Bu gece yapılacak yılbaşı çekilişinde yüz milyonlarca TL ikramiye dağıtmaya hazırlanan Milli Piyango’nun çekilişlerinin güvenilir olmadığı tespiti Sayıştay raporlarında yer buldu. Milli Piyango İdaresi, Sayıştay 2017 yılı Denetim Raporu, piyango çekilişlerinin artık televizyonda yayınlanmadığına dikkati çekerek bu durumun kurumun yapısına aykırı olduğunu ortaya koydu. 2012 yılından bu yana milli piyango ve şans oyunları çekilişlerinin yayınlarına son verildiği hatırlatılan raporda, bunun yerine Ankara’daki Genel Müdürlük binasında “halka açık” çekiliş yapıldığı ancak bunun yetersiz olduğu vurgulandı. Raporda konuyla ilgili, kurumun yapısını düzenleyen Kanun’a uygun bir biçimde, TRT dışındaki kanalların da katılacağı bir yayın ihalesi yapılması önerildi.

YÖNETİM KURULU’NUN YARISI BOŞ

Milli Piyango İdaresi’nin yönetim kurulu bazında uzun zamandır toplantı yapamadığı ve yeni karar alamadığı da raporda yer aldı. Kurumun altı kontenjanlı yönetim kurulu üyeliklerinin yarısına atama yapılmadığı ifade edildi. Raporda, “Raporlama tarihi itibarıyla altı kişilik yönetim kurulunda üç üyelik boş bulunduğundan, toplantı nisabı sağlanamamaktadır. Yönetim kurulu toplantı nisabının bir an önce sağlanması gerekli görülmektedir” denildi.

İHALESİZ ELEKTRİK

Milli Piyango’da çekiliş usulü ve yönetim kurulu üyelikleri dışında, iç işleyişte de yönetmeliklere aykırılıklar olduğu belirlendi. Sayıştay denetçilerinin tespitine göre, elektrik enerjisi tedarikine ait evrak, kayıt ve giderlerin incelenmesi sonucunda ihale yapılmadan hizmet satın alındığı görüldü. Kurum, düşük fiyatlarla elektrik kullanabilecekken hiçbir firma ile görüşmeyerek doğrudan görevli tedarik şirketlerinden elektrik enerjisi aldı. Raporda, bu konu hakkında da düzenlemeler yapılması ve uygun teklifi verenden elektrik alınması istendi.

**

HER TOPLANTIDA GÜNDEMDE

Sayıştay’ın çekilişlerin televizyonda yayımlanmamasına yönelik tespitinin TBMM KİT Komisyonu’nun her toplantısında gündeme geldiğini ifade eden CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, “Şeffaf ve güvenilir değiller” dedi.

Konuyla ilgili BirGün’e değerlendirmelerde bulunan Zeybek, “Çekilişler, kamuoyuna açık, insanların gönül rahatlığıyla evinden izleyebileceği bir şekilde yapılmıyor. Çekilişten sonra ‘şu numaraya ikramiye isabet etti’ demek, güvenilir değildir. Ankara’da oturmayan bir insan televizyonundan çekilişleri izleyemiyorsa o insanın size güvenmesini beklemeyin” dedi.

Ekonomide yaşanan kötü gidişin ardından yurttaşların borç batağında yaşam savaşı verdiğini hatırlatan Zeybek, “Madem insanlara piyangonun son şansları olduğu izlenimini verdiniz ve bu umutsuzluğa sürüklediniz, o zaman çekilişleri mutlaka televizyondan yayımlayın. Bunun kavgasını yıllardır veriyoruz, önümüzdeki KİT Komisyonu toplantılarında da bu tespiti sıklıkla dile getireceğiz” diye konuştu.