GÜNDEME BAKIŞ - Mecliste performans ve bütçe görüşmeleri oldu. Performans raporu ve bütçe meclisten oy çokluğu ile geçti. Bütçe hakkında konuşan CHP’li Yıldır, “2022 yılı bütçesi,  bütçe giderleri 495 milyon, bütçe gelirleri 460 milyon finansman da 35 milyon borçlanma ön görülmüştür. Geçtiğimiz yıla göre Karabağlar Meclisi’nin 2022 yılı bütçesi yüzde 16 oranında artırıldı” dedi.
AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Alper Güldalı,  hem performnas raporuna hem de bütçeye red oyu vereceklerini kaydetti. Güldalı, “Projeler için söz verdiniz ama biz bunla ilgili bir şey göremedik. Biz performans raporunda daha büyük projeler görmek isterdik. Gelirlerin tamına, yüzde yüzüne ulaşmışız. Her yıl olduğu gibi bir borçlanma görüyoruz, ama personel borcunu ya da geçmişten gelen borçlar için borçlanmayalım biz projeler için borçlanalım daha çok borçlanalım ama bu projeler için olsun. Bütçenin yüzde 50’si personel giderlerinde biz bu nedenlerle  AK Parti Grubu olarak performansa ve bütçeye red oyu vereceğiz” dedi.

MISIRLI: MATBAA AÇALIM PARA DA BASARIZ…
AK Partili Fikret Mısırlı’dan da gelirlerin iyi kullanılmadığını kaydetti.  Mısırlı, “Bu projeler Karabağlar’a vizyon arttıran şeyler değildir. Bunlar sadece belediyenin görevleridir. Örneğin Bornova Belediyesi’nin 11 tane Kültür Sanat Merkezi var ve belediye yapmış bizim hükümetimiz değil. 1 milyon lira basın yayın gideri var bunu yapacağımıza biz matbaa açalım olmadı para da basarız. Bunun yanında her geçen gün borçlanma artıyor. 6 pazar yerinin üstü hala açık ama siz hepsini kapattık diyorsunuz. Bizim birçok belediyeden daha fazla personelimiz var ve evet giderler de o yüzden artıyor. Personel sayımız şu an en yüksek durumda. Tamam, borçlandık 35 milyon ama bunu da hizmet olarak göremiyoruz” ifadelerini kullandı.

YILDIR: BİZ YOLCU GARANTİLİ BU GARANTİLİ ŞU GARANTİLİ İŞ YAPMIYORUZ
CHP Grup Başkanvekili Zafer Levent Yıldır’dan ise AK Parti’ye bizde yol garantili şu garantili bu garantili çalışma adeti çok çıkışı geldi. Yıldır, “Biz de yatırım yapmayı istiyoruz ama bu ülkede insanların ekonomik durumu belli. Enflasyon 3 yılda yüzde 52 artmış. İzmir Ticaret Odası İnşaat Komitesinin araştırmasına göre ise bir yılda enflasyon yüzde 145 artış.  Demir yüzde 4, çimento yüzde 13 zamlanmış.  Yani makul olalım. Bu belediyenin 500 binden fazla nüfus var, onlara sosyal anlamda da destek olması gerekiyor.  Mega proje ne demek para demek, biz yolcu garantili bu garantili şu garantili iş yapmıyoruz.  Belli olanaklarımız ve gelirimizle neyi yaratabileceğimizi hesaplıyoruz ve ona göre hareket ediyoruz. Biz sosyal demokrat olarak sosyal refah devletini savunmaya devam ediyoruz biz yatırımlarımızda sadece kazanç düşünmüyoruz biz halkımıza ulaşmaya yardıma çalışıyoruz” dedi. 

