Halil İbrahim GÜLER/ GÜNDEME BAKIŞ- Bayraklı Belediyesi Mayıs ayı olağan meclis toplantısı Başkan Serdar Sandal idaresinde gerçekleşti. 2018 yılı mali bütçesi hakkında bilgilendirmede bulunan CHP Grup Başkan Vekili Yeşim Tekoğlu, “Bayraklı Belediyemizin gider bütçesinin gerçekleşmesi toplamda giderlerde bütçe ödeneğimiz tahminimiz 270 milyon 100 bin 2 TL iken bütçe gideri toplamımız 217 milyon 247 bin 853 lira, gerçekleşme oranı ise yüzde 80’dir. Diliyorum ki 2018 yılı bütçe kesin hesabını aktarırken bütçemizin daha fazla kaynak sağlanması, bunların yatırımlara dönüşerek faaliyete geçmesi ve Bayraklımızın en iyi yere ulaşmasıdır” diye konuştu. Tekoğlu, belediyenin toplam borcunun ise 168 milyon 950 bin lira olduğunu belirtti.

ÖZEL KALEME 3 MİLYONA YAKIN PARAYI NEREDE HARCADI?
AK Parti Grup Başkan vekili Abdullah Aktaş, “Yeşim Hanım bütçeden bahsederken tahsis edilenlerden bahsetti fakat tahsis edilmeyenlerden hiç bahsetmedi. 2018 bütçesi hakkında değerlendirmede bulunacağız.  30 müdürlüğü içerisinde özel kalem müdürlüğü harcama kalem toplamı 2 milyon 575 bin 482 lira. Yani özel kalemin bütçesi 16 müdürlüğünün daha fazla… Özel kalem neler yapıyor, ihaleye mi çıkıyor? Merak ediyorum özel kalem 3 milyona yakın parayı nerede harcıyor? Hangi hizmet faaliyet görev yaptığını merak ediyoruz. Meclisimize açıklanmasını istiyoruz” diye konuştu.  

AK Partili Aktaş konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

9 MİLYON KİME BORÇ VERİLDİ?
“Mali hizmetler müdürlüğü bütçesinden yurt içi borç verme tutarı 9 milyon TL gibi bir ödeme görünüyor, kendisi borç batağında olan Bayraklı Belediyesi 9 milyon TL bu bedel kime, hangi kurum ve kuruluşa hangi gerekçe ile vermiştir. meclisimize açıklanmasını istiyoruz. Kesin hesapta belirtilen para cezaları tahsilatları tahmini geliri 8  milyon 752 bin TL öngörülmüş. Yıllardan devreden para cezası geliri 77 milyon 401 bin 848 TL 2018 yılı tahakkuku 27 milyon 655 bin 115 TL dip toplam para cezası geliri 105 milyon 056 bin 963 TL 2018 yılında para cezalarından yapılan tahsilat tutarı ise sadece 5 milyon 610 bin 626 Türk lirasıdır. Yani sadece yüzde 5’ini ancak tahsil edilebilmiş, yüzde 95’ini tahsil edilememiştir.  Bu paralar Bayraklı halkının paralarıdır. Tahsil edilip Bayraklı halkına hizmete dönüştürülmesi gerekmektedir. Yani tahsilat yapamayan buna karşılık her yıl banka kredisi kullanan ve bu kredilere de 9 milyon faiz ödeyen bir belediye ile karşı karşıyayız. Bu tahsilatların neden gerçekleştirilemediğinin nedeninin araştırılmasını hatta bununla ilgi gerekirse araştırma komisyonu kurulmasını talep ediyoruz.

TAŞINMAZ MALLAR BAĞIŞ YA DA PEŞKEŞ Mİ ÇEKİLMİŞTİR?
Taşınmaz malların satışından tahsil edilemeyen 24 milyon 494 bin 388 TL yani toplam tutarın yüzde 52’si neden tahsil edilemiyor. Bu satışlar kimlere yapılmıştır. Tahsil edilememesinin sebebi nedir? Bağış ya da peşkeş mi çekilmiştir, parasını alamayacağın malın satılma sebebi nedir onu da anlamış değiliz. Son iki kalemde saydığım Bayraklı Belediyesi’nin tahsil edilemeyen paraları ile ödediği kredi faizlerinin toplamı 138 milyon 614 bin 722 Türk lirasıdır. Yurt içinde borç verdiği 9 milyonu da  ilave edersek bu rakamın toplamı 147 milyon 614 bin 722 liradır. Yani Bayraklı Belediyesinin borcunun  yüzde 82’sini karşılamaktadır.

BİRİLERİNE KIYAK MI GEÇİLDİ?
Bütçe giderleri içerisinde özel kalem müdürlüğü harcaması olarak görünen temsil ve tanıtma giderlerinin rakamı 1 milyon 286 bin 19 liradır. Bu temsil ve tanıtım gider kalemleri nelerdir? Gerçek anlamda kullanılmış mıdır, kar amacı gütmeyen kuruluşlara spor müdürlüğü bütçesinden ödenen tutar 760 bindir.  Bayraklıdaki spor kulüpleri belediyeden destek alamadıklarını ifade ederken bu paranın hangi kuruluşlara ödendiğinin açıklanmasını, uygunsuz olanlar hakkında gerekli yasal işlemlerin yapılmasını istiyoruz. Kesin hesap giderleri içerisinde destek hizmetleri müdürlüğü bütçesinden yapılan hizmet alımları kalemi için 22 milyon 157 bin Türk Lirası’nın bütçe ayrılmışken, 10 milyon 881 bin Türk Lirası’nın ek ödenek verilmiş ve bu rakam 33 bin 38 TL’ye çıkarılmıştır. Buradaki yaklaşık yüzde 50’lik artışın nedeni nedir. Nereye ve hangi hizmet için harcanmış, hangi kuruluşa verilmiştir ya da bir kuruluşa kıyak mı geçilmiştir?Sayın başkandan bunu araştırmasını meclisimizi de bilgilendirmesini istiyoruz.

