GÜNDEME BAKIŞ-Karşıyaka Atakent’te bulunan Emlak Bankası Konutları’nın imar planları davalık oldu. Emlak Konutları Platformu Sözcüsü Mehmet Nevzat Özkılıç, İzmir 3. İdare Mahkemesi’ne başvurarak, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Karşıyaka Belediyesi’ne, imar planı ve imar durumu davası açtı. Platform Sözcüsü Özkılıç, “Bugün itibariyle haklı olduğumuz davamızın dilekçesini verdik. Katkıda bulunan tüm komşularımıza hayırlı olsun. Adaletin, mağdurların yanında olacağına olan inancımız tamdır. Davaya katkılarından dolayı emekli İdari Mahkemeler Hakimi, değerli komşumuz Sayın Nuray Edizel’e teşekkür eder, davamızın savunmasını yüklenen oğlu Av. Eser Edizel’e başarılar dileriz” dedi. 

BAŞKAN TUGAY, “DOKUYU KORUYACAĞIZ”
Uzun süredir kamuoyunda yer alan, Emlak Konutları imar planları tartışmasına ilişkin, Atakent Emlak Konutları imar planlaması sürecini yöneten Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay konuyla ilgili, “Atakent’te Emlak Bankası Konutları 5 ve 12 katlı bloklardan oluşuyor. Bu bölgenin daha önceki imar planı notlarında bir belirsizlik bulunuyor. 1973-78 ve 84 yıllarında imar planı kararları alınmış. Yani 1984’de İzmir Belediyesi tarafından bu kararlar alınmış. Ne hikmetse bu bölge dışarıda kalmış, sanıyorum atlanmış. Burayı satın alan insanların aldıkları tarihte geçerli olan bir imar planı kararı vardı. Buna göre şu anda mevcut olan konutlarında yüzde 20 – 22 -27 gibi değişik oranlarda taks dediğimiz, oturduğu parselde inşaat alanı olarak bir karar durumu var. Binalar, yıkılıp yeniden yapılmak istenildiği zaman, eskiden yapılan imar planı kararı geçerli mi yoksa yeni bir imar planı var mı diye araştırma yapılıyor. Burada da bir belirsizlik olduğu ortaya çıkıyor” diye konuşmuştu.

 “VATANDAŞLAR BÜYÜME HAKKINA TEPKİ GÖSTERDİ”
Bölgedeki vatandaşların yapılan 2 binadan rahatsız olduğunu ifade eden Başkan Tugay, “Eskiden alınmış imar planı kararı, Büyükşehir Belediyesi tarafından değiştirildiği zaman bu bölge dışarıda kalmış. Bizden önceki dönemdeki belediye başkanı 2 bina ile ilgili karar verirken kendi inisiyatifine göre yüzde 60’a çıkan oranlarda yapılaşma kararı, izni vermiş. Bu binalar insanları çok rahatsız etmiş, yoğun bir şikayet oldu. Vatandaşlar, burada usulsüzlük var diyerek, normalden fazla inşaat alanı olduğunu belirterek, belediyenin usule uygun davranmadığı yönünde iddialarla mahkemelere başvurmuş. Çünkü bu mahallenin yeşil dokusu bol, binalar arasındaki bahçe mesafeleri fazla, burası ağaçlarla dolu yemyeşil bir alan. Yapılan 2 binayla bu dokunun kaybolduğu görülmüş ve bölgedeki vatandaşlar tepki göstermiş. Bu konu bizim önümüze geldiğinde, ‘Bu konuyu araştıralım, inceleyelim ona göre karar verelim’ dedik. Arkadaşlarımız aylara varan araştırma yaptı ve bu bölgenin yeşil dokusunun korunmasının öncelikle o mahallede yaşayanlar ve Karşıyakalılar için önemli olduğunu, binalarında önceki boyutunun korunarak yapılmasına karar verildi. Bu yönde de plan notu kararı aldık. Nevzat Özkılınç başta olmak üzere AKP Karşıyaka Belediye Başkan Adayı Ayda Maç’la beraber toplantılar yaptı. Bu toplantıların ardından organize bir hal alarak, bölgedeki bazı insanları ikna etmeye çalışıp, imza topladılar. ‘Biz binalarımızı büyütmek istiyoruz, yeşil alanı yiyebiliriz. Bu bahçe bizim bahçemiz, sizi ilgilendirmez’ dediler. Yüzde 20’lik alanı imar kanunu mevzuatına dayandırarak yüzde 40’a çıkarmamızın onlar için hak olduğunu, bizim bunu yapmak zorunda olduğumuzu iddia ettiler. Biz de belediye olarak, ‘Hayır, siz burayı yüzde 20 ile aldınız, yüzde 20 ile devam etmeniz gerekiyor. Bizim yeşil alanı koruma hakkımız var’ dedik” açıklamasında bulunmuştu.