GÜNDEME BAKIŞ- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer FOX TV’de İlker Karagöz’ün sorularını yanıtladı.

KARARLARIMIZIN YÜZDE 95’İNİ OY BİRLİĞİYLE ALIYORUZ
Pandemi sürecinde yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Başkan Soyer, “Meclis’te kararlarımızın yüzde 95’ini oy birliğiyle alıyoruz. Meclisimizde tüm detaylar konuşuluyor. Herkes konuşuyor. Hangi partiden olursa olsun oy birliğiyle karar almaya çalışıyoruz. İzmir’de tüm kentin dinamiklerini bir çatı altında buluşturup birlikte karar almak istiyoruz. Tüm yerel yöneticiler seçildikleri andan itibaren rozetlerini çıkararak herkesin belediye başkanı olurlar. Biz eğer bizi ayıran siyasi araçlardan uzaklaşabilirsek, kentin gücünü çok daha efektif bir şekilde kullanabiliriz. Böylece daha yararlı olacağız. Bir kampanya başlattık, ekonomik ve sağlıkla ilgili büyük sorunlar yaşanıyordu. Büyükşehir’in bütün imkanlarını bu yönde kullanıyoruz.  207 bin haneye biz gıda paketi ulaştırdık. Binlerce kişinin su faturasını ödedik. Şimdi de askıda kitap kampanyası başlattık. Gençler Kemalpaşa’da kiraz hasadında üreticilerimize yardımcı oldular. Bu pandemi sürecinin verdiği en büyük ders, biz birbirimize muhtacız, birbirimize ne kadar çok destek olursak o kadar iyileşiriz” diye konuştu.

CV BAŞVURUSU BÜYÜYOR
İzmir’de işsizlik oranın giderek arttığını ve vatandaşların belediyeden iş talebinin yoğunlaştığının altını çizen Soyer, “Bize an itibariyle 165 bin kişi iş başvurusunda bulundu. Saatlerce kapı önünde bekleyip, bizzat bana CV’sini bana vermek isteyenler var. Herkese iş verme imkanımız yok. 30 bin çalışanımız var. 5 tane büyükşehir de açsak yine de yetiştiremeyiz. Büyük bir yoksulluk ve işsizlik var. Biz bu yoksullaşmanın temeli nedendir araştırmaya başladık. Bizim tarım alanlarımız var. Dünyanın en bereketli topraklarına sahibiz. Bizim önce buraya kafa yormamız gerekir dedik. Çok yanlış tarım politikaları var. Patates ithal edip vergiyi sıfırlıyorsunuz. Kendi üreticinize bunu uygulamıyorsunuz.  İzmir artık buna kafa yoruyor. Önümüzdeki hafta Kınık ve Bergama’da 73 manda dağıtacağız. Anavatanı Anadolu olan manda bitti. Biz de gidip İtalya’dan mozeralla almak zorunda kalıyoruz. İzmir mozerallasını üreteceğiz. 

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE İDDİALI BİR SÜREÇE GİRİYORUZ
Kentsel dönüşümle ilgili açıklamada bulanan Soyer, “İddialı bir sürece giriyoruz. Özellikle şuanda Uzundere’de birinci etabında 341 konut tamlanarak hak sahibini verildi. Örnekköy’de 619 konutun inşaatı tamamlandı süreçte hak sahiplerine tamamlanacak.  Şimdi yeni 5 bölgede 308 hektarlık alanda kentsel dönüşüm ihalelerine çıkıyoruz. Bir tanesine çıktık. Önümüzdeki günlerde İzmir’in tam göbeğinde Ege Mahallesi’nde Roman vatandaşlarımızın yaşadığı, en yoksul olan yer. Buradaki tüm projeler tamamlandı. Kentsel dönüşüm ihalelerine çıkarıyoruz. Bizim kentsel dönüşüm mantığımız bir takım müteahhitlere rant sağlamak değil. Tam tersine vatandaşlarmız hayatını kurmuş yaşamaya başlamış insanların haklarını korumak. Komşusuyla beraber kentsel dönüşümünü sağlamak. Biz belediye olarak bu işin koordinasyonu sağlıyoruz. Müteahhitle vatandaşı buluşturuyoruz, ikisinin de hakkını koruyoruz. Arka mahallelerde yapacağımız en yeni çalışma bu" açıklamalarında bulundu. 

MÜJDE VERDİ
Narlıdere Metrosu’nun çalışmalarının pandemi döneminde devam ettiğini ve Buca Metrosu ihalesi için tarih veren Soyer, “Arka mahallemizdeki ulaşımları da sağlamaya çalışıyoruz. Narlıdere Metrosu pandemi döneminde de durdurmadık. 2022’de hizmete açacağız. Buca Metrosu’nun da müjdesini buradan vermek istiyorum. Uluslararası ihalesi için çağrıya çıktık. Ekim, Kasım ayında da ihaleye çıkacağız. 4 buçuk yıllık bir süresi var. Biz nöbetçi istasyonlar açıldıkça hizmete koyacağız. Böylece vatandaşlarımızı 4,5 yıl bekletmemiş olacak. Bu proje sadece arka sıradaki vatandaşlarımızın ulaşımını sağlamış olmayacağız. Yaşam kalitesini yükselteceğiz. 1 milyar 70 milyon dolar bütçesi var bu metro hattının. İzmir tarihinin en büyük yatırımı ve biz İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak yürüyoruz” diye konuştu.