Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - İzmir Büyükşehir Belediyesi İZBETON AŞ ve SS İş İnsanları  Gaziemir Yapı Kooperatifi işbirliğiyle gerçekleştirilen Gaziemir Kentsel Dönüşüm Alanı 1. Etap Temel Atma Törenine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile birlikte katıldı. Gençlik kolları Kılıçdaroğlu'nu "Yürü bildiğin yolda, gençlik daima yanında" ve "Seninle Mezara biz Kılıçdaroğlu" yazılı pankartlarla karşıladı.

KILIÇDAROĞLU: “SİZLERİN HAYALLERİ BENİM HEDEFİM” 
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu,  Gençlik Kollarının açtığı pankarta kayıtsız kalmadı. Kılıçdaroğlu,  “Teşekkür ederim gençler benim umudum da sizlersiniz. Türkiye’yi çağdaş uygarlığa beraber taşıyacağız bundan hiç endişem yok. Bu ülkede gençler umutsuzluğa kapılmamalı, geleceklerini yurt dışında değil Türkiye’de aramalı, işsiz kalmamalı, özgür konuşabilmeli. Sizin hayalleriniz benim hedefimdir. Buraya Anadolu’nun çeşitli yerlerinden geldiniz. İnsanlar oturdukların evin yaşanabilir olmasını istiyor, doğalgazının olması lazım. Bölgeyi biliyorum, bir deprem bölgesi aynı zamanda, acılar da yaşandı evler depreme dayanıklı olmalı, yaşanabilir olmalı, pencereden bakanlar park, güzel bir doğa görmeli, insanlar o parklarda biraz nefes alabilmeli. Aynı zamanda mahallenin bir kültürü vardır o kültür içinde düğün, cenaze yapılır. İnsanları bir yere göndererek, farklı yerden konut vererek insanları buradan koparamazsınız. Kentsel dönüşüm yapılırken bir de güvence gereklidir. Kişi güven içinde evet evim yıkılıyor ama ben güzel bir konuta sahip olacağım demeli. İstanbul Fikirtepe olayı kolay unutulacak bir olay değil; müteahhit ile vatandaş karşı karşıya geldi, perişan oldular. Ama bizim belediye başkanlarımız bu ortama izin vermedi. Sizin garantiniz doğrudan belediye oldu. Güven içinde evlerin temelini atacağız bitecek. Anahtar tesliminde de söz veriyorum anahtarları da teslim edeceğiz” diye konuştu.

“BEN SARAYLARA MERAKLI DEĞİLİM”

Kılıçdaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bir de belediye başkanlarımıza engeller çıkarıyorlar, ama belediye başkanı arkadaşlar asla ve asla mazeret üretmiyor, bunu kendilerine söyledim tüm engelleri aşıp vatandaşa hizmet edeceksiniz' dedim. Bu çerçeve de çalışıyorlar. Teşekkür ederim. AK Partili vatandaşların yaşadığı yerlerde büyük sıkıntılar var. Ama İktidar olunca Türkiye’nin neresinde olursa olsun orada sorunları çözeceğiz. İzmir çok güzel bir kent, İzmir Milletvekili olmaktan gurur duyuyorum, sizlere hizmet etmek benim için çok önemli. Hazine fazlalığı nedeniyle tapuda sorunlar var Halil Başkan bana defalarca aktardı, Engin Altay Bey’e dedim bu sorunu çözün ve parlamentoda da bunu İzmirliler izlesin. Bu evlerde güzellik ve huzur içinde oturmanızı temenni ediyorum. Siz ne kadar huzur içinde yaşarsanız biz de o kadar memnun olurum. Sözüm var bu ülkeye hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecek ben saraylara meraklı değilim ben vatandaşın evine, sofrasına, kahvesine, çayına,  güler yüzüne meraklıyım ve her daim de yanlarında olacağım."

SOYER: "VAR GÜCÜMÜZLE ÇALIŞIYORUZ" 
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Gaziemir Kentsel Dönüşüm Alanı birinci etap temel atma töreninde sizlerle bir arada olmanın mutluluğunu yaşıyorum. İzmir'in en güzel mahallelerinden birini burada kuracağız, bunun ilk adımını da burada atıyoruz. Bugün, İzmir’in insanca ve doğayla uyumlu dönüşümünde yepyeni bir sayfa daha açıyor, Gaziemir’de dönüşümü başlatıyoruz. İzmir’in yaşlı yapı stoğu şehrimizin en temel sorunlarından biri. Bunu çok iyi biliyoruz. Yarım yüzyılı aşan bir sürede oluşmuş bu plansızlığı düzenlemek ise hiç kolay değil. Biz bu sorunu çözmek, her İzmirlinin hak ettiği güvenli ve sağlıklı konutlara kavuşmasını sağlamak için altı bölgede, 248 hektarlık alanda çalışmalarımıza başladık. Gaziemir, Ege Mahallesi, Uzundere, Ballıkuyu, Çiğli Güzeltepe ve Örnekköy’deİzmir’in dönüşümünü adım adım gerçekleştiriyoruz. Genç bir İzmir inşa etmek için var gücümüzle çalışıyoruz" dedi.

