Halil İbrahim GÜLER/ GÜNDEME BAKIŞ- İzmir Büyükşehir Belediyesi kasım ayı meclis toplantısının birinci oturum İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer idaresinde gerçekleşti. AK Partili meclis üyelerini verdiği önergeler dikkat çekerken Başkan Soyer de Elektrik Fabrikası’nın Büyükşehir’e verilmesi yönündeki çağrısını yeniledi.  

AK PARTİ YENİ ÜYE ÖNERMEDİ
AK Partili meclis üyeleri Dilek Yıldız Büyükdağ, AK Partili üyeler Sema Yeşilçimen ve Çile Özkul, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu’ndan istifa ettiklerini bildirmişlerdi. İstifa eden isimlerin yerine komisyona yeni üyelerin seçilmesi gündeme geldi. Büyükşehir Belediyesi CHP Grup Sözcüsü, Nilay Kökkılınç, istifa eden üyelerin şimdiye kadar komisyona verdikleri katkılardan dolayı teşekkür etti. Kökılınç, AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal’a Büyükdağ, Yeşilçimen ve Özkul’a iletmesi üzerine hediye taktim etti. Başkan Soyer, mevzuat gereği AK Parti’den yeni üye önerisi verilmesi talep edildi. AK Partili Hızal, “Kafamızdaki soru işaretleri çok dile getirdik. Önümüzdeki süreçte tereddütlerimizin giderilmesi adına bir adım atılması gerekiyor. Aksi takdirde yeniden üye önerisinde bulunmayacağımız belirtmek isterim” dedi. Konuyla ilgili açıklama yapan Soyer, 9 kişilik komisyonda yasa gereği 6 üye ile de devam edeceği belirtti. Bu konu mecliste oy çokluğuyla kabul edildi.

AK PARTİ’DEN YENİ KART ÖNERGESİ
AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal ile AK Parti meclis üyesi Hüsnü Boztepe, yeni bir kart uygulaması başlatılması üzerine önerge verdi. Verilen önergede, “İzmir ‘Halk Taşıt’ adı altında uygulanmakta olan tarifelere ek olarak; 01.01.2020 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere tüm toplu ulaşım araçlarında faydalanabilecek Efes, Bergama, Flamingo vs. isimle yeni bir kart uygulamasının başlatılmasını talep ediyoruz. Bu uygulama aşağıda belirtiğimiz sistemle uygulanacak. Vatandaşlarımıza en uygun ücretle hizmet sunmak sosyal belediyeciliğin gereği olması sebebiyle önerdiğimiz bu ek uygulamanın meclisimizce ilgili komisyonlara havale edilmesini öneriyoruz. Buna göre: tam; 180 ile 200, öğrenci: 200 ile 60, 60 yaş üstü;180 ile 100, öğretmen; 180 ile 120 TL olarak belirlenecek” denildi. Önerge kabul edildi ve komisyonlara gönderildi.  

DEPREM AFET MASTER PLANI TALEBİ
AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal ile AK parti meclis üyesi Hüsnü Boztepe, İzmir deprem ve afet master planı komisyonu kurulması önergesi verdi. Konuyla ilgili açıklama yapan Başkan Soyer, “Bu konu üzerinde bir çalışma vardı” dedi. Önerge görüşülmesi üzerine komisyonlara gönderildi.

AK PARTİLİ MECLİS ÜYELERİNDEN İZMİR EVİ ÖNERGESİ
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin mülkiyetinde olan İstanbul’un Beyoğlu ilçesinde yer alan 697 metrekarelik taşınmazı ile ilgili AK Partili meclis üyelerinden bir öneri geldi. AK Partili meclis üyeleri Erhan Çalışkan ile Hakan Yıldız, mülke İzmir Evi inşa edilmesi için önerge verdi. Önergede şu şekilde: “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığının 2019-2024 yılları arasını kapsayan Stratejik planı meclisimizde kabul edilmiştir. İzmir'i dünya markası yapmak için yurtdışında temsilcilikler açılması için de meclisimizce Belediye Başkanlığı'na yetki verilmiştir. Bu çalışmalar doğrultusunda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığına ait İstanbul ili Beyoğlu İlçesi Sururi mahallesi 853 ada 17 nolu parselde bulunan 697 metrekare arsa üzerine, İzmir'i dünyada ve Türkiye'de marka şehir haline getirecek çalışmalara katkıda bulunmak amacıyla Dünyanın sayılı kentlerinden olan ülkemizin Ekonomi, iş, kültür ve sanatın merkezi olan İstanbul’da ' İzmir Evi 'inşa edilerek faaliyet gösterecek bir proje yapılmasını öneriyoruz.” Önerge hukuk ve plan bütçe komisyonlarında havale edildi.