GEÇEN 3 AY İÇİN DESTEK VEREBİLİRİZ
Kesin hesap giderleri çerisinde sosyal yardım müdürlüğü harcama kalemi olarak görünen, hane halkına yapılan transferlerde 1 milyon 273 bin 956 TL görünüyor. Bu harcama gerçek sahiplerine ulaşmış mıdır? Bayraklı Belediyesi’nin tanıtıma 1 milyon 450 bin Türk Lirası harcanırken kentin Tarihi ve tanıtım harcamalarına bütçesi ise 21 milyon 544 bin TL’dir. Bayraklının yani kentin tanıtımı 2. Plana atılmıştır. Bayraklı kent tarihini tanıtım ön plana bırakılmamalıdır. Bütçe giderlerine göre görev zararlarına harcanan 219 bin 311 TL’dir. Oldukça yüksek olan bu zararın nedenleri sorulmuş mudur? Bayraklı Belediyesi’nin zarara uğratan müdür memur ya da çalışan hakkında gereken yasal işlem yapılmış mıdır?  Yıllık kesin mizanda sayım fazlası hesabında 558 bin 94 TL’dir. Fazlalık neden nereden kaynaklanmaktadır. Acaba bu tutar Özkanlar Pazaryeri esnafından yeni yer yapılması vaadiyle toplanan fakat esnafa geri ödenmeyen paralar mıdır? Eğer öyleyse bu paraların esnafa bir an önce ödenmesi gerekiyor. Belediyenin asıl belediyecilik hizmet gideri toplamı 189 milyon 842 bin TL’dir. Yani bütçenin 27 milyon 405 bin lirası hizmete harcanmadığı görülmektedir. Bütçe’nin yüzde 13’ü tekabül eden bu oranın düşürülmesi hizmete dönüştürülmesi gerekiyor.  Sonuç olarak belediyenin gelirlerini iyi yönetilemediğini için belediye bütçesinin kredilerle döndürülüyor. Eğer Belediyenin 3 aylık mizanlarında tarafımıza verilerse AK Parti grubu olarak uygun olmayan harcama ve faaliyetlerde gerekli uyarıları önceden yaparak bütçe yönetimine daha iyi katkıda bulunabileceğimize hatırlatmak isterim.”
AK Partili Aktaş grubu olarak bütçeye ret oyu verdiklerini belirtti.   

ŞİMDİYE KADAR YAPTIKLARIMIZLA 2 MİLYONUN ÜZERİNDE TASARRUF SAĞLADI
Yapılan değerlendirmenin ardından açıklama yapan Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, “Temizlik hizmetleri araçlar konusunda yaptığımız çalışmalarla birlikte 2 milyon TL'njn üzerinde tasarruf sağladık. Diğer alanlarda gerekli araştırmaları yapıyoruz. Vatandaşlarımızın hiç endişesi olmasın. Ufak tefek değişiklikler de yapıyoruz. Kütüphaneleri, kendi himayemize alıyoruz. Arif Sağ Kültür Merkezi’nin bir bölümü vatandaşlarımız için düğün salonu üst katında ise sergi salonu gibi kullanıyor. Oranın birinci katını kreşe çevireceğiz, ikinci katına ise işsizlikle mücadele için İŞKUR ile ortaklaşa bir proje üretebiliriz. Biz işin daha başındayız. İnanıyorum ki birbirimizi doğru anlayarak Bayraklı’nın menfaati neyse bunu yapacağız. Bizim vatandaşa verdiğimiz bir söz var. Bu kentte bütün çocukların eğitimle ilgili sorunlara bütün çocuklara yardımcı olabilir durumdayız. İşsizlik oranı oldukça yüksek. Tüm bileşimlerle kim olursa olsun, güç birliğiyle, ki Büyükşehir’e götürdüğümüz işler de var, AK Partili meclis üyelerimizle birlikte bu projeleri götürüp birlikte sunabiliriz. Bu konunun takipçisi olacağız” dedi. 

İKİ SALON GELİR DÜŞÜK VATANDAŞA BEDAVA OLACAK
Meclis üyelerinin Bayraklı Belediyesi’ne ait düğün salonlarının zarar ettiğine yönelik eleştirilere yanıt veren Sandal, “Ümit Boz ve 75 Yıl Düğün salonları için konuşuyorum. Mali durumları iyi olmayan, şehit ve gazi yakınlarına ücretsiz kullandıracağız. Diğer salonlarda ise küçük revizyonlar yapıldı. Benim aklımda bununla ilgili farklı projeler vardı ama yapılan anlaşmalardan dolayı çok fazla indirim yapamadık” dedi.

ZARAR EDİYORSA KAPATIR GEÇERİZ YA DA KİRAYA VERİRİZ
Bayraklı'ya ait işletmelerde fiş kesilmediği iddialarına ise Sandal, “Böyle bir şey mümkün değil, böyle bir şey olması halinde gerekeni yapacağım. Ben buna ahlak ve vicdan üstünde bakıyoruz. İşletmeler zarar etmiyorsa tamam, ediyorsa kapatır geçer ya da kiraya veririz. Hep derim arkadaşlarımızla gelip otururuz, yeriz, içeriz, arkamdan fişim gelmese işinden olursun. 7 liraysa da 10 liraysa da faturasını kesecek. Bunu yapacağız emin olun bunu herkes görecek” dedi.