GÜNDEME BAKIŞ- İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, Karaburun Küçükbahçe Mahallesi’nde SEVTUR Turizm ve Ticaret AŞ’ye ait Karaburun GES Projesi’ni Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı. Çelebi Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kuruma 6 soru sorarak yanıtlarını istedi.

CHP’li Çelebi’nin soruları şu şekilde:
1-70'Ii yıllarda ‘Zeytin Ağaçlı Tarla’ olarak parsellenen bu büyük alanlar bugün Web Tapu/Kadastro sisteminde hala ‘Zeytin Ağaçlı Tarla’ olarak geçmesine rağmen GES projesi için arazi uygunluğu çalışmalarında ‘Zeytin ağacı yoktur’ diye projeye izin mi verilmiştir? Bu İzni kimler vermiştir?
2-Proje sahası olarak seçilen alan, uydu görüntülerinden de görüleceği üzere yoğun orman alanı iken. bugün bu ormanın traşlandığı ve toprağın da sıyrılması ile bölgenin ekosisteminin büyük tahribata uğradığı görülmektedir, projenin arazi uygunluğu çalışmalarında bölgede çam ağacı yoktur.- diye projeye izin mi verilmiştir? Bu izni kim/kimler vermiştir?
3-Firma, 300.000 metrekarelik alanın İş makinaları İle hallaç pamuğu gibi atmış ve 100.000 metrekare üzerinde yer başlanmıştır. Proje alanı, Karaburun Yarımadası ve Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırları içinde olmasına rağmen Web Tapu/Kadastro sisteminde ÖÇKB sorgulaması tanımlanmamıştır. Bu ne demektir?
4-Söz konusu GES, ÖÇKB İlan edilen sınırlar İçinde ve İriş Gölü İle Küçükbahçe’ye su sağlayan Karareis Barajı arasındadır. Bir kenarından da, konut alanları İle komşudur. GES Projesi'nin İris Gölü'ne uzaklığı sadece birkaç yüz metredir. Karaburun Yarımadası'nın tek sulak alanı olma özelliğine sahip İris Gölü çok sayıda kuş, sürüngen, memeli, bitki türü için ve özellikle göçmen kuşlar için önemlidir. Yakınına yapılacak bir GES İle başta kuşlar olmak üzere tüm sulak alan ekosistemine olumsuz etkisi olacağı açıktır. Tüm bunlar bilimsel verilerle desteklenmesine rağmen proje neden durdurulmamıştır?
5-Yarımadanın tek sulak alam olan İris Gölü'nün 71 yılların sonunda ilgili kurumların göz yummasıyla göl kenarına açılan kanallarla suyunun boşaltıldığı ve kurutulduğu. ardından da bölgede kadastral parselasyon yapılarak (563/564/565/566) özel mülkiyete geçişin sağlandığı bir süreç yaşanmıştır. 2019 yılında gölün önemli bir kısmına kanallar açılarak gölün kurutulmak İstenmesinin sebebi Küçükbahçe'yi GES havuzu mu yapmaktır?
6- -Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği- göre, Güneş enerji santralleri -sulak alan koruma bölgelerinde yapılması bakanlık iznine tabi yatırımlar- sınıfındadır. Hal böyle iken ilgili Bakanlıklar GES projesine izin verirken İris Gölünü nasıl değerlendirilmiştir?”