MADDİ DESTEK VE EKSKAVATÖR HİBESİ
Mecliste Akçakale Belediyesi’ne maddi destek ver bir ekskavatör verilmesi yönünde karar verildi. Yardım yapılması yönünde yapılan açıklama metninde ‘Barış Pınarı Harekatı yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi’ cümlesine AK Parti’den tepki geldi. AK Parti Grup Sözcüsü Fatih Taştan cümleyi okuyarak kulak tırmaladığını ifade etti ve düzeltilmesini istedi. Konuyla ilgili söz hakkı alan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, “Fatih Bey uyarısı sözcüklerinin bazen yanlış noktalarına gittiğini, kurumsal olarak belediyemizin itibarına mani olmak istediği içindir. Art niyetle olduğunu düşünmüyoruz ama Barış Pınarı Harekattı mağduru, kelimesi yanlış yerlere gidebiliyor" dedi.

TAKTİRE ŞAYAN BİR HAREKETTİR
Büyükşehir Belediyesi CHP Grup Başkanvekili Mustafa Özuslu ise, “Gelen bu talep doğrusunda belediyemizin verdiği dayanışma taktire şayandır. Akçakale’ye dayanışmayı göstermek için iki maddeyi konuşuyoruz. Böyle bir dayanışmanın hem ülkemize hem de ülkemizdeki tüm insanların birliğine, yapılan bu hareketin ülkemizin menfaati doğrultusunda işbirliği olduğunu aktarmak istiyoruz” dedi.

GEREKSİZ ALINGANLIK GÖSTERMEYİN
Konuyla ilgili açıklama yapan Soyer, “Bütün gönlümüzde onların yanındayız. AK Parti, MHP, CHP, İYİ Parti bir ayrım yapmıyoruz. Büyükşehir Belediye Bakanı olarak sizin adınızı da yanlarında olduğumuzu söyledim. Gereksiz bir alınganlık göstermeyin. Hassasiyetimiz ortaktır, aynı şeyleri düşünüyorum. Buradan farklı şeyler çıkarmaya çalışanlar olacaktık. Hassasiyetimiz ortak” diye konuştu.   

BÜYÜKŞEHİR’E YAKIŞMIYOR
AK Parti Meclis Üyesi Erhan Çalışkan, “Akçakale Belediyesi’ne 23 yaşında bir ekskavatör veriyoruz. Geçmiş mecliste Çardak Belediyesi’ne büyük bir yardımda bulunmuştuk. Çardak Belediyesi’nin yarısı kadar buraya yardım etmiyoruz. Tekrar imkanlara bakıp neler yapılacağına bakılmasını rica ediyorum. Çünkü emekliliğine yakın bir araç vermek İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yakışmıyor” dedi.

MAKSİMUM RAKAM İÇİN YETKİ VERİYORUM  
Çalışkan’a cevap veren Soyer, “Yakışmıyor nasıl dersiniz! İmkanlarımız budur. 2’nci madde kaynak aktaracağımızı söyledik. Çok rica ediyorum. Bunu uzatacak bir şey değil. Komisyonlara yetki veriyorum. Maksimum rakam neyse onun verilmesi için yetki verilmesini rica ediyorum” diye konuştu.  

SOYER’DEN ELEKTRİK FABRİKASI ÇAĞRISI
Son olarak dilek ve temenni bölünde açıklamalarda bulunan “Buradan AK Partili meclis üyelerine bir ricada bulanacağım. Elektrik Fabrikası meselemiz bulunuyor. Biliyorsunuz, seçildiğimiz ay 35 milyon bedelle satın alma iradesi ortaya koymuştuk. Daha önce bir olumsuz cevap almıştık. Cumhurbaşkanımız ve bakanlarla yaptığımız toplantıda bunu dile getirmiştik. Tam iki ay önce bunu toplantıda ifade ettik. Bu bina çöküyor. İzmir’e ait bir yer. İzmir’in tarihi simgelerinden biri ve biz burayı kamu menfaati için kullanmak istiyoruz. Geciktikçe restorasyonu ve tamiri daha zorlaşacaktır. Sizden burası için destek vermenizi istiyorum. Bir an önce sonuca ulaşmasını istiyoruz” dedi.

SOYER’DEN BAŞKANLARA: ‘HAZIR BULUNSUNLAR’
Toplantıda Başkan Soyer, belediye başkanlarından ilçe belediyelerinin bütçelerinin görüşüldüğü esnada mecliste bulunmalarını istedi. Soyer, “Bir istirhamım olacak. Önümüzdeki günlerde ilçe belediyelerinin bütçelerinin görüşülmesi sırasında belediye başkanlarımız, bürokratlarıyla beraber hazır bulunsunlar. Meclis üyelerimizin soruları hakkında hazır olurlarsa daha rahat ederiz” dedi.