“ELEŞTİRİLER BİZİ ÜZMEZ GÜÇLENDİRİR”
Eleştiriler sonrası konuşan Başkan Selvitopu, Karabağlar’da kentleşmeyi güçlendirmeye çalıştıklarına vurgu yaptı. Selvitopu, “Eleştiriler bizi üzmez, güçlendirir. Bizim önceliklerimiz stratejik planlarımız da var. Bu işlerde başarılı olmanın yolu planlı ve programlı çalışmaktır. Aksi halde başarısız oluruz. Bahsedilen caddelerin genişletilmesi Karabağlar’ın genel bir sorunu Sırrı Taner Caddesi ile ilgili Büyükşehir Belediyemizin çalışması devam ediyor. Yaşlılar, çocuklar projelerimizin birçoğunu hayata geçirdik. Ben seçim vaatlerini her sabah önüme koyup bakıyorum ve hangisini yaptık hangisini yapmadık diye değerlendiriyorum.  Kent Merkezlerimizi arttırdık buraya kim geliyor dar gelirli ailelerimiz. Şimdi kültür merkezi yok dediniz, evet bir tek Bozyaka Kültür Merkezimiz sağlıklı olarak hizmet veriyor ama yapmaya çalışıyoruz. 500 kişilik bir düğün salonu yaptık, çok şükür bunu yaptık. Türkan Şoray, Yıldız Kenter Kültür Salonlarımız bitti, arkadaşlar faaliyete geçecek. Bu salonlarda 350 kişi rahatlıkla bir etkinlik izleyebilecek. Tiyatro da sinema da izlenebilecek. Büyükşehir Belediyemizin tamamladığı Yeşilyurt Kültür Merkezi var o da bitti. Yakın bir tarihte kentin birçok noktasında kültür sanat merkezlerimiz Karabağlar halkının hizmetinde olacak” ifadelerini kullandı.

“BUNLAR HİZMET DEĞİL Mİ?”
Borçlanma konusunda itinalı davrandığına dikkat çeken Başkan Muhittin Selvitopu,  “Biz borçlanıyoruz ama borçlanırken dikkatli borçlanıyoruz. 2 dönemdir Belediye Başkanıyım ve ben borçlanırken piyasa,  bankalar bana güveniyor, kefil istemiyor. Ben gelişi güzel borçlanmayı doğru bulmam. Öncelikle kendi gelirlerimiz ile ayakta duran bir belediye olmak istiyoruz. Sosyal belediyecilik konusunda da en iyi belediyelerden biriyiz. Pandemi döneminde gıda yardımı hiç aksamadı, kırtasiye kartı dağıttık. Yeşilyurt Pazar yeri projemiz hazır ama otoparkı genişletmek istiyoruz çünkü o bölgede otopark sorunu var. O nedenle de proje gecikti. Biz bu güne kadar pazar yerlerinden ilk kez tahsis ücreti alıyoruz, Günaltan Pazar yeri bir noktaya gelmiş ama çeşitli sebeplerde… Basit bir siyasi çıkar uğuruna yargıya götürüldü ve olay uzadıkça uzadı. Sonra plan iptal oldu ve yeni planı da şimdi kesinleşti, tekrar başlayıp oradan da pazar yeri yapacağız. Fen İşlerimiz asfalt, bakım onarım, kaldırım yapıyor ve tüm bunları kendi imkanları ile yapıyor. 23 milyon yedek ödeneğimiz var, yeri geldiğinde de bu ödeneği aktarırız. Engelli aracımız yoktu, birçok yeni araç alarak hizmete soktuk. Yeni araçlar 10 milyon lira tuttu. Kazıcı, kamyon gibi birçok araç alındı. Temizlik işleri içinde biz bir araç aldık bir tanesi de Büyükşehir’den hibe edildi. Eski tip konteynırlardan da vazgeçiyoruz, yeni tip çöp konteynırları koyuyoruz. Yurt yaptık 270 öğrencimizi ağırlayacağız ve tamamı dolu, bunlar hizmet değil mi? Biz dar gelirli çocuklarımızı ağırlamaktan mutluyuz” dedi.