"275 KONUT 15 İŞYERİ YAPILACAK" 
Soyer açıklamasını şöyle sürdürdü:
Gaziemir’de, Kentsel Dönüşüm Alanı’nın bugün temelini attığımız birinci etabı, konut ve işyerlerinin bulunduğu yedi adet bloktan oluşuyor. Yaklaşık 151 milyon liralık bedelle, 39 bin metrekare alanda 275 konut ve 15 işyerinin yapılacağı bu inşaat tamamlandığında, vatandaşlarımız depreme dayanıklı ve sağlıklı konutlara kavuşmuş olacak. İzmir’de depreme dayanıklı, yepyeni bir mahalle daha doğacak. Fakat bu tek başına bizim için yeterli değil. Kentsel dönüşüme sadece eski binaların yıkılıp yerine yenilerinin yapılması olarak bakamayız. Bakmayız. Kentsel dönüşüm çalışmalarımızda üç temel ilkeyi benimsedik. Birincisi yerinde dönüşüm. Elbette amacımız İzmir’de yaşayan herkese daha güvenli ve sağlıklı evler sağlamak.  Fakat biz aynı zamanda İzmirlilerin, dönüşüm sonrası mahallelerinden kopmasına razı gelmiyoruz.

"BÜYÜKŞEHİR KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN GARANTİSİDİR" 
Bu nedenle ikinci ilkemiz her bir vatandaşımızın rızasını almak. Yani yüzde yüz uzlaşıyla dönüşüm yapıyoruz. Ve son olarak… Tüm bu süreci İzmir Büyükşehir Belediyesi güvencesi ve garantörlüğü ile yürütüyoruz. Vatandaşlarımız teker teker tapularını Belediyemize teslim ediyor. Biz de tüm süreci açık ve şeffaf bir şekilde vatandaşlarımızla birlikte yürütüyor ve evlerini inşa edip anahtarlarını teslim ediyoruz. Büyükşehir Belediyesi İzmir’de kentsel dönüşümün sigortasıdır. Biz kentsel dönüşüm yaptığımız yerlerde evleri yıkarken, ruhları incitmiyoruz. Daha iyisini hep birlikte inşa ediyoruz. Tüm diğer kentsel dönüşüm projelerimizde bunu başardık. Göreceksiniz, burada da aynı başarıyı elde edeceğiz.

"DEVLET DESTEĞİ ALAMAYAN VATANDAŞLARIMIZ" 
Hepinizin bildiği gibi 30 Ekim depreminden sonra özellikle Bayraklı’da çok sayıda yapı hasar gördü. Devlet desteği alamayan orta ve az hasarlı binalarda yaşayan vatandaşlarımızdan gücü yetenler kendi imkânlarıyla dönüşüm süreçlerini başlattı. Fakat bu imkâna sahip olmayan vatandaşlarımız ne yapacağını bilemeden, kaygı ve endişe içerisinde kaldı. Fakat biz kendimizi hiçbir zaman mazeret makamı olarak görmedik. Koşullar ne olursa olsun bizim görevimiz icraat makamı olmaktır. Hele hele konu anayasal güvence altında olan konut ve barınma hakkı ise meseleyi elimiz kolumuz bağlı seyredemezdik. Birçok alanda uyguladığımız kooperatifçilik modelini 30 Ekim depreminden sonra zor durumda kalan vatandaşlarımız için devreye aldık. Gördük ki insanlarımız güvenebileceği, sırtını dayayabileceği bir kamu yönetimi anlayışına susamış.

"GELECEĞİ ORTAK AKILLA İNŞA EDİYORUZ" 
Kooperatifçilik modeliyle vatandaşlarımız kendi binalarının müteahhidi oldu, biz de Büyükşehir Belediyesi olarak tüm aşamalarda onların yanında durduk. Bir araya geldiğimizde her şeyin üstesinden gelebileceğimizi bir kez daha hep birlikte göstermiş olduk. Biz Türkiye’nin geleceğini hep birlikte, ortak akılla inşa edeceğimize inanıyoruz. İzmir’in geleceğini inşa etmede elini taşın altına koymaktan geri durmayan İş İnsanları Gaziemir Konut Yapı Kooperatifine, belediye şirketimiz İzbeton’a ve bu uğurda alın teri döken tüm çalışma arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyorum. Bu doğrultuda bizlere güç veren, cesaretiyle hepimizi yüreklendiren, İzmir’in ve tüm Türkiye’nin umudunu yeşerten Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na şükranlarımı sunuyorum.

