Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Geçtiğimiz dönem Bergama Belediye Meclis Üyeliği yapan Mart 2019 yerel seçimlerinde Bergama Belediye Başkanı seçilen Ak Partili Hakan Koştu ‘Millet Bahçesi Projesi’ ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Projenin 1 taşla 3 kuş vuracağını ifade eden Koştu, “Bizim yapacağımız ‘Millet Bahçesine’ dair projelendirme çalışmalarımız başladı. Uzun yıllardır bu proje Bergamalıların hayaliydi. Bergama merkezde hem trafiği rahatlatacak hem otopark sorununu çözecek  hem de yeşil alan ile ilgili ihtiyacı karşılayacak bir proje. Yani 1 taşla 3 kuş vuran bir projeden bahsediyoruz. Millet bahçesi projelendirilmeden önce yaklaşık 1 yıldır devir teslim işlemleriyle uğraştık. Gençlik Spor Bakanlığımız ve Çevre Şehircilik Bakanlığımızla birçok defa görüşmeler gerçekleştirdik. Bunun sonucunda da Mart ayı başında biz buranın mülkünü Bergama Belediyesi’ne aldık. Bundan sonra tabi Çevre Şehircilik Bakanlığımız hazırdı zaten, düğmeye bastı ve projelendirme çalışmalarımız Nisan ayında başladı. Şu anda proje yapılmadı, projelendirme çalışmaları içerisindeyiz. Önümüzdeki hafta konuyla alakalı Ankara’da olacağım. Kovid-19 salgını sebebiyle Ankara’ya gidememiştim. Ankara'ya giderek konu ile ilgili görüşmelerimi gerçekleştireceğim” dedi.

“ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE ESNAFIMIZLA BİR ARAYA GELECEĞİZ”
Millet Bahçesi Projesi için görüşmelerin devam ettiğinin altını çizen AK Partili Koştu Kovid-19 salgını sebebiyle esnafla bir araya gelinemediğini ancak bilgilendirme notlarının esnafla paylaşıldığını ifade etti. Önümüzdeki günlerde esnafla toplantı düzenleyeceğini belirten Koştu, “Biz şehrimizde yaşayan mimarlar ve şehir plancılarıyla bir araya geldik, görüş alışverişinde bulunduk. Kendileriyle meclis salonumuzda toplantı yaptık. Daha sonra Bergama Ticaret Odası Başkanımız ve Oda Başkanlarımızla bir toplantı düzenledik, kendilerinin fikirlerini aldık. Meclisimizde grubu bulunan partilerimizin grup başkanvekilleri ile toplantı yaparak onların da görüşlerini aldık. Kovid-19 salgın sürecinden dolayı esnafımızla bir araya gelerek toplantı yapamadım ama onlara Nisan ayı içerinde bir bilgilendirme mektubu attım. Esnafımızı kalabalık bir ortam yaratmamak için toplayamadık ama önümüzdeki günlerde kendileriyle de bir araya geleceğiz ve fikirlerini alacağız” dedi.

“PROJE İÇİNDE ESNAFIMIZ DA OLACAK”

Proje içinde 82 küçük esnaf dükkanı bulunduğunu ifade eden Koştu, Millet Bahçesine yakın lokasyonlarda da esnaf için yer ayrılacağını, görüşmelerin Bakanlık nezdinde değerlendireceğini söyledi. Projenin bu yıl tamamlanacağını 2021 yılında ise uygulamaya başlanılacağını belirten Koştu, “Bu projede asıl olan Bergama’ya güzel, yeşil alanı bol olan bir meydanı kazandırmaktır. Bu da şu anda elimizde bulunan tek fırsat ve uzun yılların bir hayalidir. Bu hayal şu an gerçekleşmek üzere. Projelendirme esnasında yaklaşık 82 küçük esnaf dükkanımız var. Bunlar için de hem bu alanda hem de bu alana çok yakın alanlarda birkaç alternatifi olan projelerimiz var. Bunları Bakanlıkta oturup görüşeceğiz. Henüz çok erken, şu an projeyle ilgili herhangi bir tasarım söz konusu değil. Sadece ihtiyaçlar belirleniyor. Bununla ilgili görüşmeler, istişareler yapılıyor. Projeyi gerçekleştirecek olan, projelendirmeyi yapan firmayla, TOKİ ile ve Bakanlıkla olan görüşmelerimiz devam ediyor ve edecek. 2020 yılı içerisinde bu projelendirmeyi tamamlayarak 2021 yılında da inşallah uygulamasına başlanılacak” şeklinde konuştu.

“MUHALEFET TELAŞA KAPILDI, BUYURSUNLAR, GELSİNLER!”
Projeye getirilen eleştirileri de değerlendiren Başkan Hakan Koştu, “Projemizle ilgili muhalefetten çeşitli eleştiriler gelebilir. Birçok kişinin beklediği önemli bir proje ve Bergama’ya çok iyi gelecek bir proje olduğu için eleştirebilirler. Muhalefet ‘Herkesin teveccühünü kazandı’ diye düşünerek bir telaş içine girmiş olabilir.  Bu telaşla da bazı eleştiriler getirebilirler. Bu da doğaldır. Biraz sabretsinler çünkü biz henüz projelendirmenin başındayız. Biraz bir beklesinler, görsünler, telaşla hareket etmesinler. Bu projeyle ilgili de herkese kapım açık. Buyursunlar, gelsinler ben bu konuda kendilerine izahat yaparım. Dediğim gibi daha henüz projenin çok daha başındayız, kendileri bundan sonraki çalışmalarımızı takip etsinler” dedi.

“BEKLESİNLER Kİ EN AZINDAN MANTIKLI HAREKET ETMİŞ OLSUNLAR”
Muhalefete seslenen Başkan Koştu, “Esnafımızla ilgili çok alternatif projelerimiz var bizim. Esnafımızı mağdur etmeden, esnafımıza yer bularak hem o alanda hem de çok yakın lokasyonlarda planlama çalışmalarımız var. Bunlar çok netleşmediği, görüşmeler devam ettiği ve spekülasyona da yol açmamak amacıyla çok net bir şey söylememiz mümkün değil. İşin çok başındayız. İş ortaya çıktıktan sonra eleştiriler getirirlerse en azından mantıklı hareket etmiş olurlar diye düşünüyorum” dedi.