayın Başkan, 3 yılda yüzülebilir körfez projeniz var. İZSU bize ne olur 3 yıl içindeki yol haritasını anlatırsa biz de sizin ‘Yüzülebilir Körfez’ projenize katkı sunabiliriz. İZSU ile ilgili ciddi sıkıntılarımız mevcut bilgilendirilmeyi talep ediyoruz” dedi.

“MECLİS ÜYESİNE YAKIŞMIYOR”
İZSU’nun olağanüstü bir çalışma sergilediğini ifade eden Başkan Soyer, “İZSU belki de Türkiye’deki en çok biyolojik arıtma tesisini yapmış kurumdur. Olağanüstü bir kadrosu var ve planda oldukça bilimsel şekilde hazırlandı. Hakan beyin ticari bir işletme olsa batarmış buna katılmıyorum. Meclis üyesine yakışmıyor. İZSU büyükşehir belediyesine bağlı hiçbir kentte olmadığı kadar çok biyolojik arıtma tesisi yapmıştır. İzmir’de ne kadar yağmur suyu kanalı yapılması gerektiğine dair fikri olan var mı? Kaç metre yağmur suyu hattı yapmalıyız ki pis su ile karışmasın 5 bin kilometre yapılması gerek” dedi.

5 YILDA İZMİR…
Soyer’e cevap veren Hızal, “Siz İzmir Büyükşehir Belediye Başkanısınız. Meclisi’n de başkanısınız. Dolasıyla geçen oturumda da buna benzer bir tabloyla karşılaştık. Burada İzmir’i ve sorunlarını konuşuyoruz. Sizinle yapacağımız bir özel görüşmede makamınıza gelir konuşuruz. Mesele o değil. Ogün verdiğiniz cevap gerçekten üzmüştür. Bugün de üzüldük. Buranın sirk olmadığını biz de biliyoruz. Burası İzmir büyükşehir Belediyesi. İZSU stratejik planını konuşuyoruz. Yağmur suyundan bahsettiniz. İzmir’in 5 bin kilometre boru hattı yapılması gerektiğini söylediniz. 2014-2018 yılı arasında yağmur suyu hattında 498 kilometre yapılmış. 14 yıldan bahsediyorum sayın başkanım. Biz bu stratejik plana olumlu oy veriyorsak yüzde 10 oranından değil yüzde 80’den bahsetmek istiyorum. Biz İzmir’de 5 yıl sonra Venedik Film Festivali’nin yapılmasını istiyoruz” diye konuştu.

“KÖRFEZDE YÜZEMEYİZ”
AK Partili Meclis üyesi Hakan Yıldız, Soyer’in ‘Yüzülebilir Körfez’ projesinin gerçekleşmeyeceğini savunurken, “3 yılda İzmir Körfezi’nde yüzebileceğimizi söylüyorsunuz ancak yüzemeyiz, kanalizasyon suyu ile yağmur suyunu aynı hatta götürüyoruz. Siz İzmirlilere bunu söylüyorsunuz, eylemini görelim.  İzmir körfezinde keşke hep beraber yüzsek, keşke çocuklarımıza güzel bir İzmir bıraksak istiyoruz” dedi.

“BEN SÖYLEDİĞİM ŞEYİN ARKASINDAYIM”
Soyer, “Ben doğru bilgilendirme yapıyorum. sözünüze dikkat edin. Bahsettiğiniz Disneyladn meselesine gelince gereğini yapacağım. Stratejik plana Disneyland yazamazsınız. Ben doğru bilgilendirme yapıyorum asla yanlış bilgilendirme yapmam söylediğim şeyin de arkasında dururum. Ben gereğini yapacağımı söylüyorum bunun için de ne gerekiyorsa onu yapacağız. Ama daha bir şey yapmadan bunu yapamazsınız, bunun hiçbir verisi yok derseniz olmaz. İZSU’daki arkadaşlardan rica ettim onlar bir sunum hazırlayacak ve sunum yapacaklar”

BOZTEPE’DEN SOYER’E SERT SÖZLER
AK Partili Boztepe, sirk tartışmalarına katılarak, “Sirk benzetmenize cevap vermek istiyorum. Seferhisar için lay lay lom diyen sizsiniz. Çav Bella ile oynayan sizsiniz. Siz daha CHP’nin binasının yerini bilmezken ben 25 yıl CHP’de siyaset yaptım. Solculuğun sosyal demokratlığın ne olduğunu bilen bir arkadaşınızım. Kaldı ki Çav Bella ile oynayan hoplayan zıplayan ben değildim 6 aydır buradayım, hiç siyaset yapmadım demek ki yapmamız gerekiyor” dedi.

SOYER’DEN BOZTEPE’YE CEVAP
AK Partili Boztepe’ye cevap veren Soyer, “Ben sizin üslubunuzun renkli olduğunu biliyorum. Bundan da mutluyum üstelik muhalefette olması çok hoş. Beni üzen şey ben bu meclisi yönetirken ne söz kesiyorum ne kimsenin sözüne müdahale ediyorum. Birçok zaman sınırları da aşarak daha çok konuşulmasının önünü açıyorum. Lay lay lom sözümden bunu nasıl çıkarıyorsunuz anlamıyorum. Seferihisar’da zaman yetmiyor sanıyordum. İzmir’de çok daha yoğun bir zaman sıkıntısı söz konusu” dedi.