ARDA: “İZMİR’İN EN GÜZEL MAHALLESİNİ İNŞA EDECEĞİZ” 
Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, “Sayın Genel Başkanım bugünün en heyecanlısı ve mutlusu benim. Bu mahallede 15 yıldır yaşanan sorunları bizzat ben görüyor ve yaşıyorum. Buradaki vatandaşlar araziler hazineye ait olduğu için ve Kentsel dönüşüm yasasında Büyükşehir’e zamanında arsalar devredilmediğinden dolayı çok sorun yaşadılar. 15 yıldır evlerine çivi çakamadılar, doğalgaz kullanamadılar. Mahallemizde sadece bir tane okul var 44 tane 6 yaşında yavrumuz bir sınıfta eğitim almaya çalışıyor. Bir öğretmen 44 yavrumuza eğitim veriyor, sıkıntıları büyük. Bundan 3.5 yıl önce 29 Mart akşamı bu mahallede buz gibi bir  havada seçimden iki gün  önce toplantı yaptık soğuk havada sımsıcak bir söz verdik ve bu kentsel dönüşümü biz yaparız dedik. Şu an Büyükşehir hukuki süreç sonrasında arsaları aldı ve yeni bir yöntem ile  İş İnsanları Kooperatifi ile yerinde dönüşümle hiçbir vatandaşı yerinden, komşularından etmeden onlara en güzel mahalleyi inşa etmeye başlıyoruz hayırlı uğurlu olsun. Sayın Genel Başkanım buradaki vatandaşların bir de tapularında ki hazine miktar fazlalıkları sorunu var. Bu konuda iktidara çok çağrı yaptık ama asla bir adım atılmadı. İnşallah CHP iktidarında bu sorunu çözmek de bize nasip olacak. Aktepe ve Emrez Mahalleri bugün baharı yaşıyor. Burada İzmir’in en güzel mahallesini inşa edeceğiz Çok yakında Genel Başkanımızın önderliğinde Türkiye Cumhuriyeti’nin en büyük makamı da onun önderliğinde baharı yaşayacak. Gaziemir olarak bugünde yarın da yanınızdayız” ifadelerini kullandı.

DENİZ İZMİR MODELİNİ ANLATTI: İZMİRLİNİN DİĞER İZMİRLİNİN EVİNİ YAPMASI 
Gaziemir Konut Yapı Kooperatifi Başkanı Serdar Deniz, "İzmir kurtuluş  mücadelesinin zaferle sonuçlandığı şehir, Mustafa Kemal Atatürk ve onun ilkelerine bağlılığını ispat etmiş bir şehir. Bu şehrin yerel lideri Tunç Soyer'in vizyonu ile İZBETON'un yöneticilerinin ortaya koyduğu kentsel dönüşümde İzmir modeli yeni bir model. Şehrimizin, dayanışma içinde çağdaş bir anlayışla yenilenmesidir. İzmir iş dünyası her zaman 'İzmir dayanışmacıdır' demiştir. İzmir'in bir sorunu olsa İzmirli geri durmaz. Bu model bir İzmirlinin diğer İzmirlinin konutunu inşa ettiği bir dayanışma modelidir. Her işte olduğu gibi kendi göbeğini kendi kestiği İzmir modelidir. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer'den başlayarak her İzmirlinin yüreğinin İzmir için atmasıdır. Ekonomik krizde ayağa kalkan bir şehrin hikâyesidir. Kentsel dönüşümde de tam olarak böyle oldu. Belediye Başkanımız Tunç Soyer iş dünyasına çağrıda bulunarak, 'Yıllardır bekleyen kentsel dönüşümü hızlandıralım, kooperatifler kurulsun, yıllardır evini bekleyen hemşerilere ev olsun' dedi. Bizler de elimizi taşın altına koyduk. Çıktığımız bu yolda hemşerilerimiz bize güvendi ve kooperatif üyelerimizi tamamladık. İzmirli bizlere güvendi, şimdi bu güvene layık olma zamanı. Hızlıca ve kaliteli olarak konutlarımızı 28 ayda tamamlayıp teslim edeceğiz" açıklamasında bulundu.

KILIÇDAROĞLU'NUN "BENİMLE MİSİNİZ" SORUSUNA YANIT: EVET!
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun milletvekilleri ile yaptığı değerlendirme toplantısında sorduğu "Gerçekten benimler birlikte misiniz" sorusuna yanıt veren Deniz, "Sayın genel Başkanım dün sorumuştunuz 'benimle misiniz' diye, evet! İzmirli İzmirli ile dayanışır, İzmirli İzmirlinin yanındadır. İlk dönemimizi başarı öyküleriyle kapatıp yeni bir dönemi başlatmak için gece gündüz çalışacağız" ifadelerini kullandı. Kooperatifçilik modeline gelen eleştirilere de değinen Deniz, "Hep beraber emeğe saygı" dedi.