Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Ünlü Biyolog Prof. Dr. Barbaros Çetin Kovid-19’a dair çarpıcı bilgiler verdi. Virüsün çok sayıda mutasyona uğradığına dikkat çeken Çetin, “Virüs bugüne kadar görmüş olduğumuz virüslerden çok farklı olarak tahmin edemediğimiz oranda mutasyona uğruyor. Bir ada ülkesi olan İzlanda’da bundan 1 ay önce bir genetik laboratuvarında İzlandalı insanlardan virüs örneklerini topladılar. Yapılan incelemeler sonucunda virüsün 40 ayrı mutasyona uğramış halini tespit ettiler. Dünyada ilk olan bir şeyi daha keşfettiler. Mutasyona uğramış virüslerin 2 farklı suşu yani varyasyonu aynı insanda tespit edildi. Tespit edilen 2 suştan birisi fazla zararlı olmayan diğeri ise çok tehlikeli olan suş olarak tespit edildi. Ayrıca bunun kişinin temasta olduğu insanlara da yayıldığı da tespit edildi. En tehlikeli olan suş İzlanda’da yayıldı fakat tedbir aldıkları için şimdilik başarılı oldular” dedi.

“500 FARKLI VARYASYON TESPİT EDİLDİ”

Prof. Dr. Çetin Wuhan’da yapılan araştırmalar sonucu virüsün 500 farklı varyasyonunun tespit edildiğini belirterek, “Geçtiğimiz ayda ise Amerika’da bir ekip bunun bir mutant türünü tespit etti. Bu keşfedilen türün çok öldürücü olduğunu da dünyaya ilan ettiler. Öte yandan Wuhan’daki laboratuvarda ki burası yaklaşık 20 yıldır korona virüs ailesi üzerine çalışan dünyanın en ünlü korona virüs araştırma merkezidir burası. Oradan 2 gün önce bir açıklama yapıldı. Binlerce yarasayı tarıyorlar, bu yarasalarda bin 500 suş tespit etmişler. Bunu dünyaya ilk defa açıkladılar. Bunların büyük bir kısmı yani yüzde 97-98 oranında olanı zararlı suşlar değil geriye kalan yüzde 1-2’lik suşların ise genetik özellik açısından çok tehlikeli olduğunu ve ileriye yönelik muhtemelen yeni pandemilere yol açacağını dünyaya ilan ettiler. Bu da benim aylar önce söylediğim, “Önümüzü göremiyoruz. Virüs sürekli mutasyona uğruyor” açıklamamın haklılığını gösteriyor. Buna ilaveten Wuhan’dan yapılan bir başka bir açıklamada ise salgından önce yarasalarda rastlanan 3 canlı koronavirüs türü üzerinde çalıştıklarını söylediler. Ancak hiçbirinin Kovid-19 pandemisine neden olan türle eşleşmediğini açıkladılar” dedi.

“SÜREKLİ MUTASYONA UĞRUYORLAR”

Virüslerin sürekli mutasyona uğradığını ifade eden Biyolog Prof. Dr. Barbaros Çetin, “Bugüne kadar yapılan bilimsel çalışmalar göstermiştir ki RNA yani genetik materyali ribonükleik asit olan virüsler, Kırım Kongo, Sars ailesi gibi virüsler yapıları gereği sürekli mutasyona uğrarlar. Mutasyonlar çoğu zaman belli bir seviyeye gelerek kendiliğinden sona erer. Virüs zararsız hale gelir. Diğer taraftan küçük bir olasılık ise virüsün mutasyondan sonra daha tehlikeli boyutlara gidebilmesidir. Daha öldürücü olabilir. Şu an biz biyologların korkusu bu noktaya gitmesidir” dedi.

“BAĞIŞIKLIK SİSTEMİMİZDE YER ALAN HÜCRELERİN İÇİNE GİRİYOR”

Virüsün bağışıklık sisteminde yer alan “T” hücresinin içine girdiğini belirten Çetin, “Bağışıklık sistemimizde değişik isimlerde hücreler var. Bunlar bizim bağışıklık sistemimizin askerleri. Doğduğumuzdan beri bizi vücudumuza giren bakteri, virüs gibi zararlılara karşı koruyorlar. Yapılan bir çalışmada görülmüş ki, virüs bağışıklık sistemimizde yer alan ‘T’ hücrelerinin içine giriyor. Buna benzer başka bir tespit de mevcut. Ben yaklaşık 10 yıldır LİME konusunda çalışıyorum. LİME bakterisi de dünyada eşi benzeri olmayan bir bakteri. Bir bakteri, bir virüs, bir hastalıkla anılırken bu 365’ten fazla hastalığı taklit ediyor. İnanılmaz derecede insan bağışıklık sistemini baskılayan ve beyaz hücrelerin içine girerek onları birbirine kırdıran, ölümcül, çok tehlikeli bir bakteri. Kovid’te de görüyoruz ki o da bağışıklık hücrelerimizin canına okuyor. Meydana gelen ölümlerin büyük bir kısmı teorik olarak gerçekleşiyor. Bu insanların birçoğunda kronik hastalıklar var. Kronik hastalığa yakalanmış insanlar hayatları boyunca sürekli bağışıklık baskılayıcı ilaçlar kullanıyorlar. Bunun üzerine Kovid-19’a yakalanıldığında bu diğer insanlardan daha fazla ölümcül olabiliyor. Bugün görüyoruz ki dünyanın birçok yerinde kronik hastalığı olan milyonlarca insan var. Özellikle Amerika’da ölüm oranı çok fazla çünkü orada 50 milyondan fazla kronik hasta var” dedi.

“VİRÜS İNSAN YAPIMI DEĞİL”

Yapılan araştırmaların virüsün insan yapımı olmadığını ortaya koyduğunu söyleyen Çetin, “Bir biyolog olarak şunun altını çizerek söylüyorum bir virüsü biyolojik silah yapmak ki RNA tipli virüsü biyolojik silah yapmak o kadar kolay bir şey değildir. Bu amaçla kullanılan virüsler, belli bir bölgeyi, belli bir coğrafi alanı hedef alır. Oralarda kullanılır. Böyle bir virüsü biyolojik silah yapmak imkansız. Bakın fare virüsü ile karşılaştırma yaptılar. O çalışmadan sonra insan yapımı olamayacağını dünyaya duyurdular. Ben de zaten bundan bahsetmiştim” dedi.