BORÇLANMAMIZ HER GEÇEN GÜN AZALIYOR
2022 yılında sadece Gençlik Merkezi mi yapılacak eleştirilerini de cevaplayan Selvitopu, “2022 yılında siz sadece Gençlik Merkezi mi yapacaksınız deniyor evet ama bu yatırım kolay bir yatırım değil. Büyükşehir’den aksama olunca yeri gelince biz de para aktarıyoruz. O proje bir kompleks olacak hem çocuklara, hem gençlere hem d sporculara hizmet edecek. Evet, para konusunda tedbirliyiz. Kadın Sığınma Evi’nin yeri hazır her şeyi hazır bu konuda ketum davranıyorum ama 2022 yılında uygulamaya başlayacağız. Borçlanma faizlerimiz var evet ama bunları devlete ödüyoruz, geçmiş borçlar için devletin bir cebinden çıkıp diğer cebine giriyor. Bankalara faiz ödemiyoruz ve borçlanmamız da her geçen gün düşüyor, önümüzdeki yıl daha da düşecek. Meclisten 30 milyon borçlanma yetkisi aldık 15 milyonu kullandık hedefimiz geriye kalan 15’i kullanmamak ama sıkıştığımızda kullanırız. Personel giderimiz yüzde 60 evet ama belediyenin görevi ilçeyi temiz tutmak, parka bakmak bizim çalışanlarımız bunları yapıyor, aman bu da iş mi diye bakamayız ki. Ayrıca yasaya göre bunlar gider değil yatırım olarak görünüyor. Şu an projesi hazır 3 pazar yerimiz var. Esendere ve Yurtoğlu pazar yerlerinin de üstü kapanacak, proje çalışmamız devam ediyor. Yapılan birçok proje var ama belli bir projeye odaklanmıyoruz biz tüm Karabağlar’ın imar planlarını revize ettik. Sadece Tekel Mahallemizde bir çalışma devam ediyor ve bu planlar doğrultusunda biz işlerimizi gerçekleştiriyoruz. Her proje bana göre önemlidir Projeleri maliyet büyüklüğü olarak değerlendirmemek lazım. Kibar Belediye Hizmet Kompleksimiz hazır bu ay hizmete girecek. Yıldız Kenter Kültür Merkezi açılacak, Nasreddin Hoca bu ay faaliyete geçecek. Mobilya Akademi hizmete girecek. Özdemir Sabancı ve Güzel İzmir Parkı tamamlandı. Limontepe’deki semt merkezi bitti. Gençlik Merkezi’nin temelleri atılacak. Büyükşehir’de Yeşilyurt Kent Merkezini sanırım bu ay açacak. Projelerde gecikmeler oldu ama bu bizim ihmalimizden değil. Türkiye’de ihale yasasının uygulanmasında birçok aksaklık oluyor, bunların suretle ortadan giderilmesi lazım. Önümüzdeki yıl 41 milyon harcayacağız 25 milyonu Gençlik Merkezi’ne bir kısmını da büyükşehir karşılayacak. Bunun yanında 1004 kişilik personelimiz var. Ve geçici işçi de çalıştırıyoruz ve 6 ay sonra da onları askıya alıyoruz bu arkadaşlarımızı da temizlik, park bahçe ve fen işlerinde yer alıyorlar. Kadro hakkımız belediye olarak 1640’tı ama ben bu sayıya ulaşmadım yani alma hakkım olmasına rağmen almadım. Eleştiriler yapıcı olduğu sürece o kent ve kurul fayda görür, siyaset yapmak ayrı bir olay ama hizmet yapmak ayrı bir olaydır. Değişim, dönüşüm de var ama pandemi, ekonomik krizle  ile beraber bunlar görünmüyor. Ama Karabağlar önümüzdeki 40 yılını planlamış bir kent ve sorunları da tek tek aşacağız” diye konuştu.

“RİSK ALMAKTAN KORKMAM”
Risk almaktan çekinmediğin ve gerektiğinde risk aldığını kaydeden Başkan Selvitopu sözlerini şöyle sürdürdü; “Kitapçık, faaliyet rapor, kesin hesap ve matbaa giderimiz yüksek değil harcamalarda çok titiz olduğumuzu herkes bilsin, gereksiz harcama yapmamaya özen gösteriyoruz. Risk konusunda da ben risk alırım soruşturma da geçirdim. Gençlik Merkezi için soruşturma geçirdik ve yargıda da aklandık. Keşke o ihale o tarihlerde yapılsaydı da şimdi hizmet verseydi.”