Halil İbrahim GÜLER/ GÜNDEME BAKIŞ- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, seçim öncesi verdiği vaatler arasında yer alan “kenti ortak akılla yönetme” kapsamında başlattığı arama konferansının ikinci olan Tarım ve Sağlıklı Gıdaya Erişim” programı gerçekleşti. Programda Başkan Soyer, konuşmak isteyen STK ve vatandaşlara söz hakkı vererek tek tek not aldı.

“İzmir’in diğer kentlerden ayıran en büyük özelliğinin ortak akıl ve kolektif zekayla iradesinin olduğunu kaydeden Soyer, “Bundan sonra da böyle olacak. Demokrasinin sadece, 5 yılda bir sandığa giderek oy kullanmak olmadığını, demokrasinin bir yaşam kültürü olduğunu biliyoruz ve bunun çok kıymetli olduğunun farkındayız. O nedenle İzmir gibi bir şehrin olağanüstü büyük potansiyelini ancak ortak akılla yakalayabiliriz. O potansiyelin yaratabileceği imkanları ortak akılla hayata geçirebiliriz. Aksi takdirde ‘ben en doğrusunu biliyorum’ ben en doğrusunu yaparım’ dediğimiz zaman o büyük potansiyel ıskalanır. Tam da bu nedenle bu şehirdeki yönetim anlayışının; katılımcı, ortak akılla şekillenecek bir model olmasını arzu ediyoruz. Bugün burada tarım başlığında, tarımın çok farklı paydaşlarıyla bir aradayız. Tarımın her alanında üretici veya tüketici olarak var olan, ekmeğini bundan kazanan kim varsa temsilcilerini buraya davet ettik. Burada bir beyin fırtınası yapacağız. Tarım ve turizm İzmir’in en temel iki ekonomik dinamiği… Bunun yanına sağlık, sanayi, enerjiyi eklemek mümkün ama tarım ve turizmin lokomotif olma özelliği var. Türkiye’de tarım politikalarıyla ilgili söyleyecek çok sözümüz olabilir, beğendiğimiz beğenmediğimiz noktalar olabilir ama biliyoruz ki yerelde başka bir tarım politikası geliştirmek mümkün” diye konuştu.

BİZ DE BU ÇITAYI YÜKSELTME HEYECANI YAŞIYORUZ 
“15 yıl boyunca başta Aziz Kocaoğlu olmak üzere İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ürettiği ve geliştirdiği bir tarım politikası var, bu politikanın verileri son derece değerli” diyen Soyer, “15 yılın hafızasıyla yola çıkıyor olmak hepimiz için kolaylaştırıcı... Biz, o çıtayı biraz daha yukarıya taşıma heyecanındayız, o çıtanın yukarı çıkmasının mümkün olduğunu biliyoruz. İzmir’de ortaya koyacağımız politikalar diğer kentlerimize yol gösterecek, örnek model olacak. Bu mümkün ve bu heyecanı taşıdığımız içim buradayız. Türkiye’nin tarım politikalarını tartışmak mümkün ama geldiğimiz bir sonuç var ki; Türkiye çok çeşitli tarım ürünlerini ithal etmek durumunda kaldı, bu tabloyu ortaya çıkaran gerekçeler anlaşılır değil. Büyük afetler, kuraklıklar nedeniyle ortaya çıkan bir tablo değil. Ekonomi ve tarım politikalarından dolayı ortaya çıkan bir sonuç var. İthalatı sürdürerek ithalatı bitiremezsiniz, sadece üretimi destekleyerek, üreterek, uluslararası arenada var olarak ithalatı engelleyebilirsiniz. Bunları yapmak mümkün! Bugün burada bir beyin fırtınası gerçekleştireceğiz. Formatımız şu şekilde olsun istiyoruz; 5 yılın sonunda herkes bulunduğu konum itibariyle nerede olmayı hedefliyor, bunu konuşalım istiyoruz. Üretici kooperatiflerimiz, hangi noktada bulunmayı arzu ediyor ve bu noktaya varmak için ne yapılması gerektiğini düşünüyor ve bu noktada büyükşehir belediyemizden beklentisi nedir... 5 yıl sonrasının hayalini kuralım, ortak hayal, ortak hedef çıkarmaya çalışalım. Farklı çıkarlar ve menfaatler olabilir ama ben ortak bir akıl ve hedef ortaya koyabileceğimize inanıyorum” diye konuşu.

SOYER MENEMEN’DE 500 DÖNÜM BUĞDAY EKECEĞİZ 
Bir vatandaşın, “Seferihisar’daki Ata ekmeğimizin İzmir’in her yerine satılmasını istiyoruz” sözlerine cevap veren Soyer, “Menemen’de 500 dönüm karakılçık buğdayı ekmeyi düşünüyoruz” diye konuşu.

KADİFEKALE’YE KADINLAR İÇİN STANT 
Kadınların üretime katılması yönünde bir görüş gelmesi üzerine açıklamada bulunan Soyer, “Kadifekale’de 120 stantla kadınların ürünlerinin satabileceği bir pazar açıyoruz. Hepinizi de davet ediyoruz” dedi.

EŞ SOYER: KAYNAKLAR HALİNDE TÜKETİCİYLE BULUŞMAK İSTİYOR 
Toplantıda söz alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in eşi İzmir Köy-Koop Başkanı Neptün Soyer, “İzmir’de Türkiye’ye örnek olmuş kooperatifler var. İçiniz rahat olsun, iyi adil, temiz gıdaya ulaşacağımız zaman kooperatifler en iyi adres. Üreticiden ürünü alıp tüketiciyi aracısız ulaşacağına inanıyoruz. Üreticiler olarak yüzde 20 hallerde yer almak istiyoruz. Bununla birlikte ürünleri tüketiciyle buluşturmak istiyoruz. Üretici kooperatifleri olarak Kaynaklar’daki hallerde tüketiciyle buluşmak istiyoruz” diye konuştu.  

ALIM GARANTİLİ ÜRÜN 1 MİLYONA ÇIKARACAĞIZ 
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin alım garantili ürün üretmeyle ilgili açıklamada bulunan Soyer,  Geçen 12 yıl içerisinde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, alım garantili üretimde, üreticilerden 470 milyon ürün aldı. Biz bunu 5 yıl içerisinde 1 milyara çıkartacağız. Bir tür tarım planlaması yapmak istiyoruz. Ürün deseni geçmişteki olanakları ve birikimlerini kullanmak istiyoruz. Normalde Tarım Bakanlığının yapması gereken bir şeyi İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak yapmaya başladık. Bir sonraki yılda neyin ne zaman üretileceğini, hatta fiyatı ve nereye pazarlayacağını biliyor olacağız” dedi. ,

SOYER’DEN SÜRPRİZ İŞ TEKLİFİ 
Yüksek Teknoloji Üniversitesi öğrencisi Selen Akkay sağlıklı tarım ve gıda ile ilgili projeleri olduğunu ve bu projeleri Soyer ile paylaşmak istediğini söyledi. Bunun üzerine Başkan Soyer, “Ben de size iş teklif ediyorum. Projelerinizi burada hayata geçirebilirsiniz” diye konuştu.  

TARIM ALANLARINI İMARA AÇMAYACAĞIZ
Bir vatandaşın tarım alanlarının korunması ile ilgili talebine yanıt veren Başkan Soyer, “Biz tarım alanlarını imara açmayacağız, koruma alanlarını imara açmayacağız” dedi.


Ayrıca Başkan Soyer, Büyükşehir Belediyesi’nde İklim Değişikliği Dairesi kurduklarını söyledi.