Vücutta sağlığı bozacak derecede yağ birikmesi obezite olarak tanımlanırken, obezite dünyanın en büyük sağlık sorunlarından biri olarak ön plana çıkıyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre günümüzde 1 milyarı aşkın kişi aşırı kilolu veya obez kabul ediliyor. Bu sayının 650 milyonunu yetişkinler, 39 milyonunu ise çocuklar oluşturuyor. TÜİK tarafından paylaşılan raporda ise Türkiye'de 15 yaş ve üzeri obez oranının yüzde 20,2 olduğu açıklandı. Aynı raporda kadınların yüzde 23,6'sının obez ve yüzde 30,9'unun obez öncesi, erkeklerin ise yüzde 16,8'inin obez ve yüzde 40,4'ünün obez öncesi olduğuna dikkat çekildi. Geçtiğimiz yıl Dünya Obezite Federasyonu tarafından yayınlanan raporda ise 2035 yılında obezite ve fazla kiloyla mücadele edenlerin sayısının 4 milyarı aşması bekleniyor. 4 Mart tarihi ise obeziteye dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak amacıyla Dünya Obezite Günü olarak kutlanmaktadır.
'İŞLENMİŞ ET VE PAKET GIDALARDAN UZAK DURUN'
İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi Fonksiyonel Tıp Ünitesi bölümü Beslenme ve Diyet Uzmanı Sıla Yeşilyaprak, obezitenin vücuttaki yağ oranının normalden fazla olmasıyla ortaya çıktığının altını çizdi. Yeşilyaprak, “Obezite dünyanın karşı karşıya kaldığı en büyük sağlık problemlerinden biri olarak görünüyor. Yapılan araştırmalar ilerleyen yıllarda tablonun daha da kötüleşeceğini bizlere söylüyor. O sebepten dolayı bu konuda bilinçli olmamız çok önemli. İdeal kilonuzda olduğunuzu düşünseniz bile vücut yağ oranınızın normalden yüksek olması sizi obez kategorisine sokabilir" dedi.
Obeziteden korunma yollarına da değinen Yeşilyaprak, “Obeziteden korunmak elbette mümkün. Öncelikle kişiye özgü sağlıklı sürdürülebilir bir beslenme modelinin oluşturulması gerekiyor. Öğünlere eklenecek sağlıklı yağ asitleri ve bol yeşil yapraklı sebzeler de tokluk sürenizi uzatarak günlük kalori alımınızı azaltacaktır. Sağlıklı beslenmenin yanı sıra spor da gerekiyor. Her gün 30 dakikalık orta tempolu yürüyüşler obeziteyle mücadelede çok faydalı olacaktır. Tüm bunların yanı sıra günde en az 2 litre 2 tüketimi gerekiyor. Bunları yaparken işlenmiş et ve paketli gıdalardan da kaçınmalıyız" diye konuştu.(